Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
4 comentarii

In memoriam, Ramona Bulcu: Femeia magistrat (Republicare)
27.04.2019 | Ramona BULCU

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Ramona Burlacu

  • * Articolul a fost publicat pentru prima oară la data de 1 iulie 2011

Trec zi de zi, de mai bine de 8 ani pe lângă statuia postată pe holul de la intrarea principală a clădirii în care lucrez, statuie ce întruchipează justitia. Şi, de câte ori o privesc, mă văd ca şi cum m-aş reflecta într-o oglindă pentru că şi eu, femeia magistrat, sunt o reprezentare a ei şi dintr-o dată îmi străfulgeră prin minte o sumedenie de întrebări precum: „Cine?”, „Când?” şi „De ce?” şi-ar fi imaginat justiţia ca fiind o femeie şi nu un bărbat, de vreme ce persoana ce împarte dreptatea este definită printr-un substantiv de genul masculin si anume, cel de magistrat?

Gândul mă poartă în negura timpurilor şi încerc o explicaţie pornind de la personificarea justiţiei antice, închipuită în Zeiţa Themis. Dar această primă justificare nu mă mulţumeşte, deoarece realizez că, în acele timpuri, femeile nu numai că nu puteau îndeplini astfel de funcţii, dar nici nu cutezau măcar să viseze la astfel de demnităţi.

Să se fi prefigurat încă de atunci această realitate a zilelor noastre în care femeile nu doar că sunt magistraţi, dar chiar deţin ponderea principală în rândul judecătorilor si procurorilor români? Sau, mai degrabă, cunoscut fiind faptul că femeile sunt mai răbdătoare, mai consecvente, mai analitice si totodată mai critice, să se fi concluzionat că acestea trebuie să fie caracteristicile celei ce imaginează justiţia şi a fost reprezentată prin femeia legată la ochi şi ţinând in mână o balanţă ale cărei talere se străduieşte să le menţină într-un echilibru perfect?

Şi îmi încolţeşte în minte o altă întrebare: „De ce este legată la ochi?”

Poate că, femeie fiind, se ştie că nu este doar aşa cum am descris-o mai înainte ci, totodată este si sensibilă, fragilă, emotivă, trăsături ce ar putea împieta în momentul în care ea ar trebui să încline balanţa in favoarea celui care are dreptate şi nu a celui ce ar impresiona-o, sensibiliza-o, dintr-un motiv sau altul.

Explicaţia rezidă aşadar, în această reprezentare metaforică a imparţialităţii pe care trebuie să o manifeste cel desemnat să îndeplinească actul de justiţie, aşa cum şi-l imagina Gelu Ruscanu din „Jocul ielelor” şi care neputând accepta că justiţia este altfel decât imuabilă, pentru a nu altera prin faptele sale această valoare, a preferat să plătească cu viaţa.

Mergând mai departe pe firul roşu al raţionamentului, aşa cum îi stă bine oricărui bun absolvent de drept, aş spune că de cele mai multe ori justiţia este legată de mâini, şi nu la ochi, atunci când nu are la îndemână instrumente legislative puternice pe care să le transforme in veritabile arme de luptă împotriva nedreptăţilor, infracţionalităţii şi spun aceasta amintindu-mi cât de puternică este de altfel, femeia. Şi-mi trec prin faţa ochilor mulţime de personaje întruchipând femei şi mame totodată, puternice precum: Agripina din nuvela „La Vulturi” a lui Galaction şi dârza mumă a lui Ştefan cel Mare sau mama şugubăţului Nică, ce a reuşit să-i farmece atât lui, cât şi nouă, copilăria şi exemplele pot continua. Şi, atunci realizez că, într-adevăr, femeia magistrat, cu toate că este şi ea femeie, este un caracter tare, o femeie puternică. Da, chiar foarte puternică, pentru că numai o astfel de femeie nu se lasă intimidată de ameninţări sau şicanări, numai o astfel de femeie nu pregetă în faţa unui efort atât de mare de a studia tomuri de acte normative ce se modifică în intervale extrem de scurte de timp. Numai o astfel de femeie îşi pune pe plan secundar viaţa personală si familială pentru a-şi exercita cu profesionalism meseria.

Doar că, aceste câteva ipostaze ilustrează prea puţin dificultatea menţinerii în balanţă a propriului echilibru, pe care femeia magistrat trebuie să-l păstreze între carieră si viaţa ei privată, pentru a nu înclina talerul nejustificat, într-o parte sau în cealaltă.

În momentul în care multe tinere absolvă studiile de drept îşi doresc cu nerăbdare să îmbrace roba, neavând însă foarte clar în minte dimensiunea sacrificiului pe care îl implică această profesie care, deşi nobilă, impune o serie de interdicţii şi incompatibilităţi, cu care nu oricine se poate acomoda.

Și care este consecinţa? Apariţia unor derapaje de la calea dreaptă ce trebuie urmată permanent, derapaje care fac deliciul presei şi obiect de dezbatere a unor moderatori si formatori de opinie, situaţii care aruncă asupra imaginii justiţiei cu noroi. Şi, cel mai dramatic e faptul că tot efortul colectiv pe termen lung al acestui corp profesional este irosit într-o secundă, urmat de o scădere si mai drastică a încrederii justiţiabilului în cei ce trebuie să împartă dreptatea.

Şi cum să nu te doară, când îţi exerciţi profesia cu pasiune şi vezi atâta sete de sacrificiu şi, practic, trece neobservat faptul că şi magistraţii sunt oameni, şi ei pot comite greşeli şi că oricine are dreptul la o a doua şansă, cu atât mai mult cu cât o vorbă din bătrâni sună cam aşa: „numai cine nu munceşte, nu greşeşte!”. De reţinut că m-am referit aici numai la culpă şi nu la intenţie, lipsă de profesionalism sau rea-credinţă.

Imaginea boţită a justiţiei de astăzi este un fapt ce trebuie să ne preocupe atât pe noi, reprezentantele sexului frumos al acestei profesii, dar, în egală măsură, şi pe colegii de sex opus. Poate că un semnal în rezolvarea acestei crize de imagine va veni tot de la femeia magistrat, pentru că justiţia, aşa cum spuneam la început, este reprezentată de o femeie.

Conjugarea eforturilor tuturor femeilor de profesie magistrat ar putea reaşeza din temelii adevăratele valori ale neamului românesc, precum: cinstea, hărnicia, ospitalitatea, altruismul şi nu în ultimul rând patriotismul, fundament pe care să se clădească o nouă imagine a justiţiei.

Pornind să aştern pe hârtie aceste câteva gânduri care mă frământă permanent, mi-am înmuiat condeiul în cerneala sufletului pentru a avea inspiraţia necesară în dificila si timida mea încercare de a creiona portretul femeii magistrat şi sper, ca acest eseu să constituie doar o provocare la dialog si implicare. Vă îndemn, dragele mele colege, să nu depuneţi armele şi, asemenea unei sensibile dar aprige Ioana d’Arc a zilelor noastre, să purtaţi roba preschimbată într-o veritabilă armură si să retezăm capul hidrei numită injustiţie, pentru a recâştiga prestigiul profesional pe care îl merită majoritatea covârşitoare a magistraţilor români.

Şi, pentru că aceste rânduri s-au dorit nu doar o reflecţie asupra condiţiei femeii magistrat din România, dar şi un mesaj adresat de Ziua Justiţiei, închei prin a vă ura ca razele soarelui să vă menţină inimile calde , adierea vântului să vă revigoreze forţele greu încercate, iar o stea călăuzitoare să vegheze asupra voastră pentru a putea păstra tot timpul calea anevoioasă şi sinuoasă a dreptăţii, în clipele în care stihiile vremurilor s-ar năpusti să vă abată de la acest drum!

Procuror Ramona Bulcu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti