Proces castigat la CJUE de catre avocatul Costel Gilca
20 mai 2011 | Costel GÎLCĂPrin acţiunea introdusă pe rolul instanţei din România, reclamantul, prin av. Costel Gîlcă, a solicitat obligarea pârâtei, printre altele, la plata, pe de o parte, a sporurilor salariale pentru efectuarea de ore suplimentare, pentru orele de lucru efectuate sâmbăta şi duminica, precum şi pentru efectuarea de ore de noapte şi, pe de altă parte, a unei indemnizaţii pentru închirierea unei locuinţe. Astfel, reclamantul, prin av. Costel Gîlcă, consideră că noţiunea timp de lucru care figurează la art. 2 pct. 1 din Directiva 2003/88 include perioada în cursul căreia pădurarul are obligaţia, legală şi contractuală, să asigure în mod permanent paza cantonului silvic aflat în gestiunea sa.
Având în vedere că era necesară o interpretare a Directivei 2003/88, instanţa din România a adresat Curţii următoarea întrebare în principal: Perioada în care un pădurar cu un program de 8 ore pe zi, conform contractului individual de muncă, are obligaţia de a asigura paza unui canton silvic, răspunzând disciplinar, patrimonial, contravenţional sau penal, după caz, pentru pagubele constatate în cantonul aflat în gestiunea sa, indiferent de momentul în care se săvârşesc pagubele, reprezintă în sensul dispoziţiilor art. 2 pct. 1 din Directiva 2003/88?
Curtea a răspuns că art. 2 pct. 1 din Directiva 2003/88 trebuie interpretat în sensul că o perioadă în care un pădurar, al cărui timp de lucru zilnic, astfel cum este stipulat în contractul său de muncă, este de opt ore, are obligaţia de a asigura paza unui canton silvic, răspunzând disciplinar, patrimonial, contravenţional sau penal, după caz, pentru pagubele constatate în cantonul aflat în gestiunea sa, indiferent de momentul în care se produc aceste pagube, reprezintă timp de lucru în sensul dispoziţiilor menţionate numai dacă natura şi întinderea obligaţiei de pază care îi revine pădurarului şi regimul juridic al răspunderii care îi este aplicabil impun prezenţa sa fizică la locul de muncă şi dacă, în cursul acestei perioade, trebuie să se afle la dispoziţia angajatorului.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |