Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Concluziile Inspectiei Judiciare ref. criticile aduse de Codrut Olaru unei hotarari judecatoresti

25.05.2011 | JURIDICE.ro
Abonare newsletter

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii marti, 24 mai 2011, Nota Inspectiei Judiciare ca urmare a afirmatiilor facute de seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru, in cadrul unei intalniri între Ministerul Public, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele, Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară din data de 18 martie 2011, cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti.

Codrut Olaru şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti, prin care s-a dispus achitarea unor inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc, în conţinutul căreia în motivarea soluţiei, s-a reţinut că „statul  trebuie să încurajeze cultura de cânepă”.

Instanta a aratat in incheierea de sedinta:

“Nu mai puţin important este de menţionat că încã din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantã tradiţionalã a românilor obţinându-se producţii record pe teritoriul ţãrii. Relansarea acestei vechi tradiţii combină în prezent tehnologia modernã cu vasta experienţă dobânditã în trecut începând de la cercetare, culturã, industrializare şi pânã la comercializare.

Stigmatul de drog pus cânepii industriale a făcut ca o ramură importantă a agriculturii să se afle acum în pragul dezastrului. Şi dacă la noi această plantă este considerată non-grata, Uniunea Europeană este dispusă la a subvenţiona investiţii în realizarea culturilor de cânepa.

Din cânepa indiană se extrage marijuana sau haşişul. De altfel, cânepa cultivată în România, cannabis sativa, se deosebeşte fundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC (tetrahidrocanabinol), atât prin formă, cât mai ales prin concentraţia de drog: maximum 0,2% în canepa obişnuită, faţă de peste 1% în cea indiană. De fapt, cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. Dar avantajele cultivării şi industrializării acestei plante nu se opresc aici: cultivarea poate fi făcută în condiţii bune în toată ţara, iar terenul devine în anul următor propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile.

Mai mult decât atât, potrivit dicţionarului explicativ privind substanţele toxice a rezultat că, cannabisul în forma plantei cultivată se poate consuma în ceai sau inhala fiind comercializată în diverse farmacii.

Prezenţa tetrahidrocanabinolului din plantă de regulă este realizată în condiţii de laborator.”

Concluzia Inspectiei este ca „inserarea în considerentele hotărârii judecătoreşti a unor infomaţii sau opinii ce ţin de interpretarea şi evaluarea probelor, precum şi aprecierea cu privire la pertinenţa acestor argumente, reprezintă elemente de conţinut ale unei hotărâri judecătoreşti, care  pot  fi analizate doar de Comisia de evaluare a activităţii  profesionale din cadrul  Tribunalului B.”

>> Nota Inspectiei Judiciare

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate