Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Cunoasterea, intelegerea si aplicarea noilor coduri fundamentale ale Romaniei – Constanta, 24-25 iunie 2011
16.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor – INPPA în conlucrare cu Baroul Constanţa organizează conferinţa naţională cu tema

Cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea noilor coduri fundamentale ale României

(Noul Cod civil şi Noul Cod de procedură civilă)

Partener media: Juridice.ro

Partener: Editura Universul Juridic

Conferinţa va avea loc în zilele de 24–25 iunie 2011, la Constanţa, şi este destinată avocaţilor dar şi altor practicieni în domeniul juridic.

Conferinţa se încadrează în programul de perfecţionare continuă a avocaţilor, aprobat în cadrul Congresului Avocaţilor din 10-11 iunie 2011 la Bucureşti. Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor acreditează participarea la această conferinţă cu 15 ore de pregătire profesională continuă. Se vor elibera certificate de participare.

Programul conferinţei:

Ziua de 24 iunie 2011

Ora 12,00 – 12,30

Deschiderea conferinţei: alocuţiuni – av. Gabriel Grigore, decanul Baroului Constanţa; av. Ionel Haşotti, vicepresedinte UNBR; av. Traian C. Briciu, director executiv INPPA.

Ora 12,30 – 14,30

Regimurile matrimoniale în Noul Cod civil

Regimul matrimonial în general; locuinţa familiei; cheltuielile căsătoriei; alegerea regimului matrimonial; regimul cominităţii legale; regimul separaţiei de bunuri; regimul comunităţii convenţionale; modificarea regimului matrimonial.

Tema va fi susţinută de conf. univ. dr. Marieta Avram, Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti (membru al comisiei pentru elaborarea Codului civil şi al comisiei de elaborare a Legii pentru punerea în aplicare a Codului civil – cartea a II a „Despre familie” şi cartea a VII a „Dispoziţii de drept internaţional privat”).

Ora 14,30 – 15,00

Pauză

Ora 15,00 – 17,00

Autoritatea părintească în Noul Cod civil

Drepturile şi îndatoririle părinteşti; exercitarea autorităţii părinteşti; decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti.

Tema va fi susţinută de conf. univ. dr. Milena Tomescu, Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti.

Ora 17,00 – 17,30

Concluzii

***

Ziua de 25 iunie 2011

Ora 9,30 – 11,30

Cercetarea procesului în Noul Cod de procedură civilă

Resistematizarea etapelor procesului civil – etapa scrisă, cercetarea procesului şi dezbaterea în fond a procesului; cercetarea procesului şi imperativul soluţionării cauzelor într-un termen optim şi previzibil (metode de realizare a obiectivului reducerii duratei procesului şi încadrării acestuia într-o limită previzibilă de timp); materia probelor; excepţii şi incidente procedurale (contestaţia privind tergiversarea procesului).

Tema va fi susţinută de lector. univ. dr. Traian C. Briciu, Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti.

Ora 11,30 – 12, 00

Pauză

Ora 12,00 – 13,30.

Sistemul căilor de atac în Noul Cod de procedura civilă

Apelul. Recursul. Constestaţia în anulare. Revizuirea. Hotărârea prealabilă pentru dezlegarea unei probleme de drept.

Tema va fi susţinută de dr. Mircea Ursuta, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, membru al comisiei de elaborare a Legii pentru punerea în aplicare a Codului de procedură civilă).

13,30 – 14,00

Pauză

Ora 14,00 – 16,00

Procedurile speciale în Noul Cod de procedură civilă

Măsurile asiguratorii; ordonanţa preşedinţială; evacuarea din imobilele deţinute sau ocupate fără drept, procedura privitoare la înscrierea drepturilor dobândite în temeiul uzucapiunii; procedura cu privire la cererile de valoare redusă; procedura punerii sub interdicţie, divorţul, procedura de declarare a morţii şi ordonanţa de plată; procedura cauţiunii judiciare.

Tema va fi susţinută de asist. univ. dr. Claudiu Dinu, Facultatea de Drept – Universitatea din Bucureşti (consilier de stat).

Ora 16,00 – 16,30

Concluzii finale

Înscrierile pentru conferinţă se vor face la secretariatul Baroului Constanţa. Taxa de participare este de 100 lei. Pentru detalii suplimentare vă rugăm să luaţi legătura cu secretariatul Baroului Constanţa (tel. 0241/61.44.66).

Conferinţa se va desfăşura în sala Bibliotecii judeţene.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti