Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

Proprietatea industriala si concurenta comerciala in dreptul UE – Bucuresti, 7 iunie 2011
16.05.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Dreptul proprietatii intelectuale
JURIDICE - In Law We Trust

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetări Juridice din cadrul Academiei Române organizează la data de 7 iunie 2011, ora 14, la sediul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125

Conferinţa

„Proprietatea industrială şi concurenţa comercială în dreptul UE”

Conferinţa va fi susţinută de către Dr. iur. Anca Daniela Chiriţă, Europa-Institut, Saarland University, Germania.

Evoluţii recente în materia dreptului european al concurenţei au fost marcate de interpretări controversate privind vânzările legate ale noilor technologii precum în cazul Microsoft, dar şi de alte investigaţii precum Google sau IBM care aduc în discuţie elemente de dreptul proprietăţii industriale precum patente sau mărci înregistrate şi contextul cel mai potrivit şi anume concurenţa neloială.

Problema de fond este lipsa armonizării legislative în domeniul concurenţei neloiale precum şi a legislaţiei primare în domeniu. Deşi prevederile din Tratat nu fac referire la elemente ale unui abuz sau la exploatarea unei drept imaterial, jurisprudenţa recentă prezintă tendinţe contradictorii în a interveni în cazuri specifice din sectorul IT (technologii informaţionale) şi cel farmaceutic în detrimentul proprietarului care deţine un avantaj concurenţial neloial bazat pe informaţii care ar trebui puse la dispoziţia concurentului întrucât nu ar fi protejate de un drept imaterial ori care fac obiectul procesului de standardizare industrială. Faptele săvârşite cu intenţia de a induce în eroare sau de a face reprezentări eronate cu privire la existenţa unor drepturi de proprietate industrială care se cer protejate reprezintă acte neloiale care fac obiectul dreptului concurenţei.

Argumentele legale se bazează pe prevederi foarte generale completate de legislaţia secundară, iar noile obiective generale ale Tratatului de la Lisabona sunt în măsură să sprijine o jurisprudenţă deja incipentă care depăşeste un model american în materia anti-trust şi al practicilor de excludere.

Nu se percepte taxă de participare. Locurile sunt limitate, înscrierea participanţilor realizându-se în ordinea cronologică a confirmarilor, prin e-mail (mihai.sandru@gmail.com).

Conf. univ. dr. Mihai Sandru

Partener: Societatea de Stiinte Juridice

Parenter media: Juridice.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti