Termenul in care pot fi contestate hotararile asociatiilor de proprietari. Exceptie de neconstitutionalitate admisa
20 iunie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 421 din data de 16 iunie 2011 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 670/2011 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (4) si ale art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
Obiectul exceptiei de neconstitutionalitate il constituie prevederile art. 25 alin. (4) si art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, exceptie ridicata intr-un dosar al Curtii de Apel Bacau – Sectia civila, cauze minori, familie, conflicte de munca si asigurari sociale.
Dispozitiile legale supuse examinarii au urmatorul continut:
Art. 25 alin. (4):
„Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.”
Art. 26:
„Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii, statutului sau acordului de asociere a asociatiei de proprietari ori este de natura sa produca daune intereselor proprietarilor, acestia pot ataca in justitie respectiva hotarare, in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Actionarea in justitie nu intrerupe executarea hotararii decat in cazul in care instanta dispune suspendarea acesteia.”
Examinand exceptia de neconstitutionalitate, Curtea constata ca textele de lege criticate nu fac niciun fel de distinctie intre proprietarii membri ai asociatiei de proprietari si ceilalti proprietari, astfel incat aceste prevederi nu incalca principiul egalitatii in drepturi, prevazut in art. 16 alin. (1) din Constitutie.
Autorii exceptiei sustin ca prevederile de lege criticate sunt neconstitutionale prin faptul ca legiuitorul nu a impus obligativitatea ca termenul de promovare a actiunii in justitie indreptate impotriva hotararilor adoptate de adunarea generala a asociatiei de proprietari sa fie calculat de la comunicarea hotararilor adoptate de asociatia de proprietari, si nu de la momentul adoptarii acestora.
Cu privire la momentul de la care proprietarii pot ataca in justitie hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari, Curtea constata ca prevederile art. 26 din Legea nr. 230/2007 incalca principiul accesului liber la justitie, consacrat prin art. 21 din Constitutie si art. 6 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
In acest sens, Curtea face trimitere la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului care a a evidentiat ca accesul la justitie trebuie sa fie asigurat in mod efectiv si eficace. Principiul accesului liber la justitie implica si adoptarea de catre legiuitor a unor reguli de procedura clare, care sa cuprinda cu precizie conditiile si termenele in care justitiabilii isi pot exercita drepturile lor procesuale.
In aceste conditii, analizand continutul textului art. 26 din Legea nr. 230/2007, Curtea constata ca proprietarii care nu au avut cunostinta de adunarea generala a asociatiei de proprietari si nici de faptul ca s-a adoptat o hotarare a acesteia, prin care au fost prejudiciati, se pot afla in situatia de a nu putea contesta hotararea in termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia.
Sub acest aspect, Curtea constata ca art. 26 din Legea nr. 230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justitie pentru apararea drepturilor legitime al persoanelor interesate.
Prin urmare, Curtea constata ca sintagma „de la adoptarea acesteia” prevazuta in art. 26 din Legea nr. 230/2007 este neconstitutionala, referitor la momentul de la care se poate ataca in justitie respectiva hotarare.
Cu privire la invocarea neconstitutionalitatii prevederilor art. 25 alin. (4) din Legea nr. 230/2007, Curtea apreciaza ca aceasta nu poate fi primita, intrucat acest text de lege reglementeaza procedura ce trebuie urmata pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari si nu contravine niciuneia din normele constitutionale invocate de autorii exceptiei.
Pentru motivele expuse mai sus, Curtea:
– admite exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si constata ca sintagma „de la adoptarea acesteia” este neconstitutionala;
– respinge, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 25 alin. (4) din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro