Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Citeşte mai mult în legătură cu Achizitii publice, Noutăți legislative

Metodologia de analiza a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica

20 iunie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 416 din data de 14 iunie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice nr. 301/2011 privind aprobarea Metodologiei de analiza a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii finantate din instrumente structurale.

Institutiile care asigura functia de verificare si analiza a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii sunt urmatoarele:

–  Unitatea pentru coordonarea si verificarea achizitiilor publice (U.C.V.A.P.) si structurile sale specializate de la nivel teritorial indeplinesc functia de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, dupa publicarea anuntului/invitatiei de participare pana la semnarea contractului.

– Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice este institutia care: verifica anuntul/invitatia de participare prin analizarea inclusiv a criteriilor de calificare si selectie;  are rol de reglementare in domeniul achizitiilor publice, punctul de vedere emis reprezentand interpretarea oficiala a legislatiei in domeniul achizitiilor publice;  verifica respectarea prevederilor legale in domeniul legislatiei achizitiilor publice, constata incalcari, aplica sanctiuni, dupa incheierea contractului.

– Autoritatile de management sunt institutiile care analizeaza procedura de atribuire conform listelor de verificare standard, atunci cand procedura de atribuire a contractului de achizitie publica, a contractului de concesiune de lucrari publice, a contractului de concesiune de servicii nu face obiectul verificarii U.C.V.A.P. si aplica eventualele corectii financiare care se impun.

Potrivit metodologiei, in cazul in care procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice, a contractelor de concesiune de servicii a facut obiectul verificarii U.C.V.A.P. se pot identifica urmatoarele situatii:

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

Jurisprudenta

– daca din raportul de activitate reiese ca nu au fost identificate neconformitati in raport cu legislatia in domeniul achizitiilor publice, autoritatile de management iau act de continutul acestui raport.

– daca din raportul de activitate reiese ca au fost identificate neconformitati in raport cu legislatia in domeniul achizitiilor publice neinsusite de autoritatea contractanta, autoritatile de management nu vor autoriza efectuarea platilor aferente respectivului contract catre beneficiar pana la momentul primirii punctului de vedere emis de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (A.N.R.M.A.P.), referitor la situatia constatata si consemnata de observatori.

In cazul in care procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice, a contractelor de concesiune de servicii nu a facut obiectul verificarii U.C.V.A.P., autoritatile de management analizeaza procedura de atribuire conform listelor de verificare standard, prevazute in anexele la norme.

In cazul in care autoritatile de management identifica neconformitati in raport cu elementele prevazute in listele de verificare standard, vor sesiza A.N.R.M.A.P. si nu vor autoriza efectuarea platilor aferente respectivului contract catre beneficiari pana la momentul emiterii de catre A.N.R.M.A.P. a unui punct de vedere.

Punctul de vedere emis de A.N.R.M.A.P. va specifica in mod expres eventualele incalcari in raport cu legislatia in domeniul achizitiilor publice, in vederea aplicarii de catre autoritatile de management a eventualelor corectii financiare care se impun.

Prevederile de mai sus sunt aplicabile si procedurii de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare reglementata de OUG NR. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories