Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesională
Publicare comunicate şi informări profesionale
ComunicateInterviuriLawyers WeekEvenimenteRecrutareAvocaţiExecutoriNotariSistemul judiciar

Justitia coboara in strada – Bucuresti, 11-12 iunie 2011. UPDATE: Cum a fost. Imagini


15 iunie 2011 | JURIDICE.ro, LiderJust

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Justiția coboară în stradă ! Acesta este sloganul LiderJust la Street Delivery 2011.

Unul dintre cele mai nonconvenționale festivaluri din România, o expresie a libertății și spiritului creator, va fi gazda asociației LiderJust în încercarea de a aduce justiția în mijlocul oamenilor și a o explica pe limba lor !

Ideea de a aplica pentru ediția din acest an a Street Delivery a aparținut Oanei Poenaru și, deși am susținut-o de la bun început, nu mică ne-a fost surpriza să aflăm că am fost selectați! Iuhuuu !

Astfel, pe 11 și 12 iunie, ne găsiți pe strada Arthur Verona, în fața librăriei Cărturești, la Street Delivery 2011 !

PROGRAMUL nostru este următorul:

Sâmbătă – 11 iunie

12.00 – Workshop “Democrația participativă” cu Codru Vrabie,

17.00 – Proces simulat. Membrii LiderJust vor simula o ședință de judecată.

20.00 – Proiecție de filme despre leadership, inițiativă și spirit civic.

Duminică – 12 iunie

12.00 – Workshop “Ce vrei să facă justiția pentru tine?” cu Cristi Danileț, membru în Consiliului Superior al Magistraturii.

17.00 – Proces simulat cu participare din public: “Intră în pielea judecătorului, avocatului sau procurorului !”

20.00 – Proiecție de filme despre leadership, inițiativă și spirit civic.

Începând cu ora 10 și până la ora 22, pe lângă evenimentele de mai sus, vă așteptăm la standul LiderJust din fața librăriei Cărturești cu flori juridice de hârtie, proiecții, pliante și justiție pe înțelesul tuturor !

Vă așteptăm în număr cât mai mare!

Andrei Rigu

Președinte LiderJust

Avocat stagiar în Baroul București

***

UPDATE. Cum a fost. Imagini

ZIUA 1

Ziua 2 a festivalului a insemnat ziua 1 pentru LiderJust la Street Delivery. După ce vineri seara ne-am chinuit în vânt și ploaie să montăm cortul care să ne adăpostească în weekend, sâmbătă dimineață ne-a găsit plini de entuziasm față de ce urma să se întâmple !

Și nu am fost dezamăgiți ! Ziua a început ușor cu amenajarea scaunelor, meselor și a tuturor materialelor pe care urma să le împărțim. Prânzul a sosit repede și împreună cu el workshopul “Democrație participativă” cu Codru Vrabie.  Discuțiile au durat mai mult de 1 oră și ne-a bucurat foarte mult interesul participanților. Fără îndoială au contribuit și materialele pregătite special de Codru.

Următorul eveniment din programul era procesul simulat de la ora 17. Ce s-a întâmplat în cele 5 ore până atunci? Foarte multe, atât de multe încât nu le ținem minte pe toate. Am împărțit broșuri cu medierea, foi cu “Știați că?”, pliante cu programul Lideri pentru Justiție, exemplare din ghidul de carieră “Drum în drept”, trandafiri din șervețele cu articole din Noul Cod Civil atașate și chestionare despre proiectul “Educație juridică în licee”.

Am făcut poze cu oamenii, le-am făcut poze îmbrăcați cu robele de avocat, le-am răspuns la întrebările despre justiție și nu numai, le-am împărțit bomboane și ne-am distrat împreună.

Procesul simulat a avut ca obiect o plângere contravențională și chiar dacă posibilitatea de a fi auziți de public a fost foarte mult redusă de o trupă de cântăreți la tobe, simpla imagine a unei ședințe de judecată cu toți actorii săi a fost suficientă pentru a atrage interesul oamenilor și aparatele de fotografiat.

Ne-ar fi plăcut tare mult să respectăm perfect programul și să proiectăm clipurile promise la ora 20, dar din cauza zgomotului foarte ridicat de la concerte și de la puhoaiele de oameni care travesau strada nu am considerat că era potrivit să continuăm, nu s-ar fi auzit nimic.

Ziua 2

Ce zi a fost sâmbătă pentru LiderJust ! Ne-a plăcut foarte mult ce s-a întâmplatat și ne așteptam la cel puțin la fel de mult duminică. Și nu am fost înșelați, ba chiar așteptările ne-au fost depășite.

Primul eveniment din cadrul programului a fost workshopul lui Cristi Danileț “Ce vrei să facă justiția pentru tine?” și a început la ora stabilită în programul modificat în ciuda problemelor întâmpinate cu cortul din cauza ploii de peste noapte. Deși am avut câteva emoții la începutul în privința participării, ne-au fost rapid spulberate. Explicațiile lui Cristi au cuprins toate aspectele sistemului de justiție și a organizării instituțiilor acestuia, reușind cu brio să țină piept unui grup de 15 persoane curioase în anumite momente. Pe toată durata de 1 oră și jumătate mai mult de 30 de persoane au luat parte la workshop și asta ne-a depășit cu totul așteptările. E un dovadă concretă că lumea este interesată de mersul justiției și un semn că trebuie să facem și mai multe eforturi de informare și conștientizare.

Următorul eveniment a fost procesul simulat cu public “Intră în pielea judecătorului, avocatului, grefierului !” și încă o dată emoțiile cu participanții s-au făcut prezente, dar numai pentru a fi spulberate din nou. Procesul a durat puțin dar suficient, am avut un judecător autoritar și o apărare mai timidă și multe râsete. Sperăm că această simulare le-a oferit participanților o imagine cât de cât fidelă a unei ședințe de judecată.

În sfârșit am putut face proiecțiile de filme ! De data asta nu am mai avut probleme cu proiectorul și, mai ales, trupa de cântăreți la tobe nu și-a mai făcut apariția. Astfel, s-au putut vedea și auzi clipurile făcute la sfârșitul ediției Leaders for Justice 2010, seria “Democracy is …”, câteva discursuri de pe ted.com și altele.

Nu în ultimul rând, am organizat și o tombolă cu premii:  exemplare din Constituția României. Deși au participat în jur de 25 de persoane, numai 4 s-au prezentat la extragere și, bineînțeles, au câștigat. Chiar în momentul în care acordam premii a început să plouă și nu a mai fost cale de întoarcere. Ce a urmat ați putut vedea la știri. În câteva minute am fost udați până la piele în timp ce am strâns tot, mai puțin cortul.

Ploaia asta torențială, deși ne-a luat pe nepregătite, nu a supărat pe nimeni. Ne-am simțit excelent la Street Delivery, ne bucurăm imens că am putut vorbi despre justiție cu atât de mulți oameni și ne-a motivat și mai mult pentru actualele și viitoarele proiecte LiderJust.

PS: În poza nu sunt mai multe persoane care trebuie menționate pentru ajutorul pe care ni l-au oferit: Gabriela Olariu, Cristina Ceaușescu, Doru Toma și Corina Rebegea, Emilian Meiu, Diana Constantinescu, Alex Arghir.

Echipa LiderJust

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică