Secţiuni » Articole » Opinii
Opinii
Condiţii de publicare
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Opinii

Stefan Deaconu despre raspunderea magistratilor

16 mai 2011 | JURIDICE.ro

Prezent la conferinta Raspunderea magistratilor, consilierul prezidential Stefan Deaconu a sustinut urmatorul discurs:

„Domnule ministru al justiţiei,

Domnule preşedinte al CSM,

Domnă preşedinte a ÎCCJ,

Domnule preşedinte al Comisiei juridice a Senatului,

Excelenţa Voastră, Domnule Ambasador,

Doamnelor şi domnilor,

Distinsă audienţă,

Mulţumesc organizatorilor pentru invitaţia de a participa la această conferinţă cu tema „răspunderea magistraţilor” şi îi felicit pentru interesul manifestat faţă de problema îmbunătăţirii calităţii justiţiei, ca serviciu public.

Observ că a devenit o constantă pentru Asociaţia Franco-Română a Juriştilor şi Ministerul Justiţiei organizarea de reuniuni pe tema justiţiei. Anul trecut în iunie, am participat la un seminar asemănător despre “Eficacitatea justiţiei”. Este un lucru îmbucurător faptul că există un interes constant faţă de actul de justiţie. Este în acelaşi timp, un lucru trist că cei ce lucrează în sfera justiţiei nu reuşesc să redea încrederea românilor în actul de dreptate înfăptuit de judecători.

Prezenta dezbatere este cu atât mai necesară, cu cât compatibilitatea independenţei statutare a magistraţilor cu gradul de răspundere al acestora a constituit subiect pentru numeroase preocupări, ce au avut în final un numitor comun, şi anume evidenţa că: nu este suficient să judeci de o manieră independentă pentru a judeca bine.

Poate acesta este şi motivul pentru care nu voi pune accentul în discursul meu pe ideea de ,,răspundere a magistraţilor’’, ci pe aceea de RESPONSABILITATE.

Înainte de a răspunde pentru hotărârile emise, magistraţii trebuie să fie responsabili de importanţa rolului lor în societate. Ei trebuie să înţeleagă faptul că obiectivul justiţiei trebuie să fie dorinţa oamenilor de a nu fi nevoiţi să apeleze la serviciile sale. Cel ce îşi caută dreptatea în justiţie şi o obţine nu îşi va mai dori vreodată să ajungă să ceară ceea ce este al său, iar cel ce pierde meritat în justiţie va fi descurajat să mai încerce vreodată să ia ceeea ce nu i se cuvine. De fiecare dată când se întâmplă invers, adică cel ce are dreptate nu îşi găseşte această dreptate în justiţie, iar cel ce nu are dreptate obţine nemeritat, graţie justiţiei, ceea ce nu i se cuvine, funcţia socială a justiţiei eşuează.

Se vorbeşte foarte des despre independenţa justiţiei şi a judecătorului. Toate garanţiile legale oferite în sprijinul independenţei judecătorilor trebuie dublate însă de un comportament al acestora de loialitate şi de respect pentru lege. Ei trebuie să posede un echilibru interior, curaj, înţelegere a societăţii şi erudiţie. Altfel, hotărârile lor nu vor putea inspira încredere în rândul justiţiabililor. Pentru a putea împărţi dreptatea trebuie ca, în primul rând, judecătorii înşişi să se comporte drept şi cinstit.

Nu cred că poti retroceda prin hotărâre judecătorească şosele, poduri sau alte asemenea căi de circulaţie. Nu cred că poti stabili prin hotărâri judecătoreşti salarii pentru întregi categorii de personal.

Suntem cu toţii conştienţi de faptul că legea nu este perfectă, dar atunci haideţi să încercăm cu toţii să o îmbunătăţim. Nu ne putem ascunde la infinit în spatele unei legi imperfecte şi a unei independenţe funcţionale. De asemenea, nu ne putem supăra atunci când cetăţenii comentează critic hotărârile judecătoreşti. Au tot dreptul. Nu mai suntem în Evul Mediu când omenirea se ghida după dictonul ,,Crede şi nu cerceta’’. Nu putem înlocui acest dicton cu altul de genul ,,Aplică şi nu comenta’’. O hotărâre judecătorească este credibilă prin forţa argumentelor şi nu prin funcţia judecătorului care emite această sentinţă.

Consider că niciun sistem judiciar naţional nu poate eluda întrebările cetăţenilor asupra calităţii actului de justiţie, a judecătorilor şi a deciziilor acestora, mai ales că nivelul de exigenţă al cetăţenilor europeni faţă de instituţiile judiciare româneşti este, la acest moment, mai ridicat ca oricând. Fără îndoială că, în următorii ani, fiecare magistrat va simţi efectele acestor exigenţe în activitatea cotidiană.

Magistratul, prin întreaga sa conduită, trebuie să rămână responsabil în ochii justiţiabililor şi să fie conştient că este supus continuu examenului critic al publicului. Responsabilitatea nu este doar a sistemului ci şi a fiecăruia dintre cei ce alcătuiesc sistemul.

Cum credeţi că va primi un om de rând o hotărâre judecătorescă prin care un magistrat care are probleme cu legea este imediat pensionat, eventual chiar fără a întruni condiţiile legale, iar o persoană obişnuită este supusă rigorilor legii?

Probabil, va avea imaginea acelui negustor cu două balanţe dintre care, cu una cumpără şi cu alta vinde.

Am văzut cu toţii greva sistemului judiciar atunci când s-a pus problema salarizării, dar nu am văzut o grevă similară prin care să se ceară legi mai bune, mai clare şi predictibile.

Toate aceste lucruri aruncă o lumină nefavorabilă asupra întregului sistem. Şi este nemeritat să se întâmple aşa deoarece sunt mulţi magistraţi care sunt devotaţi meseriei pe care o fac şi pun suflet în activitatea desfăşurată. Pentru aceste persoane merită să încercăm o schimbare. Citându-l pe Edmund Burke aş spune că ,,pentru a triumfa răul, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic’’.

Consider că sistemul judiciar român are mulţi oameni buni. Problema este că aceştia nu fac mai nimic pentru a-i înlătura pe cei care afectează imaginea justiţiei şi calitatea acesteia. O lege a răspunderii magistraţilor poate avea rolul de responsabilizare a fiecărui magistrat şi implicit de creştere a încrederii cetăţenilor în membrii acestui corp profesional. Dar să nu ne aşteptăm la minuni pentru că o lege este făcută de oameni şi pusă în aplicare de ei. O astfel de lege trebuie însoţită de o creştere a responsabilităţii fiecărui magistrat, de o regândire a sistemului inspecţiei judiciare, de o unificare a practicii şi de o transparenţă a activităţii de justiţiei astfel ca orice persoană să aibă acces la motivarea unei hotărâri judecătoreşti.

Sunt câteva proiecte în acest sens care dau o speranţă că lucrurile se pot îndrepta în timp. E nevoie de voinţă, iar această voinţă nu are cum să lipsească la o categorie de persoane atât de şcolite.

În încheiere, aş vrea să mulţumesc încă o dată organizatorilor pentru eforturile depuse, să urez succes lucrărilor conferinţei, iar dumneavoastră personal, vă doresc succes în susţinerea proiectelor pe care le aveţi în vedere pentru anul în curs.

Vă mulţumesc pentru atenţie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică