Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

RIL admis. Modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare
23.05.2011 | Andrei PAP, Andrei PAP

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 349 din 19 mai 2011 a fost publicata decizia nr. 4 din 4 aprilie 2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Decizia 4/2011) privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual in operatiunile de calculare a pensiilor din sistemul public, pentru persoane ale caror drepturi s-au deschis incepand cu data de 1 aprilie 2001 si care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare potrivit legii.

1. Obiectul recursului in interesul legii

Prin recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a aratat ca in practica judiciara nu exista un punct de vedere unitar cu privire la modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual in operatiunile de calculare a pensiilor din sistemul public, pentru persoane ale caror drepturi s-au deschis incepand cu data de 1 aprilie 2001 si care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare potrivit legii, prin raportare fie la dispozitiile anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, fie la dispozitiile anexei nr. 9 la Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001.

2. Optica jurisprudentiala

In urma verificarilor jurisprudentei la nivelul intregii tari s-a constatat ca in solutionarea cauzelor avand ca obiect contestatii la deciziile de pensionare si stabilirea drepturilor de pensie dupa data de 1 aprilie 2001, pentru persoanele care beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare, ca urmare a desfasurarii de activitati incadrate in conditii deosebite sau speciale de munca ori intr-un grad de invaliditate, practica judiciara este neunitara. Astfel:

a) Unele instante, investite cu solutionarea acestui tip de contestatie, au apreciat ca pentru aceste categorii de persoane verificarea indeplinirii conditiilor privind varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare se face prin raportare la data formularii cererii de pensionare, conform dispozitiilor cuprinse in anexa nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si nu raportat la prevederile din anexa nr. 9 la Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, intrucat acesta deroga si modifica dispozitiile legale. Aceasta orientare a avut in vedere ca cele doua norme au aceeasi sfera de reglementare, insa contin dispozitii contradictorii, situatie in care s-au aplicat dispozitiile normei cu forta juridica superioara, respectiv ale Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si ale anexei nr. 3 la lege.

b) Alte instante, in situatia expusa, au considerat, dimpotriva, ca varsta standard de pensionare si stagiul complet de cotizare pentru aceste categorii de persoane se stabilesc in functie de data nasterii persoanei asigurate, conform esalonarii indicate in anexa nr. 9 la Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceasta orientare a avut in vedere dispozitiile pct. 3 din sectiunea a II-a din cap. B din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora „Varstele standard de pensionare si stagiile minime sau complete de cotizare pentru femei si barbati sunt prevazute in anexa nr. 3 la lege, detaliata in functie de data nasterii in anexa nr. 9 la prezentele norme”.

3. Opinia procurorului general al PICCJ

Procurorul general a apreciat ca prima orientare jurisprudentiala este conforma cu litera si spiritul legii.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inala Curte a considerat ca se impune admiterea recursului si in consecinta a pronuntat urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:

„Admite recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sensul ca:

Modalitatea de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare utilizate pentru determinarea punctajului mediu anual in operatiunile de calculare a pensiilor din sistemul public, pentru persoane ale caror drepturi s-au deschis incepand cu data de 1 aprilie 2001 si care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare potrivit legii, se realizeaza prin raportare la dispozitiile anexei nr. 3 la Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sensul ca beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare care se determina in functie de data formularii cererii de pensionare.”

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti