Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

O noua putere (nelegitima) in stat: Curtea Constitutionala
28.01.2011 | JURIDICE.ro, Dan MIHALACHE

JURIDICE - In Law We Trust

Decizia Curţii Constituţionale privind componenţa Consiliului Superior al Magistraturii arată că actuala putere „joacă tare” şi că nu sunt limite. Ceea ce puterea nu reuşeşte să rezolve prin mijloace democratice, cum ar fi de pildă votul în Parlament, rezolvă prin decizii aşa-zis „legale” ale Curţii. Acum înţeleg şi eu mai bine de ce a existat atâta determinare a puterii pentru alegerea ultimilor doi judecători la Curtea Constituţională. La momentul respectiv, am crezut că este vorba despre o simplă ambiţie a lui Traian Băsescu şi a PD-ului. M-am înşelat. Nu era vorba de o simplă ambiţie. Curţii Constituţionale i s-a rezervat un rol decisiv în redesenarea regimului politic din România, în acord cu ceea ce doreşte Traian Băsescu.

Cineva mi-a explicat ieri de ce atâta înverşunare în raport cu noul Consiliu Superior al Magistraturii. Componenţa lui echilibrată nu satisface interesele puterii. Şi iată, în a doua şedinţă a noului CSM, nu s-a găsit cvorumul necesar pentru a valida transferul masiv de procurori pe post de judecători la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dacă vreţi să ştiţi cum e să ai un procuror care ţi-a instrumentat dosarul ca membru al completului de judecată, întrebaţi-l pe Adrian Năstase. De fapt, aici e cheia de interpretare a nervozităţii lui Traian Băsescu, transmisă şi Curţii Constituţionale, în raport cu componenţa CSM.

Într-un plan mai larg, analizând deciziile Curţii Constituţionale din ultimul an, putem constata că ea a început să modifice treptat natura regimului politic din România, consacrând preeminenţa puterii executive în raport cu celelalte puteri ale statului. Mai întâi, Curtea Constituţională a legiferat dreptul preşedintelui de a desemna premierul la bunul său plac, în total divorţ cu spiritul Constituţiei. Mai apoi, tot această Curte Constituţională a validat şi dreptul Guvernului de a promova legi de mare impact, cum ar fi legea educaţiei, prin asumarea răspunderii. Ceea ce practic conferă Guvernului dreptul de a face ce vrea în plan legislativ.

Că ea, Curtea, n-are nici un fel de apăsări în ceea ce priveşte caracterul contradictoriu al hotărârilor sale ne-o arată limpede decizia în privinţa legii educaţiei. Şi astăzi mai aşteptăm încă motivarea Curţii în ceea ce priveşte legea educaţiei. Traian Băsescu a promulgat însă acest act normativ fără a o mai aştepta.

Ultimul episod priveşte puterea judecătorească, unde Curtea Constituţională s-a pronunţat pentru invalidarea CSM. Deci, treptat treptat, această Curte Constituţională aleasă cu forcepsul începe să umble la competenţele puterilor statului şi să modifice raporturile dintre ele, schimbând radical funcţionarea statului.

România evoluează spre un regim prezidenţialist, nu prin vot, ci prin deciziile judecătorilor Curţii, despre care unii spun că ar fi controlaţi sau şantajaţi prin diverse mijloace. O lege de modificare a organizării şi competenţelor Curţii Constituţionale, care a trecut cu mult dincolo de prerogativele înscrise în textul fundamental, este absolut necesară. Pentru că ea, Curtea Constituţională, a devenit o nouă şi periculoasă putere în stat. Nelegitimă.

Dan MIHALACHE


Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.