Horatius Dumbrava si George Balan despre eforturile CSM-ului din ultima perioada
17 iunie 2011 | JURIDICE.ro
Judecatorul Horatius Dumbrava, presedintele CSM, alaturi de procurorul George Balan, vicepresedintele CSM, a sustinut joi, 16 iunie 2011, o conferinta de presa, fiind aduse la cunostinta publicului eforturile şi reacţiile instituţionale la evenimentele din ultima perioadă, potrivit unui comunicat al CSM:
„1. proiectul legii de revizuire a Constituţiei
CSM a analizat proiectul legii de revizuire a Constituţiei propus de Preşedintele României. În cursul zilei de ieri CSM a trimis CCR un punct de vedere argumentat cu privire la acesta.
În esenţă, documentul întocmit de CSM afirmă că limitele de revizuire a Constituţiei sunt afectate întrucât prin unele dispoziţii se încalcă independenţa justiţiei. Excluderea din competenţa jurisdicţională a instanţelor a anumitor tipuri de cauze pe considerente politice, restructurarea din temelii a CSM etc sunt măsuri ce pot afecta stabilitatea sistemului şi realizarea rolului său. În acest context, chiar ne gândim dacă CSM nu ar trebui să dobândească dreptul de iniţiativă legislativă în domeniu, ori dreptul de a numi o parte din judecătorii CCR, din moment de acest organism politico-juridic trebuie să reprezinte în mod echilibrat toate cele trei puteri publice ale statului.
Pentru o opinie pertinentă în materie, după ce vom afla soluţia Curţii Constituţionale, vom iniţia – dacă va fi cazul – sesizarea Comisiei de la Veneţia, un organism al Consiliului Europei cu rol consultativ specializat în chestiuni constituţionale şi de protecţie a statului de drept.
2. noile coduri
CSM a acceptat că Noul Cod Civil va intra în vigoare în acest an, deşi solicitarea magistraţilor era ca acesta să intre în vigoare odată cu noul cod de procedură civilă şi numai după finalizarea studiilor de impact. CSM îşi asumă alături de INM şi SNG rolul pe care îl are în formarea profesională a magistraţilor şi grefierilor.
Pentru aceasta, la nivelul CSM este coordonată activitatea unui grup inter-instituţional care reuneşte institutele de formare a magistraţilor, grefierilor, avocaţilor, notarilor publici şi executorilor judecătoreşti. Acest for va fi un loc pentru schimbul reciproc de informaţii şi suporturi de curs în vederea unei pregătiri comune a profesioniştilor dreptului; în cadrul aceluiaşi for va fi creat un site unde noul cod civil va fi comentat şi adnotat de profesionişti, iar conţinutul său va fi în întregime liber.
Este pentru prima dată când în România are loc o asemenea activitate şi suntem deosebit de încântaţi că ea a întrunit acceptul tuturor autorităţilor şi structurilor implicate.
3. promovarea la ICCJ
Noul CSM, asociaţiile profesionale şi larga majoritate a magistraţilor din ţară au criticat actualul sistem de promovare la instanţa supremă. Ca urmare, trebuia regândit modul de promovare, pe criterii exclusiv meritocratice.
Iniţial am elaborat un Ghid pe care ICCJ, după ce l-a votat prin preşedintele său în CSM, l-a contestat apoi în justiţie. În aceste condiţii am renunţat la el şi cu sprijinul Ministrului Justiţiei a fost promovat un proiect de lege aflat acum în Camera Deputaţilor. Dezbaterea pe acest proiect a fost întârziată de reprezentanţi ai ICCJ care în mod neconstituţional au încercat să înlăture rolul decizional al CSM în promovarea magistraţilor la instanţa supremă, invocând necesitatea unui `aviz conform` care să aparţină însăşi curţii. Datorită neacceptării de către ICCJ a soluţiei propuse de singurele organisme cu atribuţii legislative – MJ şi CSM – ieri comisia juridică a impus o altă soluţie, cea a concursului. CSM va reevalua noua situaţie ivită.
Ieri, Plenul CSM a avizat în mod favorabil şi cu observaţii proiectul de OUG al Guvernului cu privire la promovarea la ICCJ, menit să acopere perioada de timp dintre renunţarea la ghid şi adoptarea unei noi legi. Între timp, ICCJ a sesizat CSM pentru promovarea pe baza legii în vigoare în prezent. Luând în discuţie această solicitare, tot ieri secţia pentru judecători a CSM nu a acceptat examinarea recomandărilor candidaturilor depuse pentru secţia penală. CSM a înţeles astfel că e nevoie de criterii obiective pentru ca cei mai competenţi, performanţi şi integri magistraţi să ajungă la cel mai înalt for judiciar din România.
4. evaluarea magistraţilor
În acest an magistraţii vor fi evaluaţi, procedură care are loc o dată la trei ani. Mâine şi poimâine se va desfăşura la Constanţa întâlnirea preşedinţilor curţilor de apel. Potrivit deciziei Plenului din 31 mai 2011 voi cere acestora ca activitatea de evaluare să fie una strict conformă cu legea şi regulamentul emis de CSM.
Rezultatele evaluării din acest an trebuie să fie obiective, iar magistraţii care au deficienţe de pregătire şi probleme de deontologie să nu fie acoperiţi în nici un fel de sistem. Slăbiciunile individuale pot deveni vulnerabilităţi de sistem şi nu ne dorim acest lucru.
5. criticile aduse sistemului de unii demnitari
Privim cu maximă atenţie declaraţiile unor persoane publice, demnitari sau analişti, cu privire la justiţie. Nu putem accepta criticile generale la adresa judecătorilor şi procurorilor. Aceştia îşi desfăşoară activitatea în condiţii de multe ori improprii, cu o legislaţie în continuă şi masivă schimbare, cu un număr crescând de cauze de la an la an.
CSM respinge orice atitudine ale oamenilor politici sau reprezentând alte grupuri de interese prin care se aduc critici nefondate şi populiste care nu fac decât să slăbească încrederea populaţiei în sistemul de justiţie.
Pentru îndeplinirea rolului de garant al independenţei justiţiei şi apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor, CSM va gândi un sistem de reacţie instituţională mai rapidă. Comunicatele de presă şi conferinţele de presă vor fi astfel de instrumente.
6. proiectele de lege cu privire la răspunderea magistraţilor
Justiţia este serviciu public. Ea trebuie să fie independentă pentru a garanta dreptul la un proces echitabil, dar trebuie să fie şi responsabilă pentru a preveni abuzurile şi a întări încrederea populaţiei în ea. CSM va milita tot timpul pentru responsabilizarea sistemului judiciar. Iar răspunderea personală a magistraţilor nu trebuie să fie o formă de presiune asupra lor, ci trebuie să fie conformă cu statutul de autoritate pe care aceştia îl au şi să respecte standardelor internaţionale în materie.
Sub acest aspect, CSM va iniţia imediat o amplă consultare cu magistraţii şi asociaţiile profesionale, cu ONG-urile care au ca obiectiv reforma justiţiei şi va elabora un studiu de drept comparat în domeniul răspunderii disciplinare şi materiale. Ulterior va definitiva un punct de vedere fundamentat şi competent pe care îl va susţine.
În concluzie: CSM este şi rămâne garantul independenţei justiţiei. Afirm cu toată onestitatea că magistraţii pot să aibă încredere în noi iar populaţia poate să aibă încredere în justiţie. Cerem autorităţilor publice să susţină independenţa justiţiei, care nu este un privilegiu pentru magistraţi, ci un drept fundamental al justiţiabilului. Sistemul judiciar este într-o perioadă de autoreglare, când îşi asumă responsabilităţi enorme pentru binele societăţii. El trebuie susţinut prin efortul conjugat al tuturor celor trei puteri.
Suntem convinşi că eforturile CSM vor fi evidenţiate în mod corespunzător în Raportului întocmit de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, raport care va apărea în data de 20 iulie 2011 şi, poate mai important decât asta, se vor regăsi poziţiv în evoluţia sistemului judiciar şi al societăţii.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro