Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Tuca Zbarcea & Asociatii obtine 5 mil. EUR pentru Fondul Proprietatea


10 iunie 2011 | JURIDICE.ro, Alina PINTICA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Fondul Proprietatea a obţinut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dreptul de a beneficia de un procent de 15% din dividendele SNGN Romgaz Mediaş S.A. aferente anului 2005, când Fondul a devenit acţionar al societăţii de gaze naturale.

La data de 7 iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Fondul Proprietatea, reprezentată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, obligând SNGN Romgaz Mediaş să acorde Fondului Proprietatea dividende în cuantum de 18.510.458 lei, ca urmare a repartizării profitului net pentru anul 2005. Debitului principal i se adaugă accesorii de dobândă legală ce vor fi calculate începând cu anul 2007.

Echipa de avocaţi de la Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost coordonată de avocaţii asociaţi Robert Roşu şi Ioana Hrisafi-Josan.

Decizia irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a modificat în întregime hotărârea pronunţată în apel de

Curtea de Apel Alba Iulia în decembrie 2010, care reţinuse că o instanţă judecătorească nu s-ar putea substitui voinţei acţionarilor în ceea ce priveşte modalitatea de repartizare a dividendelor.

„Decizia instanţei supreme s-ar putea dovedi deosebit de utilă în conturarea unui test legal de eficacitate a hotărârilor AGA. Ea demonstrează că opţiunea acţionarilor de a nu formula acţiune în anulare împotriva deciziilor AGA nu garantează neapărat eficienţa legală a acestora”, a declarat Robert Roşu, avocat asociat al Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

Fondul Proprietatea a iniţiat procesul împotriva SNGN Romgaz Mediaş în vara anului 2008, solicitând contravaloarea a 15% din dividendele societăţii pe întreg anul 2005, aşa cum rezultau ele din calitatea de acţionar a Fondului. Considerând că Fondul Proprietatea a devenit acţionar al societăţii la data de 28 decembrie 2005, SNGN Romgaz Medias a hotărât, în AGA din noiembrie 2007, distribuirea către Fondul Proprietatea a unor dividende reprezentând 153.401 lei, pentru trei zile din 2005 (28 decembrie – 31 decembrie 2005). Decizia AGA nu a fost contestată de Fondul Proprietatea pe calea unei acţiuni în anulare la acea vreme.

Prin decizia din această săptămână, instanţa supremă a pus astfel capăt unei dispute legale întinse pe parcursul a trei ani, timp în care echipa de avocaţi Ţuca Zbârcea & Asociaţii reprezentând Fondul Proprietatea a avut de abordat probleme legale complexe ce ţin de echilibrul dintre necesitatea instanţelor judecătoreşti de a asigura aplicarea unor cerinţe legale imperative şi libertatea acţionarilor de a contura voinţa societară. În esenţă, prevalenţa primului concept asupra celui din urmă, în situaţii ce ţin de respectarea unor norme de ordine publică, a reprezentat argumentul fundamental al echipei legale a Fondului.

Despre Ţuca Zbârcea & Asociaţii:

Cu o echipă formată din 90 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti, dintre care 21 sunt parteneri, Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii / privatizări, litigii şi arbitraje internaţionale, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar etc.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a primit numeroase recunoaşteri şi distincţii pe plan local şi internaţional, fiind câştigătoarea premiului „Firma de Avocatură a Anului” în ultimii patru ani şi desemnată „Cea mai inovatoare casă de avocatură din Europa Continentală” de către Financial Times. De asemenea, firmei i-a fost acordată cea mai importanţă distincţie a directorului internaţional de specialitate Chambers Europe – premiul „Law Firm of the Year” (Chambers Europe Awards for Excellence 2010), precum şi cel mai important premiu regional atribuit de revista britanică The Lawyer – „Firma de Avocatură a Anului pentru Europa de Est şi Balcani” (The Lawyer European Awards 2010).

În ultimii ani, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost inclusă pe lista celor mai buni angajatori din România, clasându-se pe primul loc în categoria IMM – „Best Employer in Romania 2009/10” – în cadrul studiului realizat de Aon Hewitt.

Portofoliul Ţuca Zbârcea & Asociaţii include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank / Banca Comercială Română (BCR), OMV Petrom, CEZ, Rompetrol, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Orkla Foods, Colgate Palmolive, GED Capital Development, Cadbury, Bursa de Valori Bucureşti, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, ING Real Estate etc.

Alina PINTICA
PR & Marketing Manager
TUCA ZBARCEA SI ASOCIATII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică