Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete
 1 comentariu

Traian Basescu: „Sunt foarte multe dosare in care judecatorii pur si simplu refuza sa ia nota de faptul ca au cadrul legal pentru a respinge jocurile avocatilor”
13.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, 10 iunie 2011, in cadrul unei conferinte de presa:

„Luând notă de opţiunile unor state ca Olanda, Franţa, Germania, nu putem să nu dăm toată atenţia raportului MCV din luna iulie. Şi, repet, deşi nu acceptăm adaugarea de condiţii pentru acces în Spaţiul Schengen, nu putem să nu recunoaştem dificultăţile, deficienţele pe care justiţia românească încă le are. Şi mă refer aici în primul rând la termenele lungi de judecată, mă refer la procedurile de tergiversare – repet cu responsabilitate – de tergiversare a dosarelor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi aici putem da exemple câte vreţi, dosare care au fost ţinute 2-3 ani şi tot amânate, judecătorii abia după 3 ani le-au retrimis înapoi la procuror pentru a fi analizate. Mai mult decât atât, sunt foarte multe dosare în care judecătorii pur şi simplu refuză să ia notă de faptul că au cadrul legal pentru a respinge jocurile avocaţilor, care introduc excepţii la fiecare termen. Legea micii reforme le permite să îi atenţioneze pe avocaţi că trebuie să îşi formuleze excepţiile de la primul termen şi să nu mai accepte tegriversarea proceselor prin acceptarea de excepţii cerute de avocaţi la fiecare termen. Avem o mare vulnerabilitate din acest punct de vedere şi repet ceea ce am mai spus: niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene n-a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut justiţia română.

De asemenea, trebuie să observ că, deşi una din problemele majore pe care le avem este un nou CSM, iar o atenţionare deosebită era legată de componenţa noului CSM. Senatul a reuşit o performanţă împotriva intereselor României. A reuşit să desemneze o persoană din partea societăţii civile care este incompatibilă conform legii ANI şi a reuşit să nu desemneze cea de-a doua persoană din partea societăţii civile pur şi simplu pentru că au de făcut jocuri politice. Cred că ar trebui să ne ridicăm puţin deasupra jocurilor politice, a intereselor de partid şi să reuşim să privim către interesul naţional. Legat de votul din Parlamentul European, aş vrea să salut faptul că toţi europarlamentarii români, indiferent cărui grup parlamentar au aparţinut, au votat în favoarea intrării României în Spaţiul Schengen, ceea ce arată că, cel puţin în Parlamentul European, reuşim să fim solidari atunci când este vorba de interesul naţional. Cu privire la Schengen deci, este un parcurs tehnic care nu putea fi comprimat datorită incidentului iniţial, când vecinii noştri au trebuit să refacă sau să implementeze nişte elemente pe frontiera lor terestră. Ne menţinem obiectivul de acces în Spaţiul Schengen în 2011 şi sperăm ca decizia luată, ca în septembrie să se stabilească calendarul de acces în Spaţiul Schengen al României şi Bulgariei, să devină realitate. Asta este ceea ce aveam de declarat. „

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti