Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Arhitect sef trimis in judecata pentru luare de mita si trafic de influenta


6 iunie 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Activitate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a urmatorilor inculpati:

>> BANAS ION, arhitect sef la Primaria municipiului Galati, in stare de arest preventiv, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta, ambele in forma continuata (cate patru acte materiale)

>> MICUTA LUMINITA, expert contabil si administrator al S.C. COFICO EXPERT S.R.L. Galati, in stare de libertate, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului in legatura directa cu infractiunile de coruptie mentionate mai sus.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 – 2010, in calitate de arhitect consilier la Primaria municipiului Galati, inculpatul BANAS ION a pretins sumele de 1.500 euro si 2.000 lei din care a primit suma de 1.500 euro de la un denuntator, promitandu-i ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali (primarul si secretarul municipiului Galati, arhitectul sef sau persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului) in scopul obtinerii actelor necesare intrarii in legalitate a denuntatorului (certificatul de urbanism si autorizatia de construire) in legatura cu constructia unui balcon pe care acesta il ridicase la locuinta sa din municipiului Galati si pentru a nu fi sanctionat contraventional de reprezentantii Primariei municipiului Galati.

In conditiile in care nu a facut niciun demers in sensul celor precizate mai sus, in cursul lunii februarie 2011, Banas Ion, in calitate de arhitect sef in cadrul Primariei municipiului Galati, i-a mai cerut denuntatorului suma de 1.500 euro, promitandu-i ca ii va aproba toate actele necesare intrarii in legalitate, respectiv certificatul de urbanism si autorizatia de construire si nu-i va aplica sanctiunile contraventionale, urmand sa intervina si pe langa ceilalti factori decizionali. De asemenea, i-a comunicat denuntatorului ca amenda pentru ridicarea unei constructii fara detinerea actelor necesare este foarte mare, maximul fiind de 100.000 lei.

In perioada 2009 – 2011, acelasi inculpat, in calitate de arhitect consilier in cadrul Primariei municipiului Galati si apoi de arhitect sef si persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului, a pretins de la un alt denuntator suma de 6.000 de euro, promitandu-i ca ii va aproba toate actele necesare construirii terasei restaurantului apartinand societatii comerciale administrate de denuntator si a spatiilor anexe, respectiv certificatul de urbanism si autorizatia de construire, urmand sa intervina si pe langa ceilalti factori decizionali. La data de 12 august 2009, inculpatul Banas Ion a primit suma de 2.000 de euro, reprezentand o parte din suma pretinsa, in scopul mentionat mai sus.

In perioada 2009 – 2011, inculpatul Banas Ion a pretins de la un al treilea denuntator suma de 3.600 de euro, promitandu-i ca ii va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmand sa intervina si pe langa ceilalti factori decizionali, iar la 21 august 2009, 6 octombrie 2009 si la o data neprecizata, inculpatul a primit suma de 2.100 de euro si 700 lei, reprezentand o parte din suma pretinsa.

In perioada 2010 – 2011, inculpatul Banas Ion a pretins si primit de la un al patrulea denuntator suma de 2.000 lei, promitandu-i ca ii va aproba toate actele necesare construirii vilei, urmand sa intervina si pe langa ceilalti factori decizionali.

In total, inculpatul Banas Ion a pretins sumele de 12.600 euro si 4.000 lei, din care a primit in total 5.600 euro si 8.500 lei.

La data de 13 aprilie 2011, Banas Ion a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie imediat dupa ce a primit de la unul dintre denuntatori suma de 5.800 de lei, reprezentand o prima transa din banii promisi in schimbul aprobarii documentatiei necesare pentru intrarea in legalitate ca urmare a construirii unui balcon.

La data de 25 mai 2011, Tribunalul Galati a admis propunerea procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Galati al DNA si a dispus arestarea preventiva a inculpatului BANAS ION pe un termen de 29 de zile.

Inculpata Micuta Luminita a incercat sa il determine pe unul dintre denuntatori sa faca declaratii neadevarate in favoarea lui Banas Ion, cu promisiunea ca inculpatul ii va restitui sumele de bani pe care i le daduse.

In cauza, s-au luat masuri asiguratorii, prin instituirea unui sechestru asupra unui imobil apartinand inculpatului Banas Ion.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Galati.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro