Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Directiva privind extinderea statutului de rezident pe termen lung fata de beneficiarii de protectie internationala


23 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Secţiuni: Content, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 132 din data de 19 mai 2011 a fost publicata Directiva 2011/51/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2011 de modificare a Directivei 2003/109/CE a Consiliului in vederea extinderii domeniului sau de aplicare la beneficiarii de protectie internationala.

Noua directiva extinde domeniul de aplicare a  Directivei 2003/109/CE a Consiliului privind statutul resortisantilor tarilor terte care sunt rezidenti pe termen lung, fata de beneficiarii de protectie internationala.

Astfel, Directiva 2003/109/CE a Consiliului din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisantilor tarilor terte care sunt rezidenti pe termen lung nu s-a aplicat  pana in prezent beneficiarilor de protectie internationala, astfel cum sunt definiti in Directiva 2004/83/CE a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind standardele minime referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca resortisantii tarilor terte sau apatrizii pentru a putea beneficia de statutul de refugiat sau persoanele care, din alte motive, au nevoie de protectie internationala, si referitoare la continutul protectiei acordate.

Prin adoptarea noii directive, beneficiarii de protectie internationala vor putea obtine statutul de rezidenti pe termen lung in statul membru care le-a acordat protectie internationala, in aceleasi conditii ca si cele aplicabile altor resortisanti ai tarilor terte.

De asemenea, avand in vedere dreptul beneficiarilor de protectie internationala de a locui in alt stat membru decat in cel care le-a acordat protectia internaționala, era necesara asigurarea faptului ca si celelalte state membre in cauza sunt informate de situatia anterioara in materie de protectie a persoanelor respective, astfel incat sa isi poata indeplini obligatiile privind respectarea principiului nereturnarii.

Noua directiva intra in vigoare in ziua urmatoare datei publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

>> Directiva

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro