Noutăţi legislative interesante. Lege 9
 
Print Friendly, PDF & Email

Organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Calificari

24.06.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro
Abonare newsletter

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 435 din data de 22 iunie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 556/2011 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Calificari.

Autoritatea Nationala pentru Calificari (A.N.C.) se organizeaza si functioneaza ca institutie publica cu personalitate juridica, organ de specialitate in coordonarea Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin reorganizarea Consiliului National al Calificarilor si Formarii Profesionale a Adultilor (C.N.C.F.P.A.) si a Unitatii Executive a Consiliului National al Calificarilor si Formarii Profesionale a Adultilor (U.E.C.N.C.F.P.A.), institutii care se desfiinteaza.

A.N.C. indeplineste urmatoarele misiuni:
– elaborarea Cadrului national al calificarilor in concordanta cu Cadrul european al calificarilor pentru invatarea pe tot parcursul vietii si gestionarea Registrului national al calificarilor;
– monitorizarea, evaluarea si controlul implementarii Cadrului national al calificarilor la nivelul institutiilor din sistemul national de calificari;
– monitorizarea, evaluarea si controlul sistemului de educatie continua si formare profesionala continua.

Pe langa alte atributii A.N.C. coordoneaza procesul de autorizare a furnizorilor de formare profesionala a adultilor, realizat de comisiile de autorizare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
A.N.C. raspunde de realizarea si actualizarea periodica a Cadrului national al calificarilor si a Registrului national al calificarilor.

A.N.C. este condusa de un director general, numit prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, pe baza de concurs organizat in conditiile legii.

A.N.C. functioneaza cu un numar de 70 de posturi finantate din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul de stat.

La nivelul A.N.C. functioneaza Consiliul National al Calificarilor, cu rol consultativ, fara personalitate juridica.
Consiliul este format din 20 de membri, numiti prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului si are rolul de a sprijini A.N.C. in elaborarea strategiilor nationale si a planurilor de actiune pentru dezvoltarea Cadrului national al calificarilor si al formarii profesionale a adultilor.

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week