Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trimitere in judecata pentru dare de mita, luare de mita, santaj, abuz in serviciu contra intereselor publice


24 iunie 2011 | Anemarie LAZARESCU
Secţiuni: Activitate parchete, Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Galati efectueaza cercetari penale fata de inculpatii:

>> GHEORGHITA VIOREL, director executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati (D.S.V.S.A.), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • dare de mita,
  • luare de mita,
  • doua infractiuni de santaj,
  • abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata si
  • instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

>> DUMITRU NECULAI, reprezentant legal al SC Top Meat Food SRL Galati, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

  • dare de mita,
  • complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata si
  • falsificare de alimente sau alte produse.

Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghita Viorel, in calitate de director executiv al D.S.V.S.A. Galati, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) Bucuresti pentru ca acestia sa nu consemneze intr-un act de control faptul ca inculpatul Gheorghita Viorel nu remediase deficientele constatate de catre Departamentul de Control din cadrul Guvernului Romaniei la D.S.V.S.A. Galati.

In cursul anului 2011, Gheorghita Viorel, uzand de prerogativele functiei sale, a cerut unor functionari cu atributii de control din subordinea sa sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa protejeze activitatea unor comercianti si producatori de produse alimentare din Galati. In concret, inculpatul le-a cerut inspectorilor sa nu constate contraventiile sau infractiunile prevazute in legislatia privind siguranta alimentelor raportat la neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate si, ca urmare, nu au fost aplicate amenzi intre 2.000 si 40.000 lei si nu a fost suspendata activitatea unor societati comerciale.

In acest context, in cursul lunii aprilie 2011, seful D.S.V.S.A. Galati Gheorghita Viorel i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galati, mai multe produse alimentare pentru terte persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa sa nu sanctioneze contraventional magazinele apartinand SC Top Meat Food SRL Galati. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat in activitati de producere si comercializare a unor produse alimentare daunatoare sanatatii consumatorilor.

In plus, in cursul lunii martie 2009, inculpatul Gheorghita Viorel i-a cerut unei persoane din subordinea sa sa faca toate demersurile pentru a scoate un imobil din evidentele contabile ale D.S.V.S.A. Galati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la proprietatea publica. Prin acest act, inculpatul urmarea sa creeze aparenta de legalitate a faptului ca imobilul respectiv fusese vandut in mod ilegal catre firma sotiei sale si, pentru a o constrange pe subordonata sa sa intocmeasca actul solicitat, Gheorghita Viorel a amenintat-o ca o va concedia. De altfel, pentru ca nu a dat curs cererii sale, inculpatul a schimbat-o din functie si a numit-o intr-un post total necorespunzator pregatirii profesionale. Ulterior, in mod ilegal, Gheorghita Viorel a scos imobilul din evidentele D.S.V.S.A. Galati prin dispozitie proprie.

In cursul lunii februarie 2011, inculpatul Gheorghita Viorel a constrans-o pe una dintre angajatele sale sa formuleze o cerere de demisie amenintand-o ca, in caz contrar, ii acorda calificativul nesatisfacator ce are drept consecinta concedierea. Inculpatul i-a precizat subordonatei sale ca cererea isi va produce efectele doar daca aceasta nu va respecta intocmai dispozitiile date de Gheorghita Viorel in sensul dorit de acesta.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 22 iunie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 23 iunie 2011 cei doi sunt prezentati Tribunalului Galati cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Galati.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro