Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Reglementari privind cotizatiile anuale ale institutiilor de credit la fondul special pentru despagubiri


3 iunie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 386 din data de 2 iunie 2011 a fost publicat Regulamentul Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar nr. 3/2011 privind stabilirea, declararea si plata de catre institutiile de credit a cotizatiilor anuale si suplimentare la fondul special pentru despagubiri la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.

Potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, toate institutiile de credit persoane juridice romane sunt obligate sa participe la constituirea resurselor financiare ale fondului special pentru despagubiri prin plata unei cotizatii anuale.

In acest scop, institutiile de credit persoane juridice romane raporteaza Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, in termenul prevazut de reglementarile BNR pentru transmiterea situatiilor financiare anuale, valoarea pasivului negarantat, conform formularului „Situatia privind stabilirea pasivului negarantat“, prevazut in anexa la regulament.

In functie de necesarul optim de resurse financiare ale fondului special pentru despagubiri si de nivelul corespunzator de atins pentru fiecare an, Fondul stabileste cota procentuala utilizata la determinarea cotizatiei anuale, care nu poate depasi nivelul de 0,1%.

Cota procentuala se comunica de Fond institutiilor de credit in cel mult 20 de zile de la implinirea termenului de raportare a valorii pasivului negarantat.

Fiecare institutie de credit persoana juridica romana este obligata sa plateasca Fondului cotizatia anuala, pana cel tarziu la data de 30 iunie a fiecarui an, corespunzator cotei comunicate de Fond.

Institutia de credit platitoare a cotizatiei anuale completeaza si transmite Fondului, in ziua efectuarii platii, prin fax ori e-mail, formularul „Declaratie privind calculul si plata cotizatiei anuale la fondul special pentru despagubiri, urmand ca originalul formularului sa fie remis Fondului in termen de maximum 5 zile.

In cazul in care resursele financiare acumulate la fondul special pentru despagubiri nu sunt suficiente pentru plata despagubirilor, fiecare institutie de credit persoana juridica romana plateste o cotizatie suplimentara, conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 39/1996, in termen de maximum 30 de zile de la primirea solicitarii din partea Fondului.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii