Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Primar trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice


30.05.2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

>> BORIGA GABRIEL FLORIN, primar al municipiului Targoviste, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,

>> OLARU MIHAI, fost director al Directiei de Constructii Edilitar Gospodaresti care a functionat pana in anul 2011 in cadrul Consiliului Local Targoviste, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

  • abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
  • instigare la fals material in inscrisuri oficiale in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie si
  • instigare la uz de fals in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie;

>> SIMOIU GHEORGHE, administrator al S.C. Utilex Construct S.R.L. Pucioasa, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial,
  • fals material in inscrisuri oficiale in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie,
  • uz de fals in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie,
  • instigare la fals material in inscrisuri oficiale si
  • uz de fals.

Potrivit unui comunicat al DNA, in 2009, in calitate de primar al municipiului Targoviste si in exercitarea atributiilor de coordonare si control a Directiei de Constructii Edilitar Gospodaresti, Boriga Gabriel Florin i-a solicitat inculpatului Olaru Mihai, director al respectivei directii, sa achizitioneze echipamente de joaca de la S.C. UTILEX CONSTRUCT S.R.L. fara respectarea procedurilor legale de achizitie publica. Olaru Mihai a incheiat trei contracte de furnizare de echipamente de joaca fara a derula procedurile de achizitii publice, firma furnizoare a echipamentelor fiind administrata de finul primarului Boriga Gabriel Florin, inculpatul Simoiu Gheorghe. De asemenea, inculpatul Boriga Gabriel Florin a aprobat plata acestor contracte cu incalcarea prevederilor legale.

In aceasta modalitate, bugetul public al Municipiului Targoviste a fost prejudiciat cu suma de 399.832,18 lei (aproximativ 94.360 euro) reprezentand diferenta dintre pretul platit de Primaria Municipiului Targoviste si pretul cu care S.C. UTILEX CONSTRUCT S.R.L a achizitionat echipamentele de joaca de la producator.

Pentru a crea aparenta de legalitate a acestor achizitii, in cursul lunii februarie 2010, inculpatul Olaru Mihai a solicitat unui subordonat sa intocmeasca in fals noua solicitari de oferte catre S.C. Utilex Construct S.R.L. si alte societati comerciale. In acelasi scop, Simoiu Gheorghe a furnizat institutiei conduse de Olaru Mihai mai multe oferte intocmite in fals.

De asemenea, in data de 29 martie 2011, pentru a justifica lipsa de la audierile efectuate de procurori in prezentul dosar penal, Simoiu Gheroghe a folosit o adeverinta medicala falsificata.

In vederea recuperarii pagubei cauzate bugetului public al Municipiului Targoviste, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Targoviste.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti