Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Cardul Kogalniceanu pentru sprijinirea IMM
30.06.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Cyberlaw, Drept comercial
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de miercuri, 29 iunie 2011, Guvernul a aprobat printr-o ordonanță de urgență un program pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii – Programul „Cardul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Premierul Emil Boc a declarat: „Este un program prin care statul se implică și sprijină direct IMM-urile pe două componente: dezvoltarea și susținerea investițiilor, crearea și menținerea locurilor de muncă. Din perspectiva alocării bugetare, pentru 2011, pentru subvenționarea dobânzii avem cel puțin 24 milioane de lei, iar pentru garanții avem un fond de garantare special pentru IMM-uri, de 400 milioane de lei. Este posibil ca cel puțin 4.000 de beneficiari, în 2011, să intre sub incidența prevederilor bugetare existente. În anii următori, respectiv 2012, 2013, evident, numărul acestora se va tripla cel puțin.”

Astfel, întreprinderile mici și mijlocii pot obține o subvenționare parțială a dobânzii unui credit contractat de la o bancă și, totodată, o garanție guvernamentală pentru respectivul credit.

Andreea Paul Vass, consilier de stat al primului-ministru, a spus: „Avantajele pe care le prezintă acest program sunt două: subvenționarea a maximum 70% din rata dobânzii aferente creditului pe care un IMM dorește să îl acceseze, dar nu mai mult de 6,5% pe an; iar pe partea de garanții de stat, Fondul național de garantare, pentru maximum 80% din valoarea creditului, garantează creditul pe care îl ia o întreprindere mică și mijlocie, dar garanția nu poate să depășească 100.000 de lei.”

Totodată, șeful Executivului a declarat că Guvernul ar putea suplimenta bugetul alocat subvenționării dobânzilor, dacă programul se va derula cu succes.

Condițiile pentru accesarea acestui program sunt:
• societatea comercială să aibă minim doi ani de funcționare,
• să nu fie în procedură de insolvență,
• să prezinte garanții colaterale de până la 40%, celelalte de 80% fiind asigurate prin garanții de stat,
• să nu fie în dificultate conform directivelor europene,
• să nu fie emisă o decizie de recuperare a ajutorului de stat,
• să nu se afle în litigiu cu Ministerul de Finanțe sau cu Ministerul Economiei sau cu instituția de credit unde dorește să ia un credit,
• să nu figureze cu credite restante în centrala riscurilor bancare,
• să nu figureze cu incidente majore cu cecuri și bilete la ordin în centrala incidentelor de plăți.

Cristian Haiduc, președintele Agenției pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, a explicat că programul va avea la bază o aplicație electronică aflată pe site-ul Agenției pentru IMM-uri, www.aippimm.ro. Acesta a subliniat că IMM-urile vor avea un acces simplu, rapid, transparent și vor putea să observe în fiecare minut pe ce poziție se află, care sunt problemele și ce acte trebuie depuse.

Cristian Haiduc a precizat: „Întreprinzătorul va intra pe aplicația care este pe site-ul Agenției pentru IMM-uri, www.aippimm.ro, care va fi deschisă după ce se vor publica normele de aplicare și se vor selecta băncile care vor dori să intre în acest program, va completa formularele necesare, se va adresa băncii cu care dorește să lucreze, unde are cont deschis, banca îi va evalua cererea pentru credit, îi va înmâna Fondului Național de Garantare pentru garanții, Fondul Național își va da acordul, IMM-ul va primi acel credit. Va trebui să facă o raportare în ceea ce privește ajutorul de minimis, după care va începe să acceseze această linie de credit.”

De asemenea, Cristian Haiduc a precizat că nu sunt eligibile sprijinului activitățile de intermedieri financiare, tranzacțiile imobiliare, asigurările, cele de producție, armament, alcool, tutun, cele de comercializare tutun și cele care sunt interzise pentru a fi finanțate ca și ajutor de minimis, respectiv agricultura primară, de prelucrarea produselor agricole în anumite condiții, de pescuit, etc.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti