Asigurări pentru avocaţi, Barouri, Citate juridice, Grile juridice, INTERPROFESIONAL, Jurisprudenţă inedită CITR, Legal Days, Legal FUN, Legal Style, NOTARIAT, Revista revistelor juridice, Sistemul judiciar, Studenţi la drept, TOP LEGAL
 
Sistemul judiciar [MJ, CSM, INM, SNG, PÎCCJ, DNA, parchete]
Secţiune dezvoltată în parteneriat cu CSM, Ministerul Public şi DNA
JURIDICE
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

CSM despre afirmatiile Presedintelui Traian Basescu
01.07.2011 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Consiliul Superior al Magistraturii a dat publicitatii joi, 30 iunei 2011, un comunicat prin care se arata ca „Plenul CSM respinge afirmaţiile publice pe care Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, le-a făcut cu privire la justiţie şi corpul magistraţilor în legătură cu „răul făcut de justiţie” şi „implicarea politică” a unor magistraţi.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteşte limitele criticii publice a justiţiei aşa cum au fost ele menţionate în decizia Curţii Constituţionale nr. 435 din 2006, când s-a subliniat că justiţia este o  valoare fundamentală a statului de drept, şi are nevoie de încrederea cetăţenilor; de aceea, e necesară protejarea ei împotriva unor atacuri distructive lipsite de fundament serios, mai ales că magistraţii sunt ţinuţi de obligaţia de rezervă care-i împiedică să reacţioneze într-o anumită situaţie. În mod evident, libertatea de exprimare şi de critică este indispensabilă democraţiei constituţionale, însă ea trebuie să fie respectuoasă, chiar şi atunci când exprimă a atitudine critică fermă. Întrucât independenţa autorităţii judecătoreşti este garantată prin Constituţie, este imperioasă o protejare efectivă, în sens constituţional, a magistraţilor împotriva atacurilor şi denigrărilor de orice natură ar fi ele, aceasta cu atât mai mult cu cât magistraţii, care sunt lipsiţi de orice drept de replică în legătură cu activitatea lor de restabilire a ordinii juridice, ar trebui să poată conta pe sprijinul celorlalte puteri ale statului, cea legislativă şi cea executivă.

În îndeplinirea rolului său de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii consideră că acest gen de afirmaţii pot afecta principiul constituţional al separaţiei şi echilibrului puterilor în stat reglementat în art. 1 alin. 4 din Legea Fundamentală. Consiliul, componentă a autorităţii judecătoreşti, solicită celorlalte puteri şi autorităţi ale statului să manifeste rezervă în etichetarea întregului corp al magistraţilor şi totodată atrage atenţia că declaraţiile nenuanţate la adresa justiţiei sunt de natură a compromite încrederea cetăţenilor în acest pilon fundamental al statului de drept şi a slăbi autoritatea judecătorilor şi procurorilor.

Consiliul recunoaşte existenţa unor vulnerabilităţi în activitatea sistemului judiciar, dar aceste cazuri sunt punctuale şi trebuie tratate ca atare.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă încă o dată disponibilitatea de a intra într-un dialog constructiv cu celelalte autorităţi, în cadru instituţional,  în scopul găsirii soluţiilor adecvate pentru a evita unele derapaje de natură să creeze daune interesului public şi invită celelalte puteri să contribuie la creşterea încrederii publice în justiţie şi consolidarea statului de drept.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “CSM despre afirmatiile Presedintelui Traian Basescu”

 1. Curtea Constituțională nu poate limita dreptul la liberă exprimare și nici la opinii politice.
  Curtea Constituțională nu este nici critic literar și nici corector gramatical al discursurilor politicienilor.
  Dacă a ajuns CSM să emită comunicate prin care să apere ”prestigiul” justiției împotriva președintelui republicii, înseamnă că acest Consiliu deja se crede un actor politic și și-a uitat de mult lungul nasului.
  Se pare că organele CSM fac orice, numai atribuțiile fundamentale nu le mai respectă: activitatea de recrutare, promovare și sancționare a magistraților.

  Deja se cred putere în stat.

  CSM este doar o comisie de disciplină pentru magistrați și ar trebui să vă rezumați la această prerogativă.
  Nu vă văd bine dacă vă lansați în politică.

  Judecătorii nu au nici pregătirea, nici forța, nici datele psihologice pentru a face politică și nici nu vor putea vreodată să intre în luptă politică.

  Cred că prin astfel de ieșiri și zvâcniri politicianiste, reușiți să mai puneți o piatră la temelia cavoului CSM.

  Veți fi transformați într-o simplă comisie de disciplină.

  Oricum, comedia care se joacă la CSM zilele astea nu va ridica nici prestigiul profesiei și nici nu va ajuta la îndeplinirea funcțiunilor instituției.

 2. CSM isi face ziar, mai nou.
  Si-a facut si institut de informatii.

  Are cantina, cred ca o sa isi faca si o banca, o sa isi aleaga si un monarh, o sa isi faca si o mica tara independenta…

  Eu le-as da si pamant ca sa-si declare o tara independenta.
  Pamant pe fundul Marii Negre.

  Doar acolo veti fi voi suverani vreodata.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate