Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Mai pot sa fie membri de sindicat alesii locali?
02.06.2011 | JURIDICE.ro, Andrei SAVESCU, Laurentiu PETRE

JURIDICE - In Law We Trust

1. Art. 4 din Legea nr. 62/2011 statueaza ca „Persoanele care detin functii de demnitate publica conform legii, magistratii, personalul militar din Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza, Serviciul de Informatii Externe si Serviciul de Telecomunicatii Speciale, unitatile si/sau subunitatile din subordinea ori coordonarea acestora nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala”. A fost formulata o obiectie de neconstitutionalitate (si) cu privire la acest text, respinsa prin decizia Curtii Constitutionale nr. 574/2011.

2. Potrivit dispozitiilor art. 4 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali „In asigurarea liberului exercitiu al mandatului lor, alesii locali indeplinesc o functie de autoritate publica si sunt ocrotiti de lege”. Intra in categoria alesilor locali, conform dispozitiilor art. 2 alin. 1 al aceluiasi act normativ citat anterior  „consilierii locali si consilierii judeteni, primarii, primarul general al municipiului Bucuresti, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene”. Asadar functia de consilier judetean este o functie de autoritate publica. Notiunea de „autoritate publica” are o reglementare constitutionala:
– in Titlul al II-lea consacrat drepturilor, libertatilor si indatoririlor fundamentale, respectiv art. 26: „(1) Autoritatile publice respecta si ocrotesc viata intima, familiala si privata.”
– in Titlul al III-lea, consacrat organizarii de stat, care poarta denumirea „Autoritatile publice” la art. 49 alin. 5 este statuat ca „Autoritatile publice au obligatia sa contribuie la asigurarea conditiilor pentru participarea libera a tinerilor la viata politica, sociala, economica, culturala si sportiva a tarii”.

3. Legea nr. 154/1998 privind sistemul de stabilire a salariilor de baza in sectorul bugetar si a indemnizatiilor pentru persoane care ocupa functii de demnitate publica defineste la art. 3 functia de demnitate publica drept „acea functie publica care se ocupa prin mandat obtinut direct, prin alegeri organizate, sau indirect, prin numire, potrivit legii”.

4. Sensul prevederii legale este ca alesii locali indeplinesc functii de demnitate publica, adica exact acel tip de functii la care se refera art. 4 din Legea nr. 62/2011, potrivit caruia „persoanele care detin functii de demnitate publica… nu pot constitui si/sau adera la o organizatie sindicala”. Desi aceasta optiune a legiuitorului este, fara indoiala, discutabila, textul de lege este limpede si putem intrevedea ratio legis: membrii de sindicat pot deveni alesi locali, dobandind astfel functii de demnitate publica; alesii locali pot sa contribuie la realizarea dezideratelor sociale – pe care le-au promovat din pozitia de membri de sindicat – dintr-o postura noua, de persoane care detin functii care sunt deopotriva de autoritate publica si de demnitate publica.

5. In concluzie, apreciem ca noua reglementare a dialogului social nu permite alesilor locali sa fie membri de sindicat.

av. dr. Andrei SAVESCU, SVSA
av. Laurentiu PETRE, SVSA

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.