Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Ministerul Justitiei pregateste un proiect de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor


10.06.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat joi, 9 iunie 2011, in cadrul unei conferinte de presa, cu privire la proiectul legii răspunderii disciplinare a magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare:

„Ministerul Justiţiei va propune Guvernului un proiect de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi consolidarea Inspecţiei Judiciare.

Sursa de inspiraţie a proiectului a fost legea spaniolă, – dat fiind că s-a derulat de către Consiliul Superior al Magistraturii Programul de Twinning Light – Consolidarea Inspecţiei Judiciare din România – răspunderea disciplinară – cu experţi spanioli, fără ca acest demers să fi îmbrăcat forma unui act normativ. Am studiat însă şi am avut în vedere şi modul de structurare a acestei instituţii în alte state europene, precum Franţa, Germania, Olanda.

Principalele schimbări preconizate sunt legate de consolidarea Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară va funcţiona în continuare pe lângă CSM, dar va avea personalitate juridică şi va fi ordonator principal de credite.

Lucrările cu care este sesizată inspecţia vor fi repartizate aleatoriu, iar procedurile vor fi simplificate.

Titularii acţiunii disciplinare vor fi:

a) în cazul răspunderii disciplinare a judecătorilor, Inspectorul Şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul Justiţiei;
b) în cazul răspunderii disciplinare a procurorilor, Inspectorul Şef al Inspecţiei Judiciare, inspectorii, Procurorul General al PÎCCJ, ministrul Justiţiei.

Doresc să insist asupra faptului că extinderea titularilor acţiunii disciplinare reprezintă o soluţie echilibrată, având în vedere necesitatea întăririi disciplinei profesionale.

De asemenea, subliniez faptul că, în statele europene, ministrul Justiţiei este titular al acţiunii disciplinare, calitate partajată sau nu, în funcţie de sistemul adoptat de fiecare stat. Soluţia din legea noastră din 2004, în care ministrul Justiţiei nu este titular al acţiunii disciplinare este o particularitate în Europa şi a reprezentat o soluţie greşită, care şi-a produs efectele nedorite în ultimii ani în special.

Se consacră dreptul de recurs în favoarea inspectorilor în raport cu Hotărârile pronunţate de Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii.

Va fi extinsă sfera abaterilor disciplinare şi se va modifica sistemul de sancţiuni disciplinare.

Desigur, proiectul va cuprinde şi alte noutăţi tehnice, care vor fi prezentate şi discutate în cadrul dezbaterilor publice.

Aş dori să mulţumesc CSM, asociaţiilor profesionale şi magistraţilor din sistem care au trimis Ministerului materiale şi sugestii.

Doresc, de asemenea, să mulţumesc senatorului Iulian Urban, care a sprijinit instituţional iniţiativa noastră şi împreună cu care am discutat unele soluţii, ca şi altor colegi din sfera executivă care şi-au adus aportul, nu în ultimul rând echipei din Minister care a lucrat la proiect şi comisiilor de specialitate ale celor două camere ale Parlamentului.

Proiectul este în stadiu de finalizare şi corectură şi va fi pus în dezbatere publică cel târziu marţi, 14 iunie.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro