Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislative
Proiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificarea normelor privind calificarea profesionala a persoanelor care lucreaza in domeniul asigurarilor


17 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 333 din data de 13 mai 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 11/2011 pentru modificarea si completarea Normelor privind calificarea profesionala si pregatirea continua a persoanelor care lucreaza in domeniul distributiei produselor de asigurare, puse in aplicare prin Ordinul presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 7/2010.

Ordinul modifica cerintele de calificare profesionala si pregatire profesionala continua a persoanelor care lucreaza in domeniul distributiei produselor de asigurare.

Potrivit noului act normativ, programele de calificare profesionala si de pregatire profesionala continua se finalizeaza cu examen de absolvire organizat de Institutul de Management in Asigurari (IMA).
In reglementarea anterioara, examenul de absolvire se organiza de catre furnizorii de programe de pregatire profesionala.

Testele-grila pentru examenele de absolvire a programelor de calificare profesionala si de pregatire profesionala continua se vor elabora de catre Comisia de monitorizare si se supun aprobarii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

In vederea sustinerii examenului de absolvire, cursantii care au parcurs un program de calificare profesionala se vor inscrie la IMA pe baza adeverintei eliberate de furnizorul de programe educationale prin care se adevereste parcurgerea intregului program de calificare profesionala.

Persoanele care au promovat examenul de absolvire pentru programul de calificare profesionala primesc un certificat de absolvire, eliberat de IMA, al carui model este prevazut in anexa la norme.

Persoanele care nu au promovat examenul de absolvire pot solicita repetarea acestuia, cu plata unei taxe de reexaminare, intr-o perioada de cel mult 6 luni de la data comunicarii rezultatelor. Data si locul reexaminarii vor fi stabilite de catre IMA.

De aseemnea, persoanele care au promovat examenul de absolvire pentru programul de pregatire profesionala continua primesc un certificat de absolvire, eliberat de IMA.

Incepand cu data de 1 septembrie 2011, pentru persoanele care lucreaza in domeniul asigurarilor, certificatul de calificare profesionala este conditie de incheiere a contractelor de munca, respectiv de mandat in domeniul asigurarilor sau de intermediere, dupa caz, cu asiguratorii sau intermediarii in asigurari.

Dupa data mentionata mai sus, asiguratorii si intermediarii de asigurari/sau reasigurari sunt obligati sa includa in contractele de munca, respectiv de mandat sau de intermediere termenul pana la care acestea trebuie sa urmeze un program de pregatire profesionala continua. Pentru persoanele care au deja incheiat un contract de munca, respectiv de mandat sau de intermediere, prevederile privind acest termen se pot face printr-un act aditional.

Normele se aplica urmatoarelor categorii de persoane:
– agenti de asigurare persoane fizice;
– conducatori ai agentilor de asigurare persoane juridice;
– subagenti;
– conducatori ai activitatii de bancassurance si persoanele fizice care desfasoara activitate de bancassurance;
– conducatori executivi ai brokerilor de asigurari si/sau reasigurari;
– brokeri in asigurari/reasigurari;
– asistenti in brokeraj persoane fizice;
– conducatori ai asistentilor in brokeraj persoane juridice, precum si personalul propriu si persoanele aflate in relatii contractuale cu acestia pentru intermedierea in asigurari;
– personal propriu al brokerului de asigurare si/sau reasigurare, care are ca principala atributie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare si/sau reasigurare;
– angajati ai societatilor de asigurare implicati in activitatea distributiei produselor de asigurare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii