Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Flux informații

Cuvantul decanului Facultatii de Drept a Universitatii Romano-Americane adresat participantilor la Conferinta Nationala „Noile Coduri ale Romaniei” (Timisoara, 27-28 mai 2011)

3 iunie 2011 | JURIDICE.ro

Suntem in masura sa va prezentam textul luarii de cuvant a prof. univ. dr. Gheorghe Botea, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americane, pregatit pentru Conferinta Nationala „Noile Coduri ale Romaniei”, ale carei lucrari s-au desfasurat la Timisoara in zilele de 27 si 28 mai 2011.

„Stimate domnule decan, onorat prezidiu, dragi profesori, stimati participanti,

Adoptarea noilor coduri reprezinta pentru Justitia din Romania un punct de maxima importanta. Prevederile acestora constituie un pas inainte pentru reforma in Justitie. In fata unei astfel de transformari, reusita codurilor va depinde atat de gradul de pregatire al cadrului institutional cat si de capacitatea categoriilor profesionale implicate de a-si insusi noile dispozitii.

In acest context, doresc sa aduc felicitari organizatorilor si in special domnului decan Motica, pentru implicarea depusa in pregatirea unui eveniment de o asemenea anvergura – probabil cel mai mare si cu cel mai puternic impact asupra doctrinei juridice romanesti. Subliniez in aceeasi masura aportul deosebit pe care aceasta conferinta il aduce prin reunirea tuturor categoriile de actori implicati in actul de justitie.

In ceea ce priveste obstacolele in calea implementarii eficiente a noilor reglemnentari doresc sa aduc in discutie trei aspecte esentiale:

In primul rand, momentul intrarii in vigoare a noilor coduri va trebui sa gaseasca practicienii informati si pregatiti pentru viitoarele reglementari. Avand in vedere amploarea modificarilor preconizate, pregatirea individuala nu va fi suficienta, trebuind completata de cat mai multe intalniri de acest gen care sa permita sedimentarea informatiilor acumulate si generarea de noi idei si solutii.

Un alt aspect vizeaza actuala practica neunitara care se manifesta in ciuda unei bogate doctrine si jurisprudente. In contextul noilor modificari, apare pericolul adancirii acestui fenomen cu repercusiuni asupra calitatii actului de justitie. Sper ca dezbaterile din urmatoarele zile sa vina cu solutii concrete de preintampinare si diminuare a posibilelor efecte negative asupra practicii din Romania.

Nu in ultimul rand, provocarea noilor coduri consta in modalitatea concreta de insusire a informatiilor de catre viitorii specialisti. In calitate de decan, atrag atentia asupra rolului insemnat pe care institutiile de invatamant il au in depasirea cu succes a acestui obstacol. Mediul academic a reprezentat intotdeauna un spatiu in care se creeaza drept, se interpreteaza si se transmit informatii juridice. De aceea consider ca Universitatile vor avea un rol important in implementarea corecta si unitara a viitoarelor codurilor. In acest sens va asigur ca intregul colectiv al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americane se va implica activ in pregatirea viitorilor profesionisti pentru noua ordine juridica.

In final, vreau sa multumesc pentru invitatia de a participa la acest eveniment si adresez mult succes lucrarilor conferintei.

Va multumesc.

Prof. univ. dr. Gheorghe BOTEA”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică