Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala, spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata
23.06.2011 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Comunicate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatilor:

>> VILCU MIHAI-GABRIEL, fost administrator de drept al S.C. VGM EXCLUSIVE S.R.L. Pitesti si

>> COSTESCU PAUL SORIN, administrator de fapt al SC STIPEX AG PREST SRL Pitesti si

in stare de libertate, a inculpatilor

>> TECUCEANU STELIAN, administrator de drept al S.C. STIPEX AG PREST S.R.L. Pitesti si

>> DUMITRACHE CORNEL – NICOLAE, administrator cu procura al SC STIPEX AG PREST SRL Pitesti.

In sarcina celor patru inculpati s-au retinut infractiunile de evaziune fiscala, spalare a banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata, toate in forma continuata si asociere pentru savarsirea de infractiuni

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008–2009, inculpatul Vilcu Mihai Gabriel, in calitate de asociat si administrator al SC VGM EXCLUSIVE SRL, a initiat constituirea unei asocieri cu inculpatii Costescu Paul Sorin, Tecuceanu Stelian si Dumitrache Cornel Nicolae, in scopul savarsirii unor infractiuni de evaziune fiscala si spalare de bani, in beneficiul sau si al celorlalte persoane ce au aderat la asocierea infractionala.

Practic, inculpatii Vilcu Mihai Gabriel si Costescu Paul Sorin au convenit sa fraudeze bugetul statului prin derularea unor relatii economice frauduloase, folosindu-se in acest sens de SC STIPEX PREST AG S.R.L. Pitesti, societate care a fost constituita tocmai in acest scop, iar pentru ca o eventuala raspundere penala sau fiscala sa nu se rasfranga asupra lor, ca administratori au fost desemnati Tecuceanu Stelian si Dumitrache Cornel Nicolae persoane cu posibilitati materiale reduse si neinitiate in afaceri.

Astfel, sub coordonarea directa a inculpatului Vilcu Mihai Gabriel, persoanele care faceau parte din asocierea infractionala au achizitionat bunuri din spatiul intracomunitar de la o serie de operatori economici, respectiv din Bulgaria si Ungaria, precum si din spatiul national, insa nu au inregistrat si declarat aceste operatiuni comerciale. Pentru a justifica in fata organelor fiscale provenienta bunurilor comercializate pe plan national au declarat, in mod nereal, faptul ca s-au efectuat achizitii interne de marfuri, insa de la firme care s-a dovedit ca aveau un comportament fiscal disimulat, de tip fantoma.

Mai mult decat atat, sub falsa motivatie de „achizitie de cereale” ori „materii prime sau materiale”, inculpatii Vilcu Mihai Gabriel si Costescu Paul Sorin i-au instigat pe Dumitrache Cornel Nicolae si Tecuceanu Stelian sa retraga, in mod nejustificat, din conturile bancare ale societatii SC STIPEX PREST AG S.R.L. Pitesti, suma totala de 8.285.741 lei, ulterior banii ajungand in posesia lui Vilcu Mihai Gabriel si Costescu Paul Sorin.

Ca urmare a operatiunilor comerciale derulate in perioada iulie 2008-aprilie 2009, prin mecanismul fraudulos pus in practica de persoanele inculpate (neinregistrare, neevidentiere si nedeclarare), SC STIPEX PREST AG S.R.L. s-a sustras de la declararea fiscala si, implicit, de la plata unor obligatii fiscale in suma totala de 7.022.575,85 lei, reprezentand T.V.A. sustras in suma de 4.689.176,83 lei si impozit pe profit sustras in suma de 2.333.399,02 lei. Prejudiciul retinut este in cuantum de 7.022.575,85 lei si se retine in sarcina inculpatilor si respectiv a persoanei responsabile civilmente SC STIPEX PREST AG SRL Pitesti.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand inculpatilor.

La cererea procurorilor, la data de 1 iunie 2011, Tribunalul Arges a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a inculpatilor Costescu Paul Sorin si Vilcu Mihai-Gabriel.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Arges.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti