Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Interviuri

Gheorghe Florea in dialog cu Andrei Savescu. Rolul si pozitia avocatului in sistemul judiciar. Sfaturi pentru avocatii stagiari
30.06.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Maestrul Gheorghe Florea, reales în funcţia de Preşedinte al UNBR la Congresul din 10-11 iunie 2011, a accept să ne acorde un scurt interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro.

Andrei Săvescu: Felicitări pentru alegerea, consecutivă, în fruntea Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Vă aşteptaţi să nu aveţi contracandidat?

Gheorghe Florea: Mulţumesc pentru felicitări! După cum este cunoscut, m-am decis greu să accept exercitarea unui nou mandat, deoarece am avut şi am credinţa că este nevoie de o schimbare a generaţiilor în ceea ce priveşte conducerea executivă a profesiei, având în vedere că în anul 2011, la nivelul barourilor, aproximativ 70% dintre cei care au exercitat mandate în demnităţi profesionale au fost schimbaţi. Lucrările Congresului avocaţilor m-au convins că proiectele pe care profesia le-a iniţiat trebuie realizate, iar perspectiva reorganizării administrativ-teritoriale a României – cu consecinţe în planul organizării instituţionale a profesiei – îmi dă speranţa ca mandatul în care am fost ales nu are o durată prea mare!

Ar fi trebuit şi îmi doream să am contracandidat, deoarece dialogul de idei într-o competiţie electorală ar fi fost benefic pentru evoluţia instituţională a profesiei.

Alegerea mă obligă şi îmi creează sentimentul că pragul de aşteptare al profesiei în direcţia proiectelor validate de Congresul avocaţilor este suficient de benefic pentru a coagula cât mai mulţi dintre actorii interesaţi în progresul real al profesiei de avocat.

Andrei Săvescu: Recentul Congres al avocaţilor, transmis live pe Juridice.ro, s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea avocaţilor. S-au discutat probleme şi au fost găsite soluţii adaptate vremurilor pe care le trăim. Este avocatura o forţă, în sensul pozitiv al cuvântului, vizibilă nu doar în interiorul profesiei?

Gheorghe Florea: Profesia de avocat nu este suficient de vizibilă în spaţiul public, deoarece în condiţiile în care organele profesiei de la toate nivelele sunt apolitice, profesiei îi este străină vociferarea tumultuoasă cu privire la evoluţii sociale, cu conotaţii politice. Avocaţii au obligaţia morală să nu rămână muţi şi să se implice ca actori sociali astfel încât, în ansamblu, prin prestaţiile avocaţilor profesia să dobândească încrederea bine-meritată de profesionişti responsabili, care nu trebuie să fie confundaţi cu obiectul unor judecăţi generalizate, pripite şi injuste privind profesia în ansamblul său.

Congresul avocaţilor a validat proiectele de implicare a Corpului profesional în activităţi benefice recimentării încrederii pe care cetăţenii, instituţiile şi societatea în ansamblu trebuie să o aibă în singurul paznic al legii şi al dreptului, independent şi supus jurământului profesional, indiferent dacă acţionează în pretoriul instanţei sau în afara acestuia. Cred că treptat, treptat, profesia va fi tot mai vizibilă, pe măsura efortului pe care societatea în ansamblu îl face pentru normalizarea dialogului în spaţiul public.

Andrei Săvescu: În mesajul transmis cu ocazia Zilei Avocatului spuneaţi că „practica apărării prin avocat va orienta creaţiile jurisprudenţiale.” Cum vedeţi relaţia avocat – judecător astăzi? Cum e în prezent şi cum ar trebui să fie? A evoluat aceasta faţă de acum 5 ani, de exemplu?

Gheorghe Florea: Parcurgem o perioadă în care, în spaţiul public, aparenţa este că magistraţii par a avea mai multă încredere în profesii parajudiciare, nou apărute, popularizate şi sprijinite cu fervoare.

Adesea, publicul prezent în sălile de şedinţă rămâne cu impresia, incorectă, că instanţele ar prefera  să colaboreze îndeosebi cu  mediatorii, lichidatorii, experţii şi alţi actori sociali cu activităţi tangenţiale cu activitatea judiciară.

Vechiul şi tradiţionalul partener al justiţiei – avocatul – este pus în situaţia de a percepe procesul ca o „cursă cu obstacole”.

Avocaţii  speră ca modelul juridic al apărării, propus şi susţinut în litigii concrete, să fie apreciat cu responsabilitate şi să fie  reflectat, ca atare, de hotărâri motivate logic şi imparţial, solid şi temeinic. Citatul desprins din mesajul transmis cu ocazia Zilei Avocatului este o expresie a convingerii pe care o am, potrivit căreia  apărarea exprimată prin raţionamente logico-juridice, sprijinite pe argumente ce nu neglijează ansamblul problematicii pusă în discuţie într-o cauză concretă, sprijină libertatea decizională a judecătorului astfel încât apărarea face ca dreptul să trăiască, iar motivarea hotărârilor să nu fie, în sine, o simplă sarcină de serviciu sau o formalitate.

În prezent, raporturile create cu autorităţile instituţionale din sistemul puterii judecătoreşti sunt exprimate în protocoale de conlucrare, transparente şi efective. Rezultatele conlucrării sunt aduse la cunoştinţa publică fie prin site-ul UNBR.ro fie chiar prin site-ul JURIDICE.ro.

De regulă, preferăm să înfăptuim şi să discutăm mai puţin, deoarece vorbele nu sunt niciodată suficiente pentru a măsura corect raporturile avocat-judecător.

Este cert că raporturile instituţionale, reglementate, sunt repudiate exclusiv de persoane care doresc cu tot dinadinsul să aprindă ori să menţină conflicte cu caracter de generalizare, cu efecte negative atât în ceea ce priveşte evoluţia corectă a sistemului judiciar cât şi drepturile şi interesele legitime ale persoanelor pentru care se prestează servicii avocaţiale. Problema „conflictului de interese” în raporturile avocat-judecător a fost şi va rămâne un „ghem al discordiei”, în condiţiile în care legislaţia de avocat recent modificată, sub acest aspect (al interdicţiilor de a se realiza prestaţii profesionale la instanţele la care funcţionează persoane apropiate avocaţilor), nu este contestată de avocaţi, dar este contestată de grupuri profesionale, chiar de persoane a căror protecţie şi reputaţie se protejează prin dispoziţii normative ce impun restricţii care pot afecta capacitatea profesională deplină a avocatului aflat în situaţii de rudenie cu judecătorii. Problema aceasta este încă deschisă!

Andrei Săvescu: Una din propunerile de revizuire a Constituţiei se referă la creşterea numărului membrilor societăţii civile în CSM, corespunzător cu scăderea numărului magistraţilor. Astfel în Consiliu ar putea ajunge chiar avocaţi. Cum apreciaţi aceasta propunere?

Gheorghe Florea: Chiar şi în prezent, numeroşi membri ai CSM sunt foşti avocaţi, ori avocaţi suspendaţi din exerciţiul profesiei. Prezenţa lor în CSM şi activitatea desfăşurată în legătură cu profesia de avocat au justificat necesitatea ca, distinct, să se realizeze o relaţie instituţională specială cu CSM numai prin încheierea unui Protocol. Este suficientă această explicaţie, pentru situaţii trecute şi pentru situaţia prezentă.

Nu cred că propunerile de revizuire a Constituţiei vizează creşterea numărului de avocaţi în CSM!…

Orice deschidere spre societate a instituţiilor chemate să realizeze autoritatea în cadrul unei profesii este bine-venită, deoarece instituţiile nu pot funcţiona decât pentru realizarea binelui social general.

În numeroase ţări europene consumatorii de servicii juridice sunt implicaţi în realizarea autorităţii profesionale în cadrul profesiei de avocat. Această direcţie de control din partea societăţii a profesiei de avocat s-a dovedit a fi benefică în ţările cu o democraţie avansată şi cu un stat de drept consolidat.

În ceea ce priveşte profesia de magistrat, după cum am obiceiul, în numele Corpului profesional, niciodată nu am exprimat idei, sugestii, deoarece am considerat că judecăţile de valoare emise cu privire la drepturile sau organizarea profesiei de avocat făcute de persoane care nu au calitatea de avocat sunt făcute fără ca cei ce transmit mesaje în spaţiul public să cunoască efectiv realităţile profesiei de avocat, astfel că există un prag de aşteptare al unei reciprocităţi de curtoazie, pe care l-am creat şi de la care nu abdic.

Andrei Săvescu: Ce sfaturi aţi da unui avocat stagiar?

Gheorghe Florea: Să se auto-verifice dacă a avut o orientare profesională corectă când a dorit să devină avocat, să selecteze modelul profesional care i se potriveşte prin experienţă directă şi nemijlocită în cadrul Corpului profesional, să muncească şi să se auto-educe pornind de la premisa că profesia de avocat este profesia care, dacă este făcută cu suflet, te sustrage familiei şi altor preocupări sociale, îţi impune o rezistenţă la tentaţii, dar şi multe sacrificii deoarece viaţa profesională este o continuă frământare în care, pe ultimul loc se află totdeauna persoana avocatului. Există şi modele contrare acestor deziderate! E posibil ca succesul profesional să orbească, dar credinţa că el va veni exclusiv prin muncă şi noroc trebuie să te călăuzească pentru a nu fi zilnic dezamăgit de cei cu care intri în contact!

Andrei Săvescu: Vă mulţumesc.

Gheorghe Florea: Şi eu vă mulţumesc şi doresc să aveţi parte de vizitatori ai site-ului JURIDICE.ro la fel de interesaţi ca cei care au reuşit să urmărească direct lucrările Congresului avocaţilor 2011, premieră pentru care vă mulţumesc încă odată şi nu regret că am realizat-o deoarece transparenţa activităţii organelor profesiei este singura măsură ce permite cunoaşterea cu adevărat, direct şi nemijlocit, a activităţii pe care cei aleşi în demnităţi profesionale o fac sau nu o fac în beneficiul celor care i-au ales, le trădează sau nu aşteptările.

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.