Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații

Concluziile Inspectiei Judiciare ref. criticile aduse de Codrut Olaru unei hotarari judecatoresti

25 mai 2011 | JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii marti, 24 mai 2011, Nota Inspectiei Judiciare ca urmare a afirmatiilor facute de seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru, in cadrul unei intalniri între Ministerul Public, Secţia pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, Preşedintele, Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară din data de 18 martie 2011, cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti.

Codrut Olaru şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la considerentele unei hotărâri judecătoreşti, prin care s-a dispus achitarea unor inculpaţi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic ilicit de droguri de risc, în conţinutul căreia în motivarea soluţiei, s-a reţinut că „statul  trebuie să încurajeze cultura de cânepă”.

Instanta a aratat in incheierea de sedinta:

“Nu mai puţin important este de menţionat că încã din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantã tradiţionalã a românilor obţinându-se producţii record pe teritoriul ţãrii. Relansarea acestei vechi tradiţii combină în prezent tehnologia modernã cu vasta experienţă dobânditã în trecut începând de la cercetare, culturã, industrializare şi pânã la comercializare.

Stigmatul de drog pus cânepii industriale a făcut ca o ramură importantă a agriculturii să se afle acum în pragul dezastrului. Şi dacă la noi această plantă este considerată non-grata, Uniunea Europeană este dispusă la a subvenţiona investiţii în realizarea culturilor de cânepa.

Din cânepa indiană se extrage marijuana sau haşişul. De altfel, cânepa cultivată în România, cannabis sativa, se deosebeşte fundamental de planta din care se extrage produsul halucinogen THC (tetrahidrocanabinol), atât prin formă, cât mai ales prin concentraţia de drog: maximum 0,2% în canepa obişnuită, faţă de peste 1% în cea indiană. De fapt, cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto. Dar avantajele cultivării şi industrializării acestei plante nu se opresc aici: cultivarea poate fi făcută în condiţii bune în toată ţara, iar terenul devine în anul următor propice cultivării cerealelor deoarece cânepa ucide buruienile.

Mai mult decât atât, potrivit dicţionarului explicativ privind substanţele toxice a rezultat că, cannabisul în forma plantei cultivată se poate consuma în ceai sau inhala fiind comercializată în diverse farmacii.

Prezenţa tetrahidrocanabinolului din plantă de regulă este realizată în condiţii de laborator.”

Concluzia Inspectiei este ca „inserarea în considerentele hotărârii judecătoreşti a unor infomaţii sau opinii ce ţin de interpretarea şi evaluarea probelor, precum şi aprecierea cu privire la pertinenţa acestor argumente, reprezintă elemente de conţinut ale unei hotărâri judecătoreşti, care  pot  fi analizate doar de Comisia de evaluare a activităţii  profesionale din cadrul  Tribunalului B.”

>> Nota Inspectiei Judiciare

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică