Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM raspunde actiunilor de natura politica ce vizeaza sistemul judiciar


16 iunie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Superior al Magistraturii semnat de presedintele Horatius Dumbrava, CSM intelege sa raspunda ferm recentelor actiuni de natura politica ce vizeaza sistemul judiciar.

Astfel: „1. proiectul legii de revizuire a Constituţiei

CSM a analizat, din punct de vedere tehnic, prevederile proiectului propus şi a pregătit o serie de observaţii pe care azi, 15 iunie 2011, le va înainta Curţii Constituţionale. La aceste observaţii s-a ţinut seama şi de opiniile exprimate individual de magistraţi şi de asociaţiile profesionale.

De asemenea, CSM îşi anunţă intenţia de a solicita asistenţa constituţională a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia), România având calitate de membru. Experţii acestei comisii urmează să îşi exprime opinia cu privire la conformitatea proiectului de lege propus cu standardele europene menite să conserve şi să întărească statul de drept.

2. criticile aduse sistemului de unii demnitari
CSM a luat la cunoştinţă de criticile preşedintelui ţării cu privire la „răul” pe care justiţia l-ar fi făcut societăţii, a reflectat asupra declaraţiilor premierului cu privire la soluţiile date de judecători în cauzele de litigii de muncă şi a luat act de declaraţiile unui lider al opoziţiei cu privire la procurorii care trebuie să „nu uite niciodată că există şi după Băsescu viaţă, lege, răspundere”.

CSM reaminteşte standardele internaţionale în domeniu: „Dacă comentează deciziile judecătoreşti, executivul şi legislativul trebuie să evite criticile care ar submina independenţa puterii judecătoreşti sau ar slăbi încrederea publicului în justiţie; de asemenea, acestea ar trebui să evite acţiuni ce pot pune sub semnul întrebării intenţia lor de a respecta deciziile judecătorilor, altele decât cele prin care îşi manifestă intenţia lor de a formula o cale de atac” (pct. 18 din Recomandarea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei către statele membre cu privire la judecători: independenţa, eficienţa şi responsabilităţile).

Totodată, CSM reaminteşte considerentele reţinute de instanţa constituţională: „Libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă democraţiei constituţionale, însă ea trebuie să fie respectuoasă, chiar şi atunci când exprimă o atitudine critică fermă. Întrucât independenţa autorităţii judecătoreşti este garantată prin Constituţie, este imperioasă o protejare efectivă, în sens constituţional, a magistraţilor împotriva atacurilor şi denigrărilor de orice natură ar fi ele, aceasta cu atât mai mult, cu cât magistraţii, care sunt lipsiţi de orice drept de replică în legătură cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui să poată conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă” (Decizia nr. 435/2006 a Curţii Constituţionale).

Ca atare, în îndeplinirea obligaţiei legale de a apăra reputaţia profesională a magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraturii afirmă următoarele:
> Criticile vizând judecătorii şi procurorii în ansamblu sunt nepermise. Orice fel de acuze, generale şi nefondate, slăbesc autoritatea justiţiei şi scade încrederea cetăţenilor în aceasta.
> CSM respectă celelalte puteri şi cere ca şi celelalte puteri să respecte justiţia şi să recunoască autoritatea judecătorilor.
> CSM apreciază că şi datorită magistraţilor criza economică şi financiară a fost depăşită iar drepturile celor care au apelat la justiţie în această perioadă au putut fi astfel respectate.

3. proiectele cu privire la răspunderea magistraţilor
Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de intenţia ministrului justiţiei de a fi modificate, în acest an, dispoziţiile legale cu privire la răspunderea disciplinară şi cea materială a magistraţilor. De altfel, un proiect de lege în acest sens a şi fost pus în dezbatere publică.

CSM se declară de acord orice formă de responsabilitate a sistemului judiciar, recunoscând pe deplin caracterul de serviciu public al justiţiei. Dar aceste noi reglementări ce sunt programate să intervină într-o perioadă în care sistemul judiciar va trebui să facă faţă noilor coduri, deşi nu se alocă resursele umane şi financiare necesare, nu trebuie să se transforme într-o formă de presiune asupra sistemului.

Ca urmare, CSM se va implica în procedura de legiferare potrivit competenţelor sale. Dar nu va fi de acord cu prevederi care nu respectă independenţa justiţiei ca sistem şi care nu sunt conforme angajamentelor internaţionale asumate de România.

Consiliu Superior al Magistraturii reaminteşte că independenţa justiţiei este o valoare supremă în statul de drept, iar protejarea acesteia este o îndatorire a tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice. Acestea trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a respecta, proteja şi promova independenţa şi imparţialitatea judecătorilor şi procurorilor.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro