Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Statutului politistului


29 iunie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, Noutăți legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 448 din data de 27 iunie 2011 a fost publicata Legea nr. 133/2011 pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Principalele modificari aduse Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului se refera la urmatoarele aspecte:

1. Se modifica conditiile pentru obtinerea de catre politist a gradului profesional urmator.
Potrivit actului normativ, pentru obtinerea gradului profesional urmator politistul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
– sa aiba implinit stagiul minim in gradul profesional detinut sau sa il implineasca in cursul anului calendaristic respectiv;
– sa fi fost apreciat pe intreaga perioada a stagiului minim in grad cu calificativul de cel putin «bine». Anii in care politistului i s-au acordat calificative inferioare acestuia sau nu a fost evaluat nu intra in calculul stagiului minim in grad.

2. Competentele emiterii actelor administrative privind nasterea, modificarea, suspendarea si incetarea raportului de serviciu al politistului se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
In cazurile  cand, in urma reorganizarii activitatii ori a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de politistul respectiv, nu sunt posibilitati pentru ca acesta sa fie incadrat intr-o functie similara in aceeasi unitate sau in alte unitati, precum si in situatii temeinic justificate, mentionate in actele administrative emise in acest scop, politistii pot fi pusi la dispozitia unitatii pe o perioada de cel mult 3 luni. In aceasta perioada de timp vor beneficia de drepturile banesti avute, cu exceptia indemnizatiei de conducere.
In cazuri exceptionale, cu aprobarea ministrului administratiei si internelor, acest termen poate fi prelungit cu inca cel mult 3 luni

3. Alte prevederi detaliaza modul de evaluare profesionala al politistului.
Astfel, activitatea si conduita politistului sunt evaluate o data pe an, iar concluziile se consemneaza in evaluarea anuala de serviciu, cu acordarea uneia dintre urmatoarele calificative: «foarte bine», «bine», «satisfacator», «nesatisfacator».
In cazul in care politistul nu a desfasurat activitate pe durata intregului an, calificativul acordat ca urmare a evaluarii intocmite pentru perioada sau perioadele lucrate constituie calificativ anual numai daca activitatea desfasurata depaseste cumulat 6 luni.
Metodologia privind evaluarea politistului se stabileste prin ordin al ministrului administratiei si internelor.

4. Se abroga dispozitiile care prevedeau ca la incetarea detasarii, politistul va fi numit intr-o functie echivalenta celei din care a fost detasat, daca este vacanta, sau in alta functie corespunzatoare gradului profesional detinut

5. Se modifica prevederile referitoare la reconversia profesionala a politistilor care la data incetarii raporturilor de serviciu nu indeplinesc conditiile de varsta si vechime pentru a li se acorda pensie de serviciu
Noul act normativ prevede ca programele de reconversie profesionala sa se faca in urmatoarele 6 luni dupa adoptarea masurilor de reorganizare si nu inainte ca pana acum.

6. Procedura si cazurile de modificare si/sau suspendare a raporturilor de serviciu ale politistului se stabilesc prin ordin al ministrului administratiei si internelor.

Legea intra in vigoare la 3 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, cu exceptia prevederilor pct. 4 si 6, care intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică