Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Nerespectarea dreptului la viata privata prin refuzul eliberarii unei autorizatii necesare obtinerii unei substante letale pentru sinucidere. CEDO, Koch vs. Germania
17.06.2011 | JURIDICE.ro, Florin RADU

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea Europeana  a Drepturilor Omului a declarat admisibila cererea reclamantului Ulrich Koch, in cererea nr. 497/09, contra Germaniei.

Ulrich Koch, un cetaţean german, nascut în 1943, la Braunschweig, Germania, s-a adresat Curtii, reclamand faptul ca soţia sa, suferinda de paralizie aproape completa, după ce a cazut în faţa usa ei în anul 2002, astfel incat avea nevoie de ventilare artificiala si de ingrijire constanta, a decis sa isi puna capat vieţii, prin sinucidere. In luna noiembrie a anului 2004, ea a solicitat Institutului Federal pentru droguri si dispozitive medicale, o autorizatie pentru a obtine o doza letala de pentobarbital de sodium, care sa ii permita sa se sinucida la propriul domiciliu. Institutul a refuzat sa-i acorde aceasta autorizatie, constatand ca dorinta ei de a se sinucide contravine unei legi fermane, ce priveste asigurarea starii de sanatate a populatiei.

Reclamantul si sotia sa au declarat apel impotriva deciziei mai sus amintite. Insa, la 12 februarie 2005, sinuciderea soţiei s-a produs în Elvetia, aceasta fiind asistata de organizaţia Dignitas. La 3 martie 2005, institutul a confirmat decizia sa si, în aprilie, reclamantul a introdus o acţiune  judecatoreasca, pentru a obtine constatarea faptului ca deciziile institutului au fost nelegale.

Actiunea a fost declarata inadmisibila de catre instanta germana de contencios administrativ, care a constatat ca Dl. Koch nu putea pretinde ca este victima a unei încalcari a drepturilor sale. In iunie 2007, Curtea Administrativa de Apel din North-Rhine Westphalia, a respins  recursul formulat. De asemenea, in noiembrie 2008, Curtea Constituţionala Federala a declarat inadmisibila plangerea, deoarece reclamantul nu putea sa obtina vreun drept de natura morala pentru o persoana decedata, chiar daca este succesor al acesteia.

Domnul Koch se plange de faptul ca refuzul de a acorda autorizatia pentru sotia sa a încalcat drepturile sale, prevazute de art. 8 din Conventie (dreptul la respectarea vieţii private si de familie), în special dreptul la o moarte demna  şi ca a incalcat dreptul sau la respectarea vietii private si de familie, fiind nevoie sa calatoreasca in Elveţia pentru a permite sotiei sale sa se sinucida. El se mai plange de faptul ca instantele germane au incalcat drepturile sale, prevazute de art. 13 (dreptul la un recurs efectiv), prin faptul ca nu i s-a permis sa conteste refuzul institutului de a acorda sotiei lui autorizarea solicitata.
Curtea a luat act de opozitia guvernului german la cererea reclamantului, insa, cu toate acestea, a considerat ca problema statutului de victimă a domnului Koch trebuie examinata impreuna cu plangerea sa, în temeiul articolului 13, cu privire la lipsa unui recurs efectiv.

Reclamaţia domnului Koch in temeiul articolului 8 ridica probleme serioase de fapt şi de drept în temeiul Convenţiei şi nu a fost în mod vădit nefondată.

Prin urmare, Curtea a declarat cererea ca fiind admisibila, urmand sa analizeze in special, daca instanţele germane au încălcat dreptul domnului Koch la o cale de atac eficace, atunci când i s-a refuzat dreptul de a contesta refuzul Institutului Federal, de a acorda soţiei sale autorizaţia solicitata, dar si evenuala incalcare o dreptului la viata private, in componenta sa, dreptul la o moarte demna.

Decizia nu aduce atingere fondul cauzei, care va fi transat printr-o hotărâre, într-o etapă ulterioara a procedurii.

Florin RADU
avocat – Baroul Hunedoara

Secţiuni: CEDO, Dreptul sanatatii, RNSJ | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO