Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

NNDKP a dezbatut subiecte cu impact pentru mediul de afaceri intr-o noua editie Lex Atelier
07.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a organizat cea de-a treia ediţie de la Bucureşti a sesiunilor de workshop-uri Lex Atelier. Cele şase dezbateri care au avut loc simultan pe parcursul întregii zile au abordat teme precum: aspecte ale ofertei publice de vânzare, capcanele diverselor forme de societăţi comerciale, riscuri ale comunicărilor între concurenţi, specificităţi ale tranzacţiilor imobiliare, modificările codului muncii, aspecte fiscale de actualitate.

În timpul workshop-ului privind „capcanele” diferitelor forme de organizare a societăţilor cu răspundere limitată, reprezentanţii instituţiilor de credit au fost interesaţi de eventuala răspundere la care s-ar expune băncile în cazul „blocării conturilor” unei societăţi în cazul neînţelegerii dintre asociaţi și/sau administratori. Conform specialiştilor NNDKP, Gabriela Cacerea (partener) şi Ştefan Cărămidă (asociat senior), răspunsul se regăsește în prevederile legii societăţilor comerciale și în condiţiile de afaceri negociate de bănci cu societăţile comerciale. Astfel, deși din anumite puncte de vedere băncile s-ar putea prevala de inopozabilitatea limitărilor puterilor de reprezentare ale administratorilor, problema trebuie tratată astfel încât să asigure o expunere minimă pentru bănci (de exemplu includerea în condiţiile de afaceri ale băncilor a unor măsuri asiguratorii).

Seminarul pe probleme vizând piaţa de capital a vizat dezbaterea unor aspecte controversate legate de oferta publică de vânzare, printre care: răspunderea în legătură cu pregătirea prospectului în cazul ofertelor publice secundare în legislaţia naţională și în practica statelor cu pieţe de capital mai mature; implementarea Directivei Prospectului în legislaţia locală și tendinţele la nivel comunitar; mijloace de limitare sau exonerare a răspunderii în legătură cu prospectul; abordarea procesului de “due diligence” în vederea pregătirii prospectului. Dezbaterile au fost moderate de Ruxandra Bologa (partener), Gabriela Onţică (director de dezvoltare pieţe de capital) și Diana Ispas (asociat senior), alături de invitatul CNVM, Claudia Dragomir.

Comunicările între concurenţi (precum cele din cadrul asociaţiilor profesionale, dar nu numai), pot constitui încălcări grave ale regulilor de  concurenţă, evaluate în principal în funcţie de caracteristicile pieţei, natura informaţiilor schimbate şi modul în care se realizează această comunicare. Aceste  aspecte au fost discutate la workshop-ul de concurenţă de Georgeta Harapcea (coordonatorul practicii), Radu Tufescu (asociat senior) și Marius Ştefana (consultant senior), alături de invitatul din partea Consiliului Concurenţei, Valentin Mircea (membru al plenului). Dezbaterile s-au axat pe cazurile practice, răspunsurile la întrebările participanţilor şi recomandările ce au sintetizat principiile rezultate din jurisprudenţa europeană.

Temele abordate în seminarul privind specificităţile tranzacţiilor imobiliare s-au axat pe corelarea contractelor de tip FIDIC cu legislaţia locală. Temele au vizat de asemenea subiecte precum problemele de implementare apărute în desfășurarea contractelor, tratamentul fiscal aplicabil facilităţilor acordate de dezvoltatori pentru atragerea chiriașilor și reflexia dreptului consumatorilor la nivel european și local. Discuţiile – moderate de Ioana Niculeasa, Mădălin Niculeasa (parteneri) și Vlad Tănase (asociat senior) – au avut un pronunţat caracter practic, analizând și practica autorităţilor și au răspuns unor aspecte diverse cu care s-au confruntat participanţii în activitatea lor din această perspectivă.

Workshop-ul care a dezbătut modificările recente aduse Codului Muncii precum și noua legislaţie în domeniul dialogului social a avut un puternic caracter interactiv. Membrii echipei de dreptul muncii, Luminiţa Dima (partener), Mihai Anghel (asociat senior) și Anca Vătășoiu (asociat) au prezentat principalele implicaţii ale noilor prevederi legale asupra raporturilor de muncă, răspunzând în egală măsură problemelor practice ridicate de participanţi. Aspectele legate de criteriile de performanţă și modalitatea de implementare și utilizare eficientă a acestora în relaţia cu angajatul, precum și cele referitoare la reprezentativitatea sindicatelor și procedura de negociere colectivă, au fost alte teme de interes major în timpul discuţiilor.

Aspectele practice dezbătute în cadrul sesiunii de fiscalitate au suscitat un viu interes din partea participanţilor. Problematicile de actualitate și foarte contraversate s-au axat pe introducerea în Codul Fiscal a prevederilor referitoare la contribuţiile sociale – necorelările legislative, în anumite privinţe, dau naștere unor situaţii paradoxale – dar și pe noul tratament contabil al cesiunilor de creanţă și a modului în care acest lucru afectează industria de resort. Discuţiile au fost moderate de Ana-Maria Miron (partener NNDKP), Marius Ionescu și Dragoș Doroș (parteneri NNDKP Consultanţă Fiscală), recunoscuţi drept unii dintre cei mai experimentaţi consultanţi fiscali de pe piaţa de profil.

Evenimentul, care a reunit peste 160 de reprezentanţi ai autorităţilor și mediului de afaceri, a dobândit o notorietate remarcabilă în cei trei ani de la iniţierea sa, participanţii devenind deja familiarizaţi cu aceste seminarii şi contribuind semnificativ la interactivitatea dezbaterilor.

***

Despre NNDKP Lex Atelier şi NNDKP Exclusively for Friends:

Succesul atelierelor NNDKP de la Bucureşti a încurajat echipa noastră să continue organizarea lor şi la Timişoara, Braşov şi Craiova, unde au fost abordate subiecte precum restructurarea afacerilor, controlul fiscal, aspecte de dreptul muncii. În acest an NNDKP va organiza și la Cluj prima ediţie a seminarului, prima dintr-o serie de dezbateri pe care intenţionează să le continue pe plan local. De asemenea, firma a iniţiat în urmă cu doi ani şi seria de mic-dejunuri de afaceri ”Exclusively for Friends” unde se discută, într-un cadru informal, pe aspecte punctuale, de actualitate, din diverse domenii de business.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti