Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

UNJR respinge criticile presedintelui Romaniei la adresa Justitiei
13.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Avand ca motto alin. 1 al articolului 126 – Instanţele judecătoreşti – din Constitutia Romaniei potrivit caruia „Justiția se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe stabilite de lege”, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a dat publicitatii luni, 13 iunie 2011, un comunicat semnat de judecator Natalia Roman, fata de afirmatiile presedintelui Traian Basescu de vineri, 10 iunie 2011:

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România dezaprobă afirmaţiile recente ale Preşedintelui României potrivit carora “niciodată justiţia vreunui stat al Uniunii Europene nu a făcut atâta rău ţării pentru care lucrează cât a făcut justiţia română”, considerând că prin aceste afirmaţii Preşedintele României aruncă un blam colectiv nejustificat şi extrem de grav asupra judecătorilor acestei ţări.

Analizând contextul în care s-au făcut aceste afirmaţii, UNJR observă faptul că preşedintele ţării tinde sa confunde instituţii şi probleme punctuale ale sistemului cu sistemul în sine, desfiinţând astfel prin declaraţii publice de o vehemenţă de neegalat, credibilitatea actului de justiţie efectuat zi de zi în instanţele de judecată din Romania şi creând o presiune inadmisibilă asupra acestora.

În decembrie 2010 Preşedintele României a adus pentru prima dată această acuzaţie în contextul criticilor activităţii foştilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Vineri, 10 iunie 2011, domnul preşedinte a avut o reacţie similară în contextul discuţiilor purtate de aderarea la Spaţiul Schengen, pornind de la probleme punctuale ridicate de activitatea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – tergiversarea dosarelor de mare corupţie.

Chiar dacă Uniunea Naţională a Judecătorilor din România recunoaşte vulnerabilităţile subliniate de preşedinte – antamându-le în mod public cu alte ocazii – nu poate trece cu vederea caracterul grav al unei culpabilizări colective.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie reprezintă vârful sistemului judiciar şi este firesc ca problemele sale să fie vizibile. Nu considerăm însă că este firesc ca umbra aruncată de probleme totuşi punctuale ale vârfului sistemului să acopere eforturile făcute de ceea ce înseamnă corpul sistemului, baza sa, respectiv judecătorii ce judecă în mod profesionist anual sute sau mii de dosare, efort recunoscut în alte ocazii de însăşi Domnia Sa.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din Romania solicită ferm Consiliului Superior al Magistraturii să îşi îndeplinească rolul constituţional, acela de a apăra independenţa justiţiei.

În îndeplinirea acestui rol, CSM este obligat să asigure atât o selecţie transparentă şi obiectivă a judecătorilor la ICCJ, care să garanteze numirea unor judecători integri si profesionişti, rezolvarea problemelor de integritate din sistem acolo unde este cazul, cât şi luări de poziţie ferme faţă de acuzaţii grave ale factorilor de decizie din România, mai ales atunci când acestea vin din partea Preşedintelui României.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va respinge întotdeauna criticile şi afirmațiile fără temei, justificate exclusiv din raţiuni politice care ignoră munca judecătorilor, a procurorilor şi a personalului auxiliar din justiţie, în ansamblu, generalizând regretabil derapaje punctuale şi transformându-le în eşecuri ale unui întreg sistem.

Judecător Natalia Roman
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti