Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamantul superior
30 mai 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 371 din data de 26 mai 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului Romaniei nr. 457/2011 privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.
Actul normativ stabileste metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.
Insitutiile de invatamant superior, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sunt obligate sa elaboreze metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, numai cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.
Potrivit actului normativ, pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare din invatamantul superior pot candida numai persoane care indeplinesc standardele minime si obligatorii pentru inscrierea la concursul de ocupare a posturilor didactice si de cercetare din invatamantul superior, aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, in conformitate cu Legea educatiei nationale nr. 1/2011.
Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante trebuie sa prevada standardele minimale de ocupare a posturilor didactice si de cercetare din insitutia de invatamant superior in cauza.
Metodologia se aplica urmatoarelor functii didactice si de cercetare: asistent universitar angajat pe perioada nedeterminata; lector universitar/sef de lucrari; conferentiar universitar; profesor universitar; asistent de cercetare angajat pe perioada nedeterminata; cercetator stiintific; cercetator stiintific gradul III; cercetator stiintific gradul II; cercetator stiintific gradul I.
Ocuparea posturilor didactice si de cercetare pe perioada nedeterminata se realizeaza numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior in conformitate cu prevederile metodologiei-cadru, a metodologiei proprii si cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
10 septembrie ⁞ Corpus et Animus - Funcția juridică & Consilierii juridici bancari în lumina Regulamentului BNR nr. 8/2024
12 septembrie ⁞ Start Curs Expert Achiziții Publice 2024
13 septembrie ⁞ Ultimele evoluții jurisprudențiale privind prescripția răspunderii penale
14 septembrie ⁞ JURIDICE.ro Premier Golf Day
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Institutia de invatamant superior poate sa organizeze concurs pentru ocuparea pe perioada nedeterminata a unui post didactic sau de cercetare numai dupa publicarea de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a postului scos la concurs, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.
Actul normativ stabileste in mod detaliat documentele pe care trebuie sa cuprinda dosarul de concurs.
Competentele profesionale ale candidatului se evalueaza de catre comisia de concurs pe baza dosarului de concurs si, aditional, printr-una sau mai multe probe de concurs, incluzand prelegeri, sustinerea unor cursuri ori altele asemenea, conform metodologiei proprii. Pentru toate posturile pe perioada nedeterminata, cel putin o proba de concurs este obligatoriu reprezentata de o prelegere publica de minimum 45 de minute in care candidatul prezinta cele mai semnificative rezultate profesionale anterioare si planul de dezvoltare a carierei universitare. Aceasta proba contine in mod obligatoriu si o sesiune de intrebari din partea comisiei si a publicului.
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |