Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
6 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Vin codurile! Ce facem? – APEL
23.05.2011 | JURIDICE.ro, Cristi DANILET

Se pare ca Noul Cod civil va intra în vigoare în 1 octombrie 2011. Si chiar dacă nu aceasta va fi data, tot va veni în curând momentul intrării in vigoare, atât pentru noul cod civil, cât şi pentru celelalte trei noi coduri. Ce facem până atunci şi ce facem după acest moment? Din păcate, autorităţile s-au gândit doar la emiterea unor noi coduri, nu şi la primul moment de după. De parcă publicarea unei legi ar echivala cu aplicarea ei.

Intrarea în vigoare a unor noi coduri e un eveniment epocal în viaţa unei societăţi, iar noi avem şansa de a fi contemporani cu acest eveniment. Trecerea la o nouă legislaţie fundamentală fie ne va bulversa complet cu efecte pe mulţi ani şi unele poate iremediabile, fie va determina o evoluţie rapidă a societăţii noastre.

Dacă momentul va fi bine pregătit, toate problemele cu care lumea juridică din România se confruntă de ani de zile – norme juridice desuete sau incoerente, practică neunitară, imprevizibilitate, arbitrariu în interpretarea legilor, inconsistenţă în motivarea hotărârilor judecătoreşti – pot fi depăşite. Putem construi un nou drept în România, unde legile nu se vor mai vinde pe bani, unde profesorii adevăraţi se vor impune prin forţa argumentaţiei şi nu prin numărul de cărţi vândute, unde hotărârile judecătoreşti vor fi disponibile pe internet şi nu vândute pe sub mână pentru a creşte cifra de afaceri a nu ştiu cărei edituri.

Haideţi să nu lăsăm pe alţii ceea ce noi înşine putem face. Nu cred că putem ignora imensul potenţial pe care dascăli de marcă sau studenţi emeriţi îl au, pe care judecători extrem de bine pregătiţi şi avocaţi maeştri îl deţin, pe care membri ai unor ONG-uri îl pot pune la dispoziţie. Oameni ca aceştia se pot implica într-un proiect bine articulat, pe care îl putem concepe împreună, îmbunătăţi pe parcurs şi pune în practică. Eu nu sunt pentru cunoştinţe vândute, pentru monopol, orgolii şi afaceri atunci când e vorba de drepturile omului. Şi sunt convins că sunt mulţi care gândesc ca mine.

Voluntariatul gândit cu mare responsabilitate, în cel mai sincer simţ civic, poate naşte adevărate elite şi poate impune schimbări autentice în societate. E o ocazie. ACUM. Vă invit pe toţi profesioniştii de bună credinţă să răspundeţi acestei provocări.

Judecator Cristi DANILET
Membru CSM


Aflaţi mai mult despre , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Vin codurile! Ce facem? – APEL”

 1. mihai popteanu spune:

  Parerea mea e ca trebuie sa „rupem pisica in doua” si sa le aplicam cat mai rapid. Codul civil de exemplu cuprinde institutii noi absolut necesare intr-un stat de drept european. Si chiar daca voi parea subiectiv dau ca exemplu doar art. 397 din Codul Civil ce reglementeaza problema custodiei comune a parintilor in cazul copilului lor minor, in urma separarii acestora.
  De exemplu in prezent nu mi se pare normal in calitate de cetatean european, parinte al unui copil care la randul lui e cetatean european, sa fiu obligat sa accept o judecata privind increditarea minorului bazata pe prevederile actuale ale Codului Familiei de la 1954, act normativ de inspiratie sovietica, in conditiile in care in majoritatea statelor Uniunii Europene, institutia custodiei comune a parintilor asupra minorului e demult o realitate, fiind considerata si din punct de vedere stiintific ca cea mai optima forma de ocrotire parinteasca.

 2. Așa este.
  Trebuie să înceteze traficul cu jurisprudența,
  vânzarea jurisprudenței,
  lipsa accesului liber la legislație și jurisprudență,
  secretizarea nejustificată a sentințelor publicate
  lipsa identificării judecătorilor în sala de judecată și a procurorilor
  (nimeni nu știe cum îi cheamă, decât uneori avocații),
  scoateți crucile și alte accesorii sinistre de pe banca judecătorului
  puneti procurorul in aceeasi pozitie pe care o are avocatul in sala de judecata.
  la urma urmei sunt egali in fata justitiei,
  MODERAT,
  desfiintati institutia notarului public (total inutila si parazitara)
  MODERAT
  incetati ambiguitatea cu privirea la calitatea de mediator de drept a avocatului
  permiteti avocatilor autentificarea actelor
  scoateti arhaismele din Codul civil (formularile sunt o rusine pentru limba romana moderna)
  claritate, transparenta totala in activitatea CSM si a justitiei in general.
  Accesul online la dosar, posibilitatea participarii prin telefon la sedintele de judecata,
  Respectarea termenelor de judecata prescrise de lege
  Reciclarea judecatorilor si grefierilor in folosirea corecta a limbii romane si respectarea ortografiei limbii romane.
  etc, etc.

  Sa clădim un nou drept.

  Danilet face parte din noul CSM.

  Sfat catre CSM.

  Nu va lasati ingropati de nimicurile de zi cu zi din CSM.
  Cand uitati calea de urmat, luati si citit platforma pe care ati candidat si incercati sa rezolvati punct cu punct lucrurile de acolo.

 3. brobonea spune:

  Initial,am citit acest articol si am trecut mai departe dar dupa ce am rumegat putin M-am intors Numai si numai pentru a transmite respectele mele Dlui Jude Danilet… Daca ar fi ceva mai multi magistrati care sa gandeasca asa sunt sigur ca sansele pentru o justitie in Romania ar incepe sa existe.Din pacate Judecatori adevarati stiutori de carte si cu caracter nu prea avem in instantele Romanesti indiferent de gradul lor.

 4. Dănileţ este unul din puţinii judecători pe care îi apreciez constant. Neacşu, pe care mi-l imaginez fumând ca un şarpe, il apreciez pentru jurindex, Dumbravă pentru intenţii bune. Ar fi bine să nu se lase antrenaţi în fleacuri la CSM şi să revină la ideile din programele pe care au candidat.

  Ce lipseşte CSM-ului este elocvenţa, un stil de comunicare vizionar, lipseşte sentinţa memorabilă, plasticitatea şi simplitatea directă a liderului care ştie cum vrea să fie viitorul.

  Îl aveţi acolo pe Dănileţ, un bun etician, îl aveţi pe Neacşu cu vocea lui dogită, radiofonică, în contradicţie cu statura fizică. Îl aveţi pe Dumbravă.

  Nu am văzut un pupitru la CSM, nu am văzut steaguri, sigilii oficiale, un cadru solemn, interviuri (pregătite serios) în care să se discute despre problemele CSM. Ori de cate ori vad CSM, vad o masa ca la Fastfood-urile din Benzinariile Petrom, la care vin sa manance in pauza de pranz functionarii cu camasi sifonate de la bancile din centru. Nu cer festivism, dar totusi, membrii CSM sunt arbitrii integritatii justitiei. În plus, nu văd fotografii oficiale, bine realizate, de profesionişti.

  Aceşti oameni merită văzuţi.

 5. costi_manoliu spune:

  Felicitări Cristi pentru articolul scris,
  consider ca generalizările făcute pe aceasta tema de către cititorul comentator al articolului, nu reprezinta si realitatea. Judecătorii sunt pregătiți sa aplice codurile la fel cum au fost pregătiți in mod constant sa aplice modificările legislației pana in prezent, este însa necesar ca instantele sa fie adaptate la noile cerințe, atât cu privire la resursele umane cat si cu privire la alocarea resurselor materiale,necesare funcționării acestora pentru intrarea in vigoare a codurilor.
  In ambele cazuri resursele sunt extrem de reduse iar studiul de impact abia in curs de elaborare.
  Dupa efectuarea studiului de impact, ar fi oportun: stabilirea unui calendar de adaptare a schemelor de personal, organizarea activităților de ocupare a tuturor posturilor vacante si stabilirea unui termen de intrare in vigoare a noilor coduri.
  Daca se va proceda altfel, activitatea din instante si mai ales din instantele cu volum mare de activitate,va fi grav afectata.
  Ca exemplu, instantele cu volum mare de activitate si cu schemele de personal reduse au in prezent primul termen de judecata foarte lung.Prin intrarea in vigoare a noului C.pr.civ. judecătorul este obligat sa stabilească la primul termen de judecata ,,termenul optim de soluționare a cauzei,, cu toate consecințele ce decurg de aici.
  Neadaptare schemelor de personal la aceste instante, ar conduce la soluționarea cauzelor intr-un termen si mai lung,iar judecătorii sa fie trasi la răspundere pentru încălcarea termenului rezonabil de soluționare a cauzelor, exemplele pot continua.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.