Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Concluziile Inspectiei Judiciare ref. criticile aduse de Codrut Olaru unei hotarari judecatoresti
25.05.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii marti, 24 mai 2011, Nota Inspectiei Judiciare ca urmare a afirmatiilor facute de seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru, in cadrul unei intalniri între Ministerul Public, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele, Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară din data de 18 martie 2011, cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti.

Codrut Olaru şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti, prin care s-a dispus achitarea unor inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc, în conţinutul căreia în motivarea soluţiei, s-a reţinut că „statul  trebuie să încurajeze cultura de cânepă”.

Instanta a aratat in incheierea de sedinta:

“Nu mai puţin important este de menţionat că încã din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantã tradiţionalã a românilor obţinându-se producţii record pe teritoriul ţãrii. Relansarea acestei vechi tradiţii combină în prezent tehnologia modernã cu vasta experienţă dobânditã în trecut începând de la cercetare, culturã, industrializare şi pânã la comercializare.

Stigmatul de drog pus cânepii industriale a făcut ca o ramură importantă a agriculturii să se afle acum în pragul dezastrului. Şi dacă la noi această plantă este considerată non-grata, Uniunea Europeană este dispusă la a subvenţiona investiţii în realizarea culturilor de cânepa.

Din cânepa indiană se extrage marijuana sau haşişul. De altfel, cânepa cultivată în România, cannabis sativa, se deosebeşte fundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC (tetrahidrocanabinol), atât prin formă, cât mai ales prin concentraţia de drog: maximum 0,2% în canepa obişnuită, faţă de peste 1% în cea indiană. De fapt, cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. Dar avantajele cultivării şi industrializării acestei plante nu se opresc aici: cultivarea poate fi făcută în condiţii bune în toată ţara, iar terenul devine în anul următor propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile.

Mai mult decât atât, potrivit dicţionarului explicativ privind substanţele toxice a rezultat că, cannabisul în forma plantei cultivată se poate consuma în ceai sau inhala fiind comercializată în diverse farmacii.

Prezenţa tetrahidrocanabinolului din plantă de regulă este realizată în condiţii de laborator.”

Concluzia Inspectiei este ca „inserarea în considerentele hotărârii judecătoreşti a unor infomaţii sau opinii ce ţin de interpretarea şi evaluarea probelor, precum şi aprecierea cu privire la pertinenţa acestor argumente, reprezintă elemente de conţinut ale unei hotărâri judecătoreşti, care  pot  fi analizate doar de Comisia de evaluare a activităţii  profesionale din cadrul  Tribunalului B.”

>> Nota Inspectiei Judiciare

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti