Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
10 comentarii

Introducere in dreptul contractelor profesionale | Gheorghe Piperea
23.05.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Editorul despre Introducere in dreptul contractelor profesionale (autor: Gheorghe Piperea): „Prin repetabilitate şi continuitate, dreptul creat de profesionişti prin semnarea şi executarea contractelor este mai stabil decât legea. La rândul său, contractul, ca şi legea şi sistemul judiciar, în ansamblu, poate fi manipulat. Contractul poate fi instrumentul abuzului, poate da o aparenţă de legalitate intereselor meschine, fraudei, profitului ilicit etc. şi poate „cimenta” inegalităţile sociale şi economice. Aplicând echitatea în formarea, executarea, interpretarea sau revizuirea contractului, manipularea negativă a dreptului prin contracte poate fi înlăturată şi, în locul manipulării contractuale, se poate instaura justiţia contractuală. În acest scop pozitiv, legiuitorul poate declara nule unele clauze în contracte sau contractul în întregul său, întrucât contravin ordinii publice sau bunelor moravuri, iar judecătorul poate anula total sau parţial contractul, ori îl poate reconstrui pentru a corecta dezechilibrul contractual sau pentru a (re)concilia interesele părţilor.”

* * *

Andrei Savescu despre Introducere in dreptul contractelor profesionale (autor: Gheorghe Piperea): „Cartea este una dintre cele mai interesante pe care le-am citit de o buna bucata de vreme incoace. Este si una dintre putinele pe care le-am citit integral. Pentru ca merita, este un exercitiu intelectual captivant.

Un foarte consistent capitol al lucrarii este dedicat limitelor legale, morale si judiciare ale libertatii de a contracta. Autorul se refera la contractele de adeziune ca la “contracte nevoite”, intrucat consumatorul le incheie de nevoie, vointa de a contracta fiind inlocuita sau partial suplinita de interesul de a contracta. Potrivit autorului, egalitatea economica sau psihologica sunt presupuse de principiul libertatii contractuale, care este imposibil de realizat in cazul contractelor de adeziune.

Autorul apreciaza ca dreptul (jus) integreaza dreptul pozitiv (lex), contractele si precedentul judiciar, sub determinarea principiului echitatii. El crede ca echitatea da sens dreptului, este “principiul inalt, imaterial si relativ incognoscibil care da consistenta sistemului si face din el o valoare distincta de elementele sale componente. Echitatea este fundamentul dreptului inca de la originile societatii umane, conceptul care a facut posibila organizarea societatii.”

Mai mult, profesorul Piperea subliniaza rolul echitatii ca izvor de drept, rol bazat pe dispozitiile art. 970 din Codul civil. In acest context, apreciaza ca „judecatorul poate revizui contractul in vederea continuarii sale sau il poate rezilia, daca executarea sa devine imposibila, date fiind conditiile economice si imprejurarile ostile executarii”.

Edificiul cartii se aseaza cu o suprafata larga pe dispozitiile noului Cod civil.

Respiratia sociala a ideilor impregneaza prezentarea conceptelor.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti