Varia
JURIDICE

Protocol si eticheta diplomatice | Ioana Varsta
30.06.2011 | Loredana PELMUSI

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

null

Editorul despre Protocol şi etichetă diplomatice (autor: Ioana Vârsta): „Ca ritual al puterii sau al relaţiilor între puteri, protocolul s-a exprimat pe parcursul istoriei prin diverse mijloace de comunicare – verbale şi non-verbale – constând în gesturi, atitudini, poziţionare în spaţiu sau formule de adresare, toate acestea având ca principal obiectiv evidenţierea şi păstrarea ierarhiei sociale sau iniţierea şi continuitatea relaţiilor externe. Fiecare epocă istorică a avut propria sa stilistică în exprimarea protocolului care se practica la acel moment, tocmai pentru a răspunde  menirii sociale a acestuia.

În secolele XIX şi XX se remarcă o apropiere considerabilă a regulilor de protocol în toată Europa, fapt care determină tendinţa de a vorbi despre un protocol european. Acesta este cel care a determinat în foarte mare măsură inclusiv stilistica protocolului practicat şi în prezent pe plan internaţional, atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul companiilor.

Lucrarea de faţă este o descriere completă a regulilor generale de protocol şi etichetă care compun protocolul european actual, precum şi reguli specifice din diverse state ale lumii. Este cea mai acoperitoare lucrare de gen publicată în limba română, fiind susţinută de imagini explicative. Se doreşte un ghid util celor care sunt puşi, prin activitatea curentă, în situaţia de a aplica şi respecta regulile de protocol şi etichetă, celor care au în responsabilitate organizarea evenimentelor sociale, precum şi celor care îşi doresc să fie persoane cu bune maniere, adică să cunoască şi să respecte toate regulile de protocol şi etichetă care s-ar impune, în orice context social s-ar afla.”

Principele Radu de România despre lucrarea Protocol şi etichetă diplomatice: „Volumul Protocol şi etichetă diplomatice, scris de doamna Vârsta, vine în societatea românească precum ploaia după secetă. Vă felicit pentru gestul temerar şi plin de răspundere.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti