Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Iulian Urban propune modificarea continutului infractiunii actul sexual cu un minor


22 iunie 2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Senatorul Iulian Urban a inaintat Biroului Permanent al Senatului propunerea de modificare a Legii nr. 15/1968 Codul penal al Romaniei,  publicata in B.Of. nr. 79-79 bis/21 iun. 1968, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

EXPUNERE DE MOTIVE

Avand in vedere recentul caz prezentat in media conform caruia o fetita de 10 ani a fost violata si ucisa la Jimbolia,

Tinand cont ca asemenea tragedii ajung pe langa pierderea vietii unor copii sa provoace si adevarate drame sociale ce tind sa afecteze echilibrul  normal al vietii,

Raportat la faptul ca un asemenea individ care initial ar fi condamnat la pedeapsa maxima de 25 ani ajunge sa fie eliberat mai devreme existand riscul sa repete fapta si sa curme o noua viata,

Tinand cont si de mediatizatul caz din Lituania “Drasius Kedys, barbatul care a devenit erou national in Lituania dupa ce i-a ucis pe cei care i-au violat fetita in care intr-o situatie similara tatal victimei macinat de durere devine un adevarat “vanator de pedofili”, constient fiind ca infractorii nu ar ajunge sa primeasca o pedeapsa proportionala cu fapta comisa, 

Luand in calcul gravitatea unor asemenea fapte cu raportare la varsta frageda a victimei precum si la comportamentul deviant al unui asemenea individ, apreciind totodata ca asemenea fapte nu ajung sa fie sanctionate pe masura in conditiile actualului regim sanctionator,

Propunem modificarea Art. 198 – Actul sexual cu un minor, in sensul introducerii agravantei ce sanctioneaza prin  pedeapsa cu moartea fapta individului care intretine un act sexual cu un minor in varsta de pana la 10 ani, fapta care duce la moartea sau sinuciderea victimei,

Astfel,

In temeiul Art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin.[2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR                                            SENAT

“LEGE

pentru modificarea si completarea Legii nr.  15/1968 Codul penal al Romaniei,  publicata in B.Of. nr. 79 – 79 bis/21 iun. 1968, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 apr. 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic: Legea nr.  15/1968 – Codul penal al Romaniei se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La  art. 198 (Actul sexual cu un minor), dupa alin. 6) se introduce alin. 61) cu urmatorul cuprins:

Art. 198.Actul sexual cu un minor

Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 15 ani, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex între 15 – 18 ani, dacă fapta este săvârşită de tutore sau curator ori de către supraveghetor, îngrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosindu-se de calitatea sa, ori dacă făptuitorul a abuzat de încrederea victimei sau de autoritatea ori influenţa sa asupra acesteia.

Dacă actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, care nu a împlinit vârsta de 18 ani, a fost determinat de oferirea sau darea de bani ori alte foloase de către făptuitor, direct sau indirect, victimei, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute în alin. 1 – 3 au fost săvârşite în scopul producerii de materiale pornografice, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi, iar dacă pentru realizarea acestui scop s-a folosit constrângerea, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

Când fapta prevăzută în alin. 1 a fost săvârşită în împrejurările prevăzute în art. 197 alin. 2 lit. b) ori dacă faptele prevăzute în alin. 1 – 4 au avut urmările prevăzute în art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Fapta  savarsita asupra unui minor care nu a implinit varsta de  10 ani, ce   a avut ca urmare moartea victimei sau determinarea sinuciderii,  se pedepseste cu moartea.”

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PDL din Senat

Propunere de modificare Cod Penal art 198

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro