Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
2 comentarii

CSM despre afirmatiile Presedintelui Traian Basescu


1 iulie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii joi, 30 iunei 2011, un comunicat prin care se arata ca „Plenul CSM respinge afirmaţiile publice pe care Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, le-a făcut cu privire la justiţie şi corpul magistraţilor în legătură cu „răul făcut de justiţie” şi „implicarea politică” a unor magistraţi.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte limitele criticii publice a justiţiei aşa cum au fost ele menţionate în decizia Curţii Constituţionale nr. 435 din 2006, când s-a subliniat că justiţia este o  valoare fundamentală a statului de drept, şi are nevoie de încrederea cetăţenilor; de aceea, e necesară protejarea ei împotriva unor atacuri distructive lipsite de fundament serios, mai ales că magistraţii sunt ţinuţi de obligaţia de rezervă care-i împiedică să reacţioneze într-o anumită situaţie. În mod evident, libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă democraţiei constituţionale, însă ea trebuie să fie respectuoasă, chiar şi atunci când exprimă a atitudine critică fermă. Întrucât independenţa autorităţii judecătoreşti este garantată prin Constituţie, este imperioasă o protejare efectivă, în sens constituţional, a magistraţilor împotriva atacurilor şi denigrărilor de orice natură ar fi ele, aceasta cu atât mai mult cu cât magistraţii, care sunt lipsiţi de orice drept de replică în legătură cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui să poată conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă.

În îndeplinirea rolului său de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că acest gen de afirmaţii pot afecta principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat reglementat în art. 1 alin. 4 din Legea Fundamentală. Consiliul, componentă a autorităţii judecătoreşti, solicită celorlalte puteri şi autorităţi ale statului să manifeste rezervă în etichetarea întregului corp al magistraţilor şi totodată atrage atenţia că declaraţiile nenuanţate la adresa justiţiei sunt de natură a compromite încrederea cetăţenilor în acest pilon fundamental al statului de drept şi a slăbi autoritatea judecătorilor şi procurorilor.

Consiliul recunoaşte existenţa unor vulnerabilităţi în activitatea sistemului judiciar, dar aceste cazuri sunt punctuale şi trebuie tratate ca atare.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă încă o dată disponibilitatea de a intra într-un dialog constructiv cu celelalte autorităţi, în cadru instituţional,  în scopul găsirii soluţiilor adecvate pentru a evita unele derapaje de natură să creeze daune interesului public şi invită celelalte puteri să contribuie la creşterea încrederii publice în justiţie şi consolidarea statului de drept.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii