Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante din invatamantul superior
30.05.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 371 din data de 26 mai 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului Romaniei nr. 457/2011 privind aprobarea Metodologiei-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.

Actul normativ stabileste metodologia-cadru de concurs pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare vacante din invatamantul superior.

Insitutiile de invatamant superior, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sunt obligate sa elaboreze metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, numai cu respectarea prevederilor metodologiei-cadru.

Potrivit actului normativ, pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare din invatamantul superior pot candida numai persoane care indeplinesc standardele minime si obligatorii pentru inscrierea la concursul de ocupare a posturilor didactice si de cercetare din invatamantul superior, aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, in conformitate cu Legea educatiei nationale nr. 1/2011.

Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor vacante trebuie sa prevada standardele minimale de ocupare a posturilor didactice si de cercetare din insitutia de invatamant superior in cauza.

Metodologia se aplica urmatoarelor functii didactice si de cercetare: asistent universitar angajat pe perioada nedeterminata; lector universitar/sef de lucrari; conferentiar universitar; profesor universitar; asistent de cercetare angajat pe perioada nedeterminata; cercetator stiintific; cercetator stiintific gradul III; cercetator stiintific gradul II; cercetator stiintific gradul I.

Ocuparea posturilor didactice si de cercetare pe perioada nedeterminata se realizeaza numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior in conformitate cu prevederile metodologiei-cadru, a metodologiei proprii si cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011.

Institutia de invatamant superior poate sa organizeze concurs pentru ocuparea pe perioada nedeterminata a unui post didactic sau de cercetare numai dupa publicarea de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a postului scos la concurs, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a.

Actul normativ stabileste in mod detaliat documentele pe care trebuie sa cuprinda dosarul de concurs.

Competentele profesionale ale candidatului se evalueaza de catre comisia de concurs pe baza dosarului de concurs si, aditional, printr-una sau mai multe probe de concurs, incluzand prelegeri, sustinerea unor cursuri ori altele asemenea, conform metodologiei proprii. Pentru toate posturile pe perioada nedeterminata, cel putin o proba de concurs este obligatoriu reprezentata de o prelegere publica de minimum 45 de minute in care candidatul prezinta cele mai semnificative rezultate profesionale anterioare si planul de dezvoltare a carierei universitare. Aceasta proba contine in mod obligatoriu si o sesiune de intrebari din partea comisiei si a publicului.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti