Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Repere ale activitatii biroului notarial. Redactarea inscrisurilor. Procedurile notariale. Activitatea de secretariat
23.06.2011 | UNIVERSUL JURIDIC, Dan MARCULESCU, UNIVERSUL JURIDIC

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Repere ale activitatii biroului notarial. Redactarea inscrisurilor. Procedurile notariale. Activitatea de secretariat
(autori: Carmen Nicoleta Barbieru; Codrin Macovei): Astăzi, la mai mult de 15 ani de la apariţia Legii nr. 36/1995, activitatea notarială are nevoie nu de tipare, ci de flexibilizare, problematizare, diversificare a soluţiilor pentru nevoile juridice actuale, adaptare la soluţiile legislative în continuă schimbare.

Desigur că modele au o valoare importantă de iniţiere a începătorului asupra reperelor fundamentale ale operaţiunilor notariale, fie el nou angajat al biroului notarial sau notar debutant, dar ceea ce autorii şi-au dorit prin realizarea acestei scrieri a fost mai degrabă, iniţierea unui dialog mai larg şi poate mai substanţial în privinţa transformării experienţei şi inteligenţei notariale în acea eleganţă juridică necesară astăzi pentru impunerea unor noi standarde de apreciere a profesiei şi utilităţii acesteia în societatea noastră.

În acest sens, prezenta lucrare „Repere ale activitatii biroului notarial. Redactarea inscrisurilor. Procedurile notariale. Activitatea de secretariat” şi-a dorit să abordeze în mod quasi-exhaustiv activitatea notarială: pornind de la laborioasa redactare a înscrisurilor referitoare  la actele notariale, am trecut prin procedurile notariale cele mai noi cum sunt divorţul şi am încheiat cu activităţile de secretariat sau de efectuare a înscrierilor în registrele notariale, arhivare, interogare a registrelor electronice etc.

Având în vedere că prezenta lucrare nu este una de popularizare a activităţii notariale, adresându-se unui public avizat, nu am complicat lucrarea cu trimiteri repetate la modificările legislative survenite în timp, ci am prezentat întotdeauna forma la zi a actelor normative.

Lucrarea „Repere ale activitatii biroului notarial. Redactarea inscrisurilor. Procedurile notariale. Activitatea de secretariat” cuprinde ultimele modificări şi completări aduse prin Legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, precum şi prin Ordinul ministrului justiţiei nr. 81/C/2011 privind completarea Regulamentului de punere în aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale.

Dan MARCULESCU, UNIVERSUL JURIDIC

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti