Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Mai pot sa fie membri de sindicat alesii locali?
02.06.2011 | JURIDICE.ro, Andrei SAVESCU, Laurentiu PETRE

Secţiuni: Dreptul muncii, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

1. Art. 4 din Legea nr. 62/2011 statueaza ca „Persoanele care detin functii de demnitate publica conform legii, magistratii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala”. A fost formulata o obiectie de neconstitutionalitate (si) cu privire la acest text, respinsa prin decizia Curtii Constitutionale nr. 574/2011.

2. Potrivit dispozitiilor art. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali „In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor, alesii locali indeplinesc o functie de autoritate publica si sunt ocrotiti de lege”. Intra in categoria alesilor locali, conform dispozitiilor art. 2 alin. 1 al aceluiasi act normativ citat anterior  „consilierii locali si consilierii judeteni, primarii, primarul general al municipiului Bucuresti, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene”. Asadar functia de consilier judetean este o functie de autoritate publica. Notiunea de „autoritate publica” are o reglementare constitutionala:
– in Titlul al II-lea consacrat drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale, respectiv art. 26: „(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.”
– in Titlul al III-lea, consacrat organizarii de stat, care poarta denumirea „Autoritatile publice” la art. 49 alin. 5 este statuat ca „Autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru participarea libera a tinerilor la viata politica, sociala, economica, culturala si sportiva a tarii”.

3. Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica defineste la art. 3 functia de demnitate publica drept „acea functie publica care se ocupa prin mandat obtinut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, potrivit legii”.

4. Sensul prevederii legale este ca alesii locali indeplinesc functii de demnitate publica, adica exact acel tip de functii la care se refera art. 4 din Legea nr. 62/2011, potrivit caruia „persoanele care detin functii de demnitate publica… nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala”. Desi aceasta optiune a legiuitorului este, fara indoiala, discutabila, textul de lege este limpede si putem intrevedea ratio legis: membrii de sindicat pot deveni alesi locali, dobandind astfel functii de demnitate publica; alesii locali pot sa contribuie la realizarea dezideratelor sociale – pe care le-au promovat din pozitia de membri de sindicat – dintr-o postura noua, de persoane care detin functii care sunt deopotriva de autoritate publica si de demnitate publica.

5. In concluzie, apreciem ca noua reglementare a dialogului social nu permite alesilor locali sa fie membri de sindicat.

av. dr. Andrei SAVESCU, SVSA
av. Laurentiu PETRE, SVSA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti