Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
2 comentarii

Raspunderea magistratilor – p.I: sa ne documentam
18.05.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

O mare discuţie despre răspunderea magistraţilor a început de două zile. Luni, 16 mai 2011 a avut loc o conferinţă organizată de Asociaţia Franco-română a Juriştilor, în parteneriat cu CSM şi MJ, exact pe aceasta temă. Am participat şi eu la aceasta şi am avut chiar o prezentare având ca obiect standardele internaţionale în materie de răspundere a magistraţilor. Pun la dispoziţie studiul făcut, urmând ca în partea a II-a să prezint speech-ul meu de la conferinţă.

O primă remarcă: răspunderea magistraţilor poate fi penală, disciplinară şi materială. Oamenii nu ştiu de aceste categorii.

O a doua remarcă: în materie de răspundere a existat o evoluţie în cei 30 ani analizaţi de mine. Am surprins în prezentarea mea atât opţiunile sindicaliste, cât şi deciziile marilor autorităţi publice.

O a treia remarcă: oamenii obişnuiţi (dar cosntat că şi politicienii) nu fac vreo diferenţă între „răspundere” şi „responsabilitate”.  Adică se uită că e mai eficient să previi, apoi să combaţi.

O a patra remarcă: unii vorbesc despre acest subiect doar din populism.

O ultimă remarcă: sper ca dezbaterea pe tema răspunderii magistraţilor să fie una serioasă şi nu să fie rapid trecută în uitare dacă se află că vreo vedetă divorţează, îi moare animalul de casă sau primeşte cadou de ziua sa un camion de şampanie.

Referinţe:

discursul ministrului justiţiei (participant doar la deschiderea conferinţei, nu şi la lucrări)

– material Cristi Danileţ: instrumente internationale raspundere magistrati

– relatare de presă: Hotnews

opinie senatorul Urban (neparticipant la conferinţă).

Judecator Cristi DANILET
Membru CSM

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti