« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 

Modificari privind incasarea impozitelor prin Trezoreria Statului
23.06.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 433 din data de 21 iunie 2011 a fost publicata Legea nr. 125/2011 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 121/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului si pentru modificarea art. 52 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice.

Modificarile OUG nr. 121/2010 vizeaza urmatoarele aspecte:

Se introduce prevederea ca sumele reprezentand contravaloarea bunurilor achizitionate, serviciilor prestate sau lucrarilor executate, care se platesc de catre operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat, din subventiile sau transferurile incasate in conturile deschise in numele acestora la unitatile trezoreriei statului in a caror raza sunt inregistrate fiscal, se vireaza in conturile operatorilor economici beneficiari, deschise la Trezoreria Statului, daca legea nu prevede altfel.

Se detaliaza dispozitiile care stabilesc ca Ministerul Finantelor Publice poate sa deschida conturi colectoare la institutii de credit, in scopul incasarii sumelor achitate on-line de catre contribuabilii persoane fizice si persoane fizice autorizate catre bugetele componente ale bugetului general consolidat.

In acest sens, actul normativ prevede ca incasarea in conturile colectoare a sumelor cuvenite bugetelor locale, bugetelor institutiilor publice finantate integral sau partial din venituri proprii sau a sumelor colectate pentru bugetul de stat de institutiile publice finantate integral de la buget se efectueaza pe baza de conventii incheiate intre Ministerul Finantelor Publice si institutiile publice carora li se cuvin sumele respective.

Informatiile minime si obligatorii ale mesajelor electronice de plata completate de contribuabil, precum si informatiile minime si obligatorii comunicate contribuabililor, aferente obligatiilor de plata ale acestora catre institutiile publice, vor fi stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.

Informatiile referitoare la obligatiile de plata ale contribuabililor pot fi furnizate acestora si prin intermediul institutiilor de credit, cu conditia ca institutia de credit sa aiba o conventie incheiata cu Ministerul Finantelor Publice si sa fie imputernicita de catre contribuabil pentru accesul la aceste informatii.

Se introduc noi dispozitii referitoarea la posibilitatea operatorilor economici de a-si  cesiona drepturile de incasat de la institutiile publice.

Astfel, potrivit actului normativ, operatorii economici pot cesiona drepturile de incasat de la institutii publice aferente bunurilor achizitionate, serviciilor prestate sau lucrarilor executate,  catre alti operatori economici sau alte institutii de credit. Cesiunea este valabila numai cu acceptul prealabil exprimat in scris al institutiei publice care datoreaza operatorului economic sumele reprezentand contravaloarea bunurilor achizitionate, serviciilor prestate sau lucrarilor executate.

Suma care face obiectul cesionarii se achita de catre institutiile publice in contul indicat de cesionar, deschis la Trezoreria Statului, numai daca operatorul economic nu are obligatii de plata catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

Institutiile publice care platesc sume reprezentand contravaloarea bunurilor achizitionate, serviciilor prestate sau lucrarilor executate datorate operatorilor economici care si-au cesionat drepturile de incasat vor solicita organelor fiscale competente eliberarea certificatelor de atestare fiscala ale operatorilor economici respectivi cu cel mult 10 zile lucratoare inainte de efectuarea platii. In acest caz, eliberarea certificatului de atestare fiscala nu este supusa taxei extrajudiciare de timbru.

In cazul in care certificatul de atestare fiscala contine obligatii de plata ale beneficiarului, institutiile publice instiinteaza operatorul economic si cesionarul cu privire la cuantumul acestor obligatii.

In termen de 10 zile lucratoare de la instiintare, dar nu mai tarziu de 20 decembrie, operatorul economic poate prezenta institutiei publice un nou certificat de atestare fiscala din care sa rezulte ca acesta nu mai are obligatii catre bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale.

La expirarea termenului de 10 zile lucratoare, institutiile publice au urmatoarele obligatii:
– vireaza in contul operatorului economic suma aferenta obligatiilor bugetare inscrise in certificatul de atestare fiscala;
– vireaza in contul cesionarului, deschis la Trezoreria Statului, diferenta dintre suma cesionata si suma obligatiilor bugetare.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.