Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Alina Ghica in dialog cu Alina Matei despre candidatura la CSM


23 iunie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Alina Matei: Candidaţi pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. De ce?

Alina Nicoleta Ghica: A fost o decizie luată în contextul stării actuale foarte dificile a întregului sistem judiciar, stare determinată de ingerinţele tot mai evidente ale puterii executive şi de performanţele modeste ale actualului CSM. Deşi implică o răspundere majoră am apreciat totodată că am abilităţile şi experienţa necesare pentru a îndeplini un mandat atât de important.

Situaţia dificilă a sistemului reclamă o reacţie fermă a magistraţilor necesară pentru prezervarea statutului constituţional de independenţă, reacţie pe care, din păcate, eu, ca judecător, nu am regăsit-o în spaţiul public.

Nu mai puţin important, sistemul are nevoie de reformare la nivel legislativ, organizaţional şi logistic, aspect pe care l-am analizat şi sunt pregătită să mă angajez într-o activitate în folosul magistraţilor şi să ofer în acest mod soluţii eficiente pe care, de altfel, le-am şi expus în cadrul proiectului meu.

Alina Matei: Sunteţi trei candidaţi. Mihai Viorel Tudoran si Dana Girbovan sunt implicati pentru a doua oara in procesul alegerilor pentru CSM. Sunteti candidatul celei mai mari curţi din apel din tara. Este un avantaj?

Alina Nicoleta Ghica: E onorant pentru mine să fiu desemnată de cea mai mare curte de apel din ţară ca potenţial reprezentant al său în CSM, însă ponderea numerică este subsumată valorii ideilor, consecvenţei în afirmarea şi realizarea lor care, finalmente, sunt în beneficiul judecătorilor din întregul sistem judiciar. De altfel, în această perioadă am constatat că ideile şi aşteptările sunt şi nu pot fi decât comune la nivelul tuturor instanţelor.

Spre deosebire de mine, contracandidaţii mei au experienţa precedentei campanii electorale, fapt care a implicat din partea mea un efort suplimentar pentru a putea cunoaşte în mod direct şi detaliat problemele şi aşteptările colegilor mei judecători, cu atât mai mult cu cât timpul alocat actualei proceduri, de la declanşarea ei (doar două săptămâni rezervate pentru decizia de a candida) şi până la finalizarea perioadei de campanie,  a fost unul foarte scurt.

Alina Matei: In Proiectul dumneavoastra sustineti necesitatea recunoasterii pentru CSM a dreptului de initiativa legislativa in problemele sistemului judiciar. De ce credeti ca nu are CSM acest drept pana in prezent?

Alina Nicoleta Ghica: În pofida consacrării constituţionale ca putere în stat a justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu beneficiază de iniţiativă legislativă. Consider că pentru rezolvarea disfuncţionalităţilor existente şi vizibile în sistemul judiciar este vitală recunoaşterea dreptului său la iniţiativă legislativă în privinţa problemelor sale. Magistratul cunoaşte cel mai bine fiecare problemă a sistemului şi este, astfel, imperios necesar ca organismul desemnat să îl reprezinte  să poată iniţia proiecte legislative în acest domeniu.

Un argument în plus îl constituie practica celor care iniţiază proiectele de acte normative în domeniul justiţiei de a eluda solicitarea avizării acestora de către CSM, existând cca 150 astfel de situaţii în prezent.

De ce nu are această prerogativă în prezent? Pentru că celelalte puteri ale statului o menţin ca element de control asupra sistemului judiciar.

Alina Matei: Care credeţi că poate fi rolul CSM in ceea ce priveşte unificarea practicii judecătoreşti?

Alina Nicoleta Ghica: În domeniul unificării jurisprudenţei, sunt necesare modificări legislative care să eficientizeze mecanismele de unificare a practicii judiciare, astfel încât să se asigure rolul exclusiv de instanţă de casaţie al ÎCCJ şi reglementarea unui instrument eficient pentru unificarea practicii judiciare.

Ca judecător am apreciat util şi mecanismul instituit anterior de fostul CSM prin comisiile de unificare a jurisprudenţei pe materii la nivel naţional, cel puţin pentru identificarea problemelor şi stabilirea unor linii comune de acţiune, perspectivă din care ar putea fi regândită utilitatea lor.

Alina Matei: Un obiectiv cu o importanta deosebita in Proiectul dumneavoastra il reprezinta asigurarea unui statut european pentru magistrati si, in acest context, ati pus un accent special pe salarizarea magistratilor, militand pentru o salarizare mai buna. Din perspectiva salarizarii, cum apreciati ca ar trebui sa se pozitioneze judecatorii în rândul bugetarilor?

Alina Nicoleta Ghica: Independenţa justiţiei nu există în lipsa independenţei judecătorilor, consacrată în art. 124 alin. 3 din Constituţia României, fapt care presupune independenţă financiară şi previzibilitate a statutului. Puterea judecătorească trebuie să se situeze pe acelaşi plan cu celelalte puteri ale statului, nu numai din punct de vedere financiar dar şi din perspectiva garantării unor alte elemente intrinseci statutului care să asigure funcţionarea justiţiei în parametri normali de calitate şi eficienţă. În acest context trebuie avute în vedere incompatibilităţile şi interdicţiile care impun restrângeri severe în exercitarea oricărei alte activităţi. Aceste aspecte departajează judecătorii de orice altă categorie de personal remunerată din fonduri publice.

Actuala lege a salarizării este în dezacord cu dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României care statuează  principiul echilibrului şi separaţiei puterilor în stat, prin aşezarea în vârful grilei de salarizare un reprezentant al puterii executive, în vreme ce vârful ierarhiei puterii judecătoreşti se află pe o poziţie inferioară.

Alina Matei: Ce parere aveti despre problema atat de discutata in ultima vreme a raspunderii materiale a judecatorilor?

Alina Nicoleta Ghica: Resping categoric actualul proiect de lege promovat de Ministerul Justiţiei legat de antrenarea răspunderii materiale a judecătorilor în condiţiile stipulate, deoarece este un atentat la independenţa acestora. Independenţa implică şi răspunderea magistratului, însă numai în cazul în care se dovedeşte, fără echivoc, că eroarea judiciară este urmarea faptei imputabile a magistratului constatată prin hotărâre judecătorească definitivă.

În situaţia în care eroarea judiciară apare din cauze neimputabile magistratului (descoperirea unor probe noi, retractarea declaraţiilor iniţiale, alte asemenea situaţii), răspunderea aparţine exclusiv statului care în orice sistem judiciar îşi asumă justiţia ca serviciu public şi implicit erorile judiciare.

Nu putem omite disfuncţionalităţile reale din sistemul judiciar, generate de încărcătura excesivă cu dosare, lipsa de resurse şi susţinere materială, precum şi de legislaţia fluctuantă care determină anomalii juridice şi sociale.

Judecătorul trebuie să rămână concentrat asupra soluţiei corecte pe fondul cauzei, fără să fie afectat de temerea că poate să răspundă pentru orice hotărâre pe care o pronunţă şi care ar putea nemulţumi instituţiile statului care pot fi implicate, eventual, ca părţi în proces.

Alina Matei: Cum apreciaţi ca s-a derulat aceasta campanie?

Alina Nicoleta Ghica: În linii mari, campania pentru alegerile CSM a urmat un curs firesc, în care candidaţii şi-au afirmat ideile în diverse moduri, respectiv prin întâlniri cu judecătorii ori apelând la mass-media.

Pe finalul campaniei, însă, unul dintre contracandidaţii mei m-a atacat personal într-un mod surprinzător, publicând chiar pe acest site două materiale prin care mi-a adus reproşuri nejustificate. Această poziţie nefundamentată a fost însoţită de câteva comentarii izolate, circumscrise participării mele la întâlnirea de la Constanţa, care a avut loc în perioada 16-18 iunie 2011, în legătură cu care doresc să aduc câteva lămuriri:

– am fost desemnată să reprezint în mod oficial Curtea de Apel Bucureşti, şi tot în mod oficial am prezentat mesajul acestei instanţe la acea întâlnire, dată fiind calitatea mea de membru în Colegiul de conducere al instanţei, dar şi aceea de preşedinte al celei mai mari secţii din cadrul curţii;

– este adevărat că în prima zi de dezbateri am plecat în jurul prânzului întrucât, în aceeaşi zi, a avut loc serbarea fiicei mele de sfârşitul clasei întâi, eveniment deosebit de important pentru orice părinte, revenind în dimineaţa zilei următoare când am luat parte la dezbaterile ce au urmat;

– în aceeaşi ordine de idei, menţionez că am efectuat toate deplasările, inclusiv pentru această întâlnire, cu autoturismul personal, pe speze proprii.

Şi în cursul acestei campanii am considerat necesar să rămân judecător, atât în ceea ce priveşte activitatea mea de judecată, cât şi în privinţa detaşării de orice sprijin exterior, altul decât cel al colegilor mei.

Ştiu că această atitudine îmi va asigura exercitarea mandatului  fără a fi supusă vreunei vulnerabilităţi sau vreunei forme de dependenţă, spre deosebire de ceea ce recent a fost dezvăluit de către un cotidian naţional în privinţa modului în care s-a desfăşurat campania anterioară, cu sprijin exterior masiv pentru unii dintre candidaţi, o parte din ei ajunşi membri CSM. Acum judecătorii pot să-şi explice abdicarea acestora din urmă, în mai multe rânduri şi în privinţa unor proiecte deosebit de importante pentru sistem, de la principiile clamate în cursa electorală (exempli gratia: răspunderea materială şi disciplinară a judecătorilor, transferul bugetului la instanţe, evitarea preluării gestiunii taxelor de timbru, politica de resurse umane).

Alina Matei: Ce mesaj doriti sa transmiteti colegilor pentru a va vota?

Alina Nicoleta Ghica: Am pornit în această campanie conştientă de faptul că măsurile ce vor fi luate în perioada următoare se vor răsfrânge asupra fiecărui judecător în parte, inclusiv asupra mea, astfel încât este esenţială responsabilitatea în adoptarea lor şi consecvenţa acestora cu principiile afirmate.

Sunt tributară principiului că un angajament odată luat, trebuie respectat, şi aceasta cu atât mai mult cu cât este asumat în faţa judecătorilor, ce reprezintă, prin persoana lor, o garanţie a corectitudinii şi onestităţii.

Pentru mine, un astfel de angajament nu reprezintă un slogan de campanie, ci un punct de referinţă şi o datorie de onoare în activitatea mea.

Alina Matei: Va mulţumim.

Alina Nicoleta Ghica: Şi eu vă mulţumesc!

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică