Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Trimitere in judecata pentru evaziune fiscala, initiere si constituire a unui grup infractional organizat si spalare de bani


1 iulie 2011 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Oradea efectueaza cercetari penale fata de urmatorii inculpati:

>> GOVOREANU ION, administrator de facto al mai multor societati comerciale, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile complicitate la evaziune fiscala, complicitate la evaziune fiscala in forma continuata, initiere si constituire a unui grup infractional organizat si spalare a banilor;

>> MAGUREAN SORIN MIHAI si DUCICA VIOREL CLAUDIUS, administratori de facto ai mai multor societati comerciale, in sarcina carora s-au retinut infractiunile de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala in forma continuata;

>> POP EMIL GAVRIL, asociat si administrator legal la SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL si SC Calton SRL,

>> MITU CONSTANTIN, asociat si administrator legal al SC General Crisana Import Export SRL, SC General Oil Expres SRL (actuala SC Mitvest Product SRL), SC Total Fuel SRL si SC Mitcon Expert SRL

>> TRICULESCU MARINELA, asociat si administrator legal al Sortri SRL, Trimaso SRL si Total Retail Distribution SRL,

in sarcina celor trei retinandu-se infractiunile evaziune fiscala in forma continuata (doua fapte) si aderare la un grup infractional organizat.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 – 2010, la nivelul judetului Bihor a fost constituit un grup infractional organizat, care a actionat in principal pe raza municipiului Oradea, in scopul comiterii unor infractiunii de evaziune fiscala.

Astfel, gruparea infractionala constituita initial din Govoreanu Ion, Magurean Sorin Mihai si Ducica Viorel Claudius a controlat, coordonat si administrat in fapt activitatea comerciala a mai multor societati comerciale infiintate sau preluate in numele unor interpusi, asociati si administratori de drept (formali), respectiv SC Calton SRL, SC Conselis SRL, SC Rice Star Fashion SRL, SC Mitcon Expert SRL, SC Total Fuel SRL, SC General Crisana Import Export SRL, SC Sortri SRL, SC Total Retail Distribution SRL si SC Trimaso SRL. Aceste societati comerciale au fost introduse succesiv in circuite comerciale, care au simulat achizitii de produse petroliere si/sau alimentare fara TVA de la cele trei societati comerciale aflate in insolventa si controlate de inculpatul Govoreanu Ion, si anume SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL si SC For United SRL. In realitate, produsele au fost vandute si facturate direct de la depozite si producatori catre beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferenta, introducerea in circuitul comercial a firmelor in insolventa si a firmelor tip “bidon” fiind doar formala, scriptica, in scopul de a acumula in sarcina acestora din urma plata taxei pe valoare adaugata colectate.

Ulterior, la grupul infractional au aderat succesiv si inculpatii Pop Emil Gavril, Triculescu Marinela si Mitu Constantin.

In perioada anilor 2008 – 2010, in conditiile descrise mai sus, grupul infractional initiat si coordonat de inculpatul Govoreanu Ion a cauzat bugetului general consolidat prejudicii in cuantum de aproximativ 64.921.317 lei (aproximativ 15 milioane euro).

Beneficiarii mecanismului evazionist descris mai sus sunt firmele din grupul de firme controlate si administrate in fapt de inculpatul Govoreanu Ion, respectiv societatile constituente ale „grupului de firme Trei G”: SC Trei G Retail SRL, SC Natural Biofruct SRL, SC Fructispor SRL, SC Simonela SRL, SC Gov Impex SRL si SC Biospor SRL, SC GFG Prodexpo SRL.

La data de 30 iunie 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatilor Govoreanu Ion, Magurean Sorin Mihai si Ducica Viorel Claudius pe o perioada de 24 de ore, urmand sa fie prezentati Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile.

Fata de inculpatii Pop Emil Gavril, Triculescu Marinela si Mitu Constantin procurorii au luat masura interzicerii de a parasi tara pentru 30 de zile.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică