Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Contencios administrativ, Noutăți legislative

Organizarea si executarea controalelor in MAI

28 iunie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 443 din data de 24 iunie 2011 a fost publicat Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 118/2011 privind organizarea si executarea controalelor in Ministerul Administratiei si Internelor.

Actul normativ reglementeaza organizarea si executarea controalelor in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), cu privire la urmatoarele aspecte:
– conceptul si tipurile de control;
– scopul si principiile ce stau la baza executarii controalelor;
– competentele structurilor si personalului cu atributii de control;
– obiectivele si modalitatile de desfasurare a controlului;
– documentele elaborate pentru materializarea actiunilor de control;
– masurile propuse de personalul cu atributii de control pentru imbunatatirea activitatii institutionale.

Dispozitiile se aplica tuturor categoriilor de personal din MAI, astfel cum este definit de OUG nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor.

Personalului din serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor, serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor si serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple i se aplica prevederile actului normativ, exclusiv pentru exercitarea competentelor privind coordonarea si controlul metodologic ale activitatii acestora.

In cadrul MAI se organizeaza si se executa urmatoarele tipuri de control:

– inspectia – controlul general, ierarhic superior si planificat, dispus de catre ministrul administratiei si internelor, care vizeaza o examinare complexa, multidisciplinara a activitatii entitatilor MAI, in scopul evaluarii modului de indeplinire a sarcinilor stabilite prin planurile strategice sau proprii si de realizare a obiectivelor planificate, a competentei si capacitatii conducatorilor entitatilor MAI ori ale celorlalte persoane cu functii de conducere din competenta de numire a conducerii MAI sau superioara, precum si in scopul identificarii si corectarii deficientelor, disfunctiilor ori neregulilor constatate;

– controlul de fond – activitatea de verificare interna, planificata, dispusa de conducatorii entitatilor MAI, in scopul evaluarii activitatii structurilor subordonate ori ale celor pe care le coordoneaza si controleaza metodologic, a competentei si capacitatii persoanelor cu functii de conducere din cadrul acestora, al identificarii si corectarii deficientelor, disfunctiilor sau neregulilor constatate;

– controlul tematic – activitatea de verificare, de regula, inopinata, prin care se urmaresc constatarea, analizarea, evaluarea, indrumarea si/sau sprijinul unei/unor activitati determinate.

Corpul de control al ministrului este structura operativa centrala constituita la nivel de directie generala, aflata in subordinea directa a ministrului administratiei si internelor, care are competenta materiala si teritoriala generala in executarea controalelor la entitatile MAI.
Corpul de control al ministrului efectueaza inspectii si controale tematice.

Structurile de control executa controale de fond si controale tematice la entitatile MAI ai caror conducatori sunt in subordinea persoanelor care au dispus controlul.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică