Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Reglementari cu privire la verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii la admiterea in magistratura
23.06.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 431 din data de 21 iunie 2011 a fost publicata Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 381/2011 entru modificarea si completarea Regulamentului privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 439/2006 si a Regulamentului privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, precum si procedura de numire in functiile de judecator si procuror, fara concurs, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 152/2006.

Modificarile  se refera, in principal, la urmatoarele aspecte:

Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii

Cu privire la comisiile de examinare la proba interviului, se introduce precizarea ca, in situatia in care se stabilesc mai multe comisii de interviu, componenta nominala a fiecareia dintre ele va fi stabilita prin tragere la sorti, in ziua desfasurarii probei.

Se aduc precizari  detaliate referitoare la verificarea conditiei indeplinirii bunei reputatii a candidatilor admisi dupa cele doua etape a concursului de admitere la INM.

In acest sens, candidatii admisi au obligatia de a depune la tribunalele, respectiv la parchetele de pe langa tribunalele in a caror circumscriptie domiciliaza, in termen de 10 zile de la data publicarii rezultatelor finale ale concursului, urmatoarele documente:
– curriculum vitae;
– caracterizarea de la ultimul loc de munca sau, dupa caz, caracterizarea de la unitatea de invatamant absolvita, pentru candidatii care nu au fost anterior incadrati in munca;
– adeverinte eliberate de administratiile financiare de la domiciliile avute in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii concursului, din care sa rezulte, daca este cazul, natura si tipul contraventiilor comise si sanctiunile contraventionale aplicate in aceasta perioada;
– orice alte inscrisuri pe care le considera relevante pentru verificarea indeplinirii conditiei bunei reputatii.

La expirarea termenului de 10 zile, tribunalele si parchetele in a caror circumscriptie domiciliaza candidatii centralizeaza documentele depuse in vederea verificarii indeplinirii conditiei bunei reputatii si le transmit Consiliului Superior al Magistraturii, unde sunt inregistrate la Directia resurse umane si organizare Biroul organizare concursuri.

Directia resurse umane si organizare – Biroul organizare concursuri solicita Inspectoratului General al Politiei Romane comunicarea datelor rezultate din evidenta operativa a organelor judiciare cu privire la candidatii declarati admisi, Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor transmiterea informatiilor cu privire la domiciliile avute de candidati in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii testului-grila si poate solicita, in masura in care considera necesar, relatii si de la alte institutii.

Directia resurse umane si organizare – Biroul organizare concursuri verifica documentele depuse de candidati si cele transmise de institutiile mentionate anterior, precum si, atunci cand este cazul, sesizarile primite cu privire la candidatii declarati admisi. In cazul persoanelor care au mai indeplinit anterior functia de judecator sau procuror, vor constitui obiect al verificarii si datele cuprinse in dosarul profesional al acestora.

Rezultatele verificarii se consemneaza in cuprinsul raportului referitor la indeplinirea conditiilor de numire in functia de judecator sau procuror, care se inainteaza Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Pentru stabilirea conditiei bunei reputatii sunt analizate faptele pentru care candidatilor admisi li s-au aplicat sanctiuni contraventionale, amenzi administrative, sanctiuni disciplinare in alte profesii in ultimii 3 ani anterior datei sustinerii testului-grila, precum si faptele pentru care candidatilor li s-au aplicat sanctiuni de drept penal.

La verificarea conditiei bunei reputatii sunt avute in vedere urmatoarele criterii: tipul si imprejurarile de savarsire a faptei, forma de vinovatie, tipul de sanctiune aplicata, conduita adoptata in timpul cercetarii disciplinare sau a procesului judiciar, impactul asupra opiniei publice generat de fapta persoanei in cauza, precum si perioada de timp care a trecut de la aplicarea sanctiunii disciplinare, contraventionale, administrative sau de la ramanerea definitiva a condamnarii.

Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de admitere in magistratura, precum si procedura de numire in functiile de judecator si procuror, fara concurs

Candidatii admisi la proba scrisa vor fi verificati sub aspectul bunei reputatii de catre Biroul organizare concursuri din cadrul Directiei resurse umane si organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Dispozitiile referitoare la procedura de indeplinire a bunei reputatii de catre candidatii admisi la proba scrisa a concursului de admistere in magistratura, sunt aceleasi ca si in cazul concursului de admitere la INM.

La data publicarii in Monitorul Oficial a noii hotarari isi inceteaza efectele Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 886/2008 privind procedura de verificare a indeplinirii conditiei bunei reputatii de catre candidatii declarati admisi la concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii si la concursul de admitere in magistratura.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.