Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

UNJR despre proiectul de lege privind raspunderea disciplinara a magistratilor
17.06.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit unui comunicat de presa al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, semnat de judecator Natalia Roman, UNJR a dat publicitatii punctul sau de vedere fata de proiectul de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor in contextul revizuirii Constitutiei:

„Faţă de proiectul de lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, pus în dezbatere publică marti, 14 iunie 2011, în contextul iniţiativei de revizuire a Constituţiei şi a prefigurării unui proiect de răspundere materială a magistraţilor, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România face public punctul său de vedere asupra acestor iniţiative legislative, corelate.

Prin instituirea supremaţiei deciziilor Curţii Constituţionale şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii devine imposibilă aplicarea directă şi prioritară a Convenţiei Europene sau a Dreptului Comunitar, atunci când conţin dispoziţii mai favorabile, în detrimentul deciziilor menţionate.

Cu alte cuvinte, Statul refuză cetăţenilor săi dreptul la aplicarea CEDO sau a dreptului comunitar  interzicând magistraţilor săi să aplice în cauzele interne dispoziţiile CEDO sau dreptul comunitar, deşi această îndatorire este prevăzută în Constituţie.

Prin textul menţionat se instituie, contrar  dispoziţiilor art. 20 alin. 2 şi art. 148 alin. 2 din Constituţie (ce nu au fost abrogate prin proiectul de revizuire), supremaţia deciziilor Curţii Constituţionale asupra Dreptului Comunitar si asupra Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, deşi Curtea Constituţională este un organism mai degrabă politic, aceasta nefăcând parte din sistemul judiciar. Prin urmare se doreşte în mod exclusiv asigurarea aplicării unor decizii politice.

Dincolo de textul sec de lege, UNJR atrage atenţia asupra unui pericol ascuns, şi anume: justiţiabilii să nu mai beneficieze de protecţie jurisdicţională, în situaţiile în care Statul este chemat de aceştia în faţa instanţelor de judecată în materii extrem de sensibile precum cele ale încălcărilor drepturilor fundamentale în contextul unor situaţii de urgenţă. Aceştia vor fi lipsiţi de protecţie jurisdicţională, urmând ca un organ situat în afara puterii judecătoreşti, cu membri numiţi eminamente politic, Curtea Constituţională, să fie cel chemat să le asigure protecţia.

În orice sistem de drept, erorile judiciare sunt inerente, iar interpretarea normelor de drept generează uneori dezbateri furtunoase în practică şi doctrină. Din cauza legislaţiei incoerente si instabile şi a lipsei mijloacelor legislative de asigurare a unei practici judiciare unitare efective, erorile şi practica neunitară vor continua sa existe indiferent de orice răspundere a magistratului.

Ameninţarea magistratului din cauza opiniilor sale în interpretarea legii cu cercetarea disciplinară aflată la latitudinea Ministrului Justiţiei, în situaţii în care acesta are uneori şi calitatea de parte, este departe de a asigura o interpretare independentă şi imparţială a legii şi constituie  o sursă de presiune în scopul interpretării legii în sensul dorit de Ministerul Justiţiei, instituţie politică care face parte din executiv.

În ceea ce priveşte definirea abaterilor disciplinare, UNJR subliniază că atât Inspecţia Judiciară, cât şi Consiliul Superior al Magistraturii, sunt organe administrative ce nu au competenţa de a verifica temeinicia şi legalitatea unei hotărâri judecătoreşti, aceasta putând fi cenzurată exclusiv în căile de atac.

Posibilitatea de a înceta un mandat a cărui durată a fost stabilită de legea aplicabilă la data dobândirii sale, măsură preconizată prin proiectul de lege privind răspunderea disciplinară, este vădit contrară Constituţiei şi creează un precedent extrem de periculos pentru regulile democraţiei, imposibil de trecut cu vederea.

Scopul acestor propuneri legislative, corelate, este unul singur: lipsirea cetăţenilor de protecţia jurisdicţională a drepturilor lor, în cazul în care realizarea acestor drepturi ar intra în conflict cu interesele guvernului.

În cazul în care actualul ministru al justiției consideră că supremaţia constituţiei şi a reglementărilor internaţionale este facultativă, pentru a degreva instanţele de judecată de procese inutile, UNJR sugerează ministerului justiției  preluarea activităţii jurisdicţionale în materia drepturilor salariale, pensiilor, contenciosului administrativ şi fiscal.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România va trimite Ministerului Justiţiei punctul său de vedere detaliat, cu propuneri concrete, faţă de materialul pus în dezbatere publică. Creşterea responsabilităţii magistraţilor şi  îmbunătăţirea pregătirii profesionale a acestora sunt valori pe care le cunoaştem şi le promovam. Nu vom admite însă niciodată ca aceste valori să fie denaturate pentru justificarea unor instrumente ce aduc atingere esenţei independenţei justiţiei.

Judecător Natalia Roman
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România”

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO