Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

George Ciocan in dialog cu Andrei Savescu despre „EUROLEX – corespondenta coduri”


30.05.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Interviuri
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu: Domnule George Ciocan, sunteti o persoana bine cunoscuta. Mai putin prin numele firmei G&G Consulting Piatra Neamt, mai mult prin programul de legislatie EUROLEX. Dar totusi ar fi necesare unele precizari. De fapt de cand va ocupati de programe legislative?

George Ciocan: Un raspuns ar fi ca din 1993, cand realizam implementarea primul soft legislativ performant distribuit in tara. De atunci preocuparea mea constanta a fost sa proiectez un soft legislativ cat mai performant si util pentru orice utilizator care vine in contact cu legea si vrea sa exploateze la maxim avantajele calculatorului. Cred ca la aceasta data sunt aproape de apogeu.

Andrei Savescu: In aceasta perioada observam o efervescenta in legatura cu noile coduri, mai cu seama in legatura cu noul cod civil. Am vazut la Timisoara, in cadrul conferintei „Noile Coduri ale Romaniei”, prezentarea unui nou produs realizat de dumneavoastra, prezentarea a starnit interes. O sa postam pe JURIDICE.ro si cateva imagini video de la aceasta prezentare. Cum ati intrat in acest ”meci” cu aplicarea noilor coduri?

George Ciocan: Pentru mine a fost simplu, deoarece a fost provocare insasi ideia de a se ”face aceste coduri. Cunosteam foarte bine pe domnul profesor dr. Viorel Ciobanu. In constiinta mea el este una din dovezile vii ale omului care este pasionat de profesie, dar si preocupat de a se pune la curent cu noutatile in domeniu. Faptul ca in urma cu cinci ani a avut ambitia sa invete singur sa utilizeze produsul nostru de legislatie si mai mult ca in perioada cand lucra la noul cod de procedura civila m-a rugat sa ii instalez la facultate acest produs, deoarece ii este extrem de util, a generat aceasta provocare: ce as putea face ca insusirea noilor coduri sa fie cat mai simpla pentru un magistrat, avocat sau consilier juridic.

In primavara anului 2010 deja studiam cum as putea face posibil acest lucru. La aparitia proiectelor acestor acte normative, le-am introdus in programul EUROLEX, deoarece printre utilizatorii acestui produs se numara institutii de prim rang din justitie: Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, sase curti de apel, tribunale, judecatorii.

Aveam o responsabilitate si fata de un alt client de elita Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene de la Luxemburg, care urmareste atent legislatia nationala prin produsul nostru, fiind accesat online.

Andrei Savescu: Din aceasta insiruire rezulta o adevarata „Carte de onoare”, cum a fost posibil sa ajungeti la astfel de clienti?

George Ciocan: Va dati seama ca nu pilele si nici produsul dat gratuit nu au fost un argument. Adevarul este ca am beneficiat de recomandari foarte bune privitoare la profesionalismul informatiei furnizate. Cat priveste Curtea de la Luxemburg, nici nu am discutat cu nimeni. Am primit o solicitare prin email. Testasera toate softurile legislative din tara si l-au ales pe al nostru, care era cel mai scump. Cine vrea sa stie foarte multe fara efort, isi cumpara acest program si timpul castigat este de peste cinci ori mai mare decat in cazul altor produse. Inveti maxim doua – trei zile, pentru acomodarea cu o noua logica si ai beneficii pentru cat timp folosesti acest produs. Va rog insa sa nu ma intrebati ce responsabilitate ducem privitor la corectitudinea informatiei furnizate catre toti clientii nostri si cu atat mai mult pentru cei mentionati.

Andrei Savescu: Sa inteleg ca acest produs este unul complicat?

George Ciocan: Va raspund printr-o intrebare: daca in momentul pozitionarii pe un act din programul nostru legislativ aveti raspunsuri la nivel de articol si toate informatiile necesare (decizii CEDO, derogari, RIL, spete, deciziile CC, armonizare si legaturi cu legislatia comunitara etc.) fara sa faceti nimic decat sa alegeti care din aceste informatii va intereseaza, este produsul eficient, va ajuta foarte mult?

Daca DA, atunci inseamna ca produsul este cu o logica superioara, exact distanta dintre gimnaziu si liceu. Presupune un alt nivel. Cine isi doreste un nivel superior intelege ca trebuie sa invete reguli noi, deoarece EUROLEX realizeaza o organizare a informatiei la nivel superior pe care, fiind logica, o respecti si ai succes. Daca vrei doar sa gasesti un act, nu este nevoie de un soft legislativ. Il gasesti pe internet sau… Cine are nevoie de o informatie calificata, bine fundamentata, corelata, sigura, apeleaza la EUROLEX.

Aici este inclusa experienta mea in domeniu din 1993 pana in prezent si comprima peste doua mii de intalniri cu magistrati, avocati, consilieri juridici. Aceasta experienta este transpusa in EUROLEX si alte produse extrem de importante realizate pentru cei din sectorul bancar si nu numai.

Andrei Savescu: Concret, cum ati raspuns provocarii privind codurile? ce ati facut mai departe?

George Ciocan: Raspunsul este banal: am valorificat la maxim informatiile de care dispuneam in EUROLEX, legislatie si jurisprudenta nationala, un produs extrem de bine organizat. Apoi m-am bazat pe cunostintele juristilor din firma, am reorganizat aproape toata activitatea acestora, am apelat la juristi si specialisti din afara firmei si mai ales am conceput cu echipa de programatori, peste douzeci de interfete si structuri de baze de date, conform cu noile cerinte care apareau ca urmare a dezvoltarii produsului. Practic toti acesti oameni muncesc cu maxima intenstitate de peste un an si inca nu au fost rasplatiti la nivelul care merita.

Pot spune ca acum retraiesc anii 93′ – 94′. Atunci juristii din tara nu vedeau rostul calculatorului in drept, iar acum nu isi dau seama ce inseamna un soft performant care sa ii ajute sa isi insuseasca usor prevederile noilor coduri. Atunci, ca si acum, nu se stia ca se poate acest lucru, dar EUROLEX da un raspuns fara echivoc: DA, se poate usor si repede trece la cunoasterea in detaliu a noilor coduri. Va dati seama ca acum cineva care vede transpusa aceasta ideie spune ca este simplu, dar nu cunoaste geneza ei si nici nu stie cata munca trebuie depusa. Sunt suficienti oameni care traiesc din ideile altora si mai mult isi aroga premiere pe care altii le-au lansat cu ani inainte.

Andrei Savescu: Toata aceasta activitate a presupus cheltuieli mari?

George Ciocan: Va pot spune ca pana la aceasta data cheltuielile depasesc cu mult 250.000 euro, dar chiar daca profitul a disparut, am avut un profit moral imens cand m-am prezentat cu produsul in fata unor oameni extrem de exigenti, pe care ii cunostem si aveam incredere ca tot ceea ce aveau sa critice era in folosul modulului corespondenta coduri.

Andrei Savescu: Cine au fost acestia? Cand a avut loc contactul cu realitatea?

George Ciocan: Primii au fost domnii profesori Viorel Mihai Ciobanu si Viorel Ros care si-au manifestat entuziasmul pentru ideie si materializarea acesteia. Asta se intampla prin octombrie 2010, apoi in decembrie o intalnire cu domnul dr. Gheorghe Buta, fost judecator la ICCJ, a avat darul sa-mi deschida alte orizonturi.

Adevarata confruntare cu realitatea am avut-o insa la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde Directia documentare a fost extrem de receptiva si a deschis calea catre testarea produsului in aceasta instanta.

Increderea conducerii acestui departament, a presedintelui acestei instante, ne-a obligat foarte mult. Desigur ca noile coduri inca nu se aplica, dar in ICCJ sunt oamenii cel mai bine cotati din justitie. Nu puteam veni cu orice in fata lor. Apoi era si problema testarii din punct de vedere tehnic a produsului, comportarea lui intr-o retea sufocata de memoria ocupata de alte programe.

Andrei Savescu: Sa inteleg ca acum furnizati o informatie certificata, nu?

George Ciocan: O sa va raspund imediat si o sa vedeti cat de complicate sunt lucrurile. Am considerat ca realizarea produsului are mai multe etape. Parcursesem deja doua sau trei, dar am apreciat ca nu este suficient. O informatie devine certificata cand este verificata de cat mai multi oameni, deoarece fiecare poate descoperi o scapare sau nuanta pe care nu ai putut sa o vezi la momentul oportun.

Mi-am pus problema ca fiind declarata de domnul ministru a justitiei ca certa aplicarea codurilor in 2011, ar fi normal sa obtin din timp implementarea produsului in toate instantele cu mai multe scopuri:
– este un instrument care vine in ajutorul magistratilor sa cunoasca si aplice noile coduri
– sita verificarii este foarte deasa, de inalta calitate si este suficient timp ca sa fie corectate eventualele scapari pana la  aplicarea efectiva
– este un bun prilej de a aduce noi functii programului existent urmare a sugestiilor din instante.

In acest context, am reusit sa obtin o intalnire cu specialisti si alte persoane cu functii deosebit de mari din minister carora le-am prezentat produsul, le-am lasat materiale care descriau functionalitatea si imagini cu modul de prezentare a informatiei, practic le-am divulgat mecanismele de realizare. Cert este insa ca nimeni care va mai veni cu afirmatii de genul ca sunt primii pe acesta problema vor trebui sa o dovedeasca, cu argumente imbatabile.

Lucrurile au ramas deocamdata la nivel de intentie, din lipsa fondurilor, desi in viziunea mea serviciul adus ministerului este extraordinar de mare.

Deoarece nu s-a facut nimic palpabil si timpul trecea, am apreciat ca daca eu sunt un anonim, sigur CSM-ul ar avea un cuvant greu de spus si am inaintat si acestei institutii acelasi material, care continea inclusiv imagini din program, cu speranta ca voi fi convocat la o prezentare pentru a se vedea pe viu cat de util este magistratilor si nu numai.

In paralel am demarat aceesi informare catre curtile de apel din tara. Ei bine, daca in minister si CSM demersul meu inca nu a avut efectul scontat, la acest nivel am fost primit cu un interes deosebit, multe instante dorind preluarea produsului.

Aici este insa problema financiara, mai ales la nivel de ordonator de credite pentru tribunale, deoarece stau foarte rau la acest capitol. Abonamentul lunar este modic, dar…

Deci la acest nivel se doreste dar nu se poate. Oricum acest aspect este inbucurator, deoarece presedintii de instanta doresc pregatirea magistratilor si pana la urma se vor gasi si fonduri.

Imi pastrez insa speranta ca domnul ministru Predoiu va face tot posibilul pentru a finanta aceasta actiune, mai ales ca este insasi angajamentul guvernului fata de aplicarea acestor acte normative cat mai curand. Guvernul are obligatia sa se ingrijeasca de asigurarea resurselor pentru acest domeniu. Este in joc imaginea lui prin zecile de mii de procese zilnice. Un bun gospodar face acest lucru in primul rand. Si noi am sacrificat multe pentru a realiza acest produs care este in primul rand in folosul altora si abia apoi al nostru. Sa va amintesc cheltuielile noastre?

Andrei Savescu: Lumea dreptului este in plin proces de dezbatere asupra aplicarii noilor coduri. Multe argumente sunt contra si putine pentru. Dumneavoastra, ca om din afara sistemului, dar in permanenta legatura cu el, cum vedeti aceasta situatie?

George Ciocan: Cred ca o pozitie corecta este aceea a omului echilibrat. Aceasta nu inseamna  ca pot fi un arbitru, nu am nicio calitate pentru acest rol, dar sunt un observator obiectiv. Eu nu am interese directe in planul de lucru al acestei institutii, dar prin natura preocuparilor curente, cunosc framantarile si preocuparile magistratilor. Sunt oameni de valoare cu o inalta certificare a competentei, dar uneori pot fi subiectiv, nu au cum sa vina in contact cu multe informatii. Fara sa vrei cand esti sufocat de probleme, esti ca strutul: cufundat cu capul in nisip si nu mai poti vedea ce este in jur. Pe de alta parte nu pot ramane indiferent. Sunt si eu un cetatean al acestei tari, imi doresc o judecata mai dreapta, mai rapida si mai aproape de timpurile noastre, daca se poate fara interferente din afara. Pentru cei care nu cunosc toate detaliile muncii in justitie lucrurile raman de nepatruns. Privind insa din afara functionarea sistemului asteptarile sunt foarte mari. Cred ca tocmai aici este cheia.

Argumentele contra privind aplicarea noilor coduri sunt legate macar de urmatoarele aspecte:
– cat de necesara este aceasta schimbare la acest moment
– implicatiile aplicarii noilor coduri in plan practic
– cunoasterea temeinica a prevederilor noilor coduri
– resursele financiare necesare pentru functionarea optima a sistemului justitiei.

Fiecare din aceste argumente nu poate fi ignorat, dar nu toate argumentele aduse sunt foarte temeinice. Despre ultimul punct din lista nu are sens sa mai discutam. Este cel mentionat anterior si trebuie sa achesam la el. Este o realitate trista deoarece resursele privesc si alte aspecte din instante arhicunoscute: numar magistrati, sedii, dotare tehnica etc

Privitor la celelalte aspecte trebuie sa se recunoasca faptul ca nimeni nu a putut studia in cel mare mare detaliu toti factorii si corelatiile intre acestia. Imi este cunoscuta analiza de impact in curs de derulare de catre minister, dar niciodata nu vor putea fi indeplinite toate conditiile. Ar fi ideal, dar practic imposibil in orice societate. Politica pasilor mici este o solutie.

Legat de primele aspecte mentionate cred ca daca nu esti un lucrator din aceasta institutie ai unele avantaje, poti judeca mai relaxat si obiectiv aceste probleme.

Bunaoara privind primul aspect mentionat  trebuie sa recunoastem ca totusi continuand cu actualele norme de drept, nu vom putea lua o alta cale in justitie. Este argumentul celor care au dorit sa se produca o schimbare si la aceasta schimbare au muncit aproape toate ”mintile cele mai luminate” pe care le aveam in tara si au fost solicitate la acea data.

Ma refer la suita de profesori universitari de renume si cu experienta, inclusiv in instante, care au elaborat noile coduri. Sunt nume de referinta pe care contestatarii noilor coduri sunt in fapt ai operei acestor oameni care au muncit enorm pentru documentare si gasirea unor idei noi. Alaturi de acestia au fost numeroase colective de specialisti care au operat diverse sugestii primite. Chiar daca nu este o opera complet noua, perfecta, are numeroase valente si mai ales o filozofie moderna. Sigur ca aceste coduri nu sunt perfecte. Dar ce este perfect? Numai lucrarea lui Dumnezeu este perfecta!

Pun o intrebare simpla celor care se opun: Raspund actualele coduri, actuala legislatie, cerintelor CEDO, normelor uniunii europene, cerintelor vietii sociale actuale?

Evident ca nu si dovada rezulta din ultima decizie a Curtii Constitutionale nr. 233/2011 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 322 pct. 9 din Codul de procedura civila.

Si atunci ce facem, carpim la nesfarsit actuala legislatie? Evident ca o astfel de pozitionare „pe trecut” va fi un instrument bazat pe lucrul conform unor „sabloane. Este cadrul care a dus la nenumarate comentarii negative in opinia publica de la noi si un real deserviciu institutiei justitiei. Pun punct aici, deoarece toti, din instinct, suntem conservatori.

Aceasta este insa solutia perdanta in viata. Omenirea a progresat prin schimbare, prin introducerea noutatilor in toate domeniile pe masura dezvoltarii societatii. In fond de ce s-a renuntat la codul lui Hammurabi, cartea legii lui Manu si a aparut Codul lui Napoleon? de ce am ”importat” primele norme de drept in perioada 1840-1864, cand aveam solutia anterioara: marele Divan, judecata domnitorului, a boierului sau a stapanului de mosie? Credeti ca nu au fost probleme cu acele coduri? Va pot dovedi prin sutele de acte de modificare ale primelor norme de drept, din perioada 1864-1930 existente in produsul nostru legislativ.

Deci concluzia este certa: societatea actuala, are nevoie de o schimbare, si chiar de una radicala si atunci si principiile dreptului trebuie sa se alinieze pe noi pozitii.

Andrei Savescu: Mi-ati prezentat argumentele pro. Cum puteti combate argumentele contra?

George Ciocan: Aici voi fi deschis partizanul schimbarii. Indraznesc sa spun ca foarte buna pregatire a actiunii de insusire a noilor conuri la nivelul instantelor prin colective de specialisti a pierdut din vedere avantajele tehnicii de calcul. La acest moment in instante toata legislatia este accesata folosind aceste mijloace. Este adevarat ca nu se stia ca s-a realizat ceva pentru a veni in sprijinul magistratilor. Noi avem la acest moment, un raspuns extrem de util pentru magistrati. Daca vor fi utilizate si informatiile pe care le furnizeaza produsul nostru, am putea spune ca 65% – 70 % din prevederile noilor coduri s-ar putea aplica de maine, deoarece oferim un instrument rapid si eficace pentru comunicarea intre noile coduri si tot ceea ce s-a preluat din legislatia in vigoare la aceasta data, cu toate informatiile asociate. Evident asta pentru cei care folosesc calculatorul.

Dar sa revenim la subiect: trebuie aplicate noile coduri sau nu? Raspunsul meu este un DA din toata inima. Toata viata am luptat pentru idei si acum cu atat mai mult. A merge pe sistemul actual, inseamna a accepta repetarea multelor situatii jalnice devenite celebre prin consecintele penibile rasunatoare de pana acum, ca rezultat al parcurgerii unor sabloane in procedura civila sau penala. Macar pentru a taia astfel de ocazii si trebuie creat cadrul pentru ca toti judecatorii si procurorii sa aiba o noua carte de capatai.

Acesta este un inceput si el trebuie dublat imediat de masuri aspre pentru nerespectarea aplicarii normelor de drept din partea celor indrituiti sa le aplice. Niciodata nu vor castiga ambele parti dintr-un proces, vor fi nemultumiti, dar va fi foarte important pentru acel care pierde sa fie convins ca realitatea este una singura. De fapt aici este cheia succesului si sta in mana instantelor, a ministerului si nu in ultimul rand a CSM pentru a instaura o noua ordine.

Andrei Savescu: As reveni cu unul din argumentele invocate de catre unele voci foarte autorizate – inclusiv pe JURIDICE.ro – pentru neaplicarea codurilor: lipsa practicii, a doctrinei… Ce parere aveti?

George Ciocan: Ii asigur pe toti cei care va urmaresc ca produsul „EUROLEX – corespondenta coduri” are tot ce ii trebuie unui magistrat, avocat, consilier juridic sau student pentru a da raspunsuri la aproape orice intrebare; produsul actual isi imbogateste bazele de date de doua ori pe saptamana cu informatiile necesare, inclusiv cele enuntate. Repet, nu este perfect, dar va fi, daca toti factorii din justitie vor actiona in sensul unei legi mai bune. Aici asteptam sprijinul direct al ministerului si CSM, daca vor dori sa ne asculte punctul de vedere si propunerile concrete.

Utilizarea produsului va mai asigura ceva deosebit de important: va pune rapid bazele unei practici unitare in toate instantele. Cred ca este un al doilea castig major pentru justitie prin aplicarea noilor coduri

Desigur ca este bine sa avem o jurisprudenta bogata, dar cred ca mai important este sa fie relevanta.

Andrei Savescu: O ultima intrebare:cand veti incepe comercializarea acestui modul „EUROLEX- corespondenta coduri” catre avocati, consilieri juridici etc.? Nu am observat pana acum niciun demers in acest sens.

George Ciocan: Daca magistratii trebuie sa fie cu doi-trei pasi inaintea avocatilor si consilierilor juridici cu studierea si pregatirea in vederea aplicarii lor, atunci apreciez ca acest termen este cel tarziu luna septembrie. Oricum nimeni nu va fi doritor sa invete ceva ce nu se stie daca se va aplica. Va invit cu aceasta ocazie ca JURIDICE.ro sa fie in mod exclusiv purtatorul nostru de cuvant pentru cei interesati si sa se bucure de anumite exclusivitati. Toate la timpul lor.

Andrei Savescu: Produsul dumneavoastra mi se pare interesant, de aceea v-am si provocat la aceasta discutie. Vom reflecta in continuare pe JURIDICE.ro eforturile si rezultatele dumneavoastra. Va multumesc pentru interviu si va doresc mult succes!

George Ciocan: Si eu va multumesc.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro