Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Cauza cu o vechime de peste 27 de ani. MJ solicita IJ concluziile privind managementul CAB. UPDATE: raspunsul CAB. UPDATE: pozitia CSM. UPDATE: solicitare MJ
05.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a trimis Inspectiei Judiciare, o adresa prin care solicita sa i se comunice concluziile Inspectiei in legatura cu calitatea managementului Curtii de Apel Bucuresti, avand in vedere verificarile efectuate in cauza Thyssen Krupp, care o vechime de 27 de ani pe rolul instantelor de judecata, cauza aflata in curs de judecata.

>> Adresa

UPDATE, 26 mai 2011: Potrivit unui comunicat de presa al Curtii de Apel Bucuresti, semnat de judecator Daniel Gradinaru, fata de solicitarea Ministerului Justitiei privind cauza Thyssen Krupp, se impun urmatoarele precizari:

„La data de 22.04.2011, Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a fost sesizată cu o cerere privind un aspect incidental al cauzei aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia comercială, respectiv soluţionarea unei excepţii de nelegalitate a dispoziţiilor din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti care reglementează instituţia recuzării. S-a fixat termen de judecată la data de 18 mai 2011, când, pentru motive întemeiate, dosarul a fost amânat pentru data de 29 iunie 2011.

În mod vădit eronat şi în lipsa unor minime verificări, în adresa Ministerului Justiţiei amintită se induce ideea unei legături între activitatea managerială a Secţiei a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a Curţii de Apel Bucureşti şi tergiversarea soluţionării acestei cauze prin trimiterea la vechimea de aproximativ 27 de ani a unui dosar ce s-ar afla pe rolul instanţelor din România, cauză care, prin natura sa comercială, exclude competenţa unei secţii de contencios administrativ.

În context, amintim faptul că activitatea de judecată se realizează pe baza principiilor statornicite în Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv a distribuirii aleatorii a dosarelor şi al continuităţii. Conform principiilor menţionate, la primirea dosarului, preşedintele instanţei este dator să ia măsuri ca acesta să fie repartizat aleatoriu, potrivit parametrilor stabiliţi prin Hotărârea Colegiului de conducere al curţii.

După repartizarea cauzei unui complet de judecată, toate măsurile în legătură cu cauza se dispun numai de către completul legal învestit, fără ca preşedintele instanţei ori o altă persoană să poată interveni în vreun fel în soluţionarea cauzei.

Aşa fiind, insinuările publice privitoare la exercitarea atribuţiilor manageriale de către preşedintele de secţie sunt nejustificate, iar solicitarea concluziilor Inspecţiei Judiciare este discutabilă întrucât se referă la o perioadă când dosarul menţionat nu se afla pe rolul acestei instanţe, iar, pe de altă parte, raportul de control a fost aprobat de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Ne exprimăm, totodată, convingerea că Ministerul Justiţiei va aduce la cunoştinţa opiniei publice concluziile verificărilor solicitate Inspecţiei Judiciare.”

UPDATE, 31 mai 2011: In sedinta din data de 26 mai 2011, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat monitorizarea de catre Inspectia Judiciara a dosarelor mai vechi de 6 luni, respectiv 1 an, cu indicarea datei intiale de inregistrare a dosarelor in sistem precum si efectuarea de catre Inspectie de verificari la toate instantele implicate in cauza care a facut obiectul sesizarii de catre Thyssen Stahl GmbH cu privire la modalitatea de inregistrare si repartizare a cauzei in caile ordinare/extraordinare de atac, precum si a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii, potrivit unui comunicat al CSM.

Sectia a constatat durata excesiva a procedurilor judiciare derulate in aceasta cauza.

UPDATE, 5 iunie 2011: Ministerul Justitiei a transmis vineri, 3 iunie 2011, o solicitarea CSM in sensul ca evaluarile ce urmeaza sa fie efectuate de Inspectia Judiciara sa priveasca anumite aspecte.


Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti