Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Dreptul contribuabililor de a solicita dobanzi de intarziere in cazul amanarii rambursarilor de TVA


18 mai 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

La data de 12 mai 2011, Curtea Europeana de Justitie („CEJ”) a emis decizia cu privire la dobanzile de intarziere in cazul rambursarilor de TVA acordate cu intarziere (cazul C- 107/10).

Hotararea CEJ

In primul rand, Curtea a stabilit ca o modificare legislativa care priveaza retroactiv persoana impozabila de un drept dobandit conform prevederilor legislative anterioare este incompatibila cu prevederile Directivei de TVA si cu principiul certitudinii impunerii.

In al doilea rand, Curtea a precizat ca autoritatile fiscale au dreptul sa prelungeasca perioada de rambursare a TVA pentru a efectua o inspectie fiscala. Cu toate acestea, avand in vedere principiul neutralitatii fiscale, persoana impozabila are dreptul sa solicite dobanzi de intarziere pe durata acestor amanari. Prin urmare, dobanda este datorata dupa momentul in care perioada normala de rambursare a TVA a expirat (45 de zile conform legislatiei de TVA din Bulgaria), indiferent de amanarile ulterioare ale autoritatilor fiscale

De asemenea, Curtea a precizat ca rambursarea TVA-ului prin intermediul compensarii cu alte obligatii fiscale ale persoanei impozabile este in conformitate cu Directiva de TVA.

Implicatii ale deciziei CEJ in cazul Romaniei

Acest caz este foarte important avand in vedere stadiul actual al rambursarilor de TVA din Romania. Asemanator practicii autoritatilor din Bulgaria, autoritatile fiscale din Romania intarzie in mod frecvent rambursarile de TVA prin amanarea inceperii sau a finalizarii inspectiei fiscale, prin solicitarea de informatii suplimentare, etc.

Decizia CEJ confirma abordarea noastra conform careia persoanele impozabile au dreptul sa solicite dobanzi de intarziere incepand de la data la care perioada normala de rambursare a TVA a expirat. Desi sumele aferente dobanzilor de intarziere ar compensa impactul  negativ pe care intarzierea rambursarilor de TVA il are asupra situatiei financiare a contribuabililor, in practica, exista putine cazuri in care acestia solicita autoritatilor dobanzi de intarziere.

Pentru Juridice.ro, DELOITTE TAX

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro