Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Publicare articolePublicare comunicatePreluare RSSNewsletters
SelectedTop LegalAvocaţiConsilieri juridiciExecutoriNotariatSistemul judiciarStudenţi
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Flux informații

Ziua Justitiei 2011. Mesajul Presedintelui UNBR

1 iulie 2011 | JURIDICE.ro

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, a adresat un mesaj cu ocazia Zilei Justiţiei participanţilor la manifestările organizate de Asociaţia Magistraţilor din România, al cărui text vi-l prezentăm integral:

„Bucureşti, 1 iulie 2011

Doamnei judecător dr. Mona Pivniceru,

Preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România

Stimată Doamnă Preşedinte,

Stimaţi magistraţi,

Doamnelor şi domnilor invitaţi,

Cu prilejul manifestărilor organizate de Asociaţia Magistraţilor din România pentru a sărbători Ziua Justiţiei, transmit salutul instituţional al Corpului profesional al avocaţilor din România împreună cu urări de progres instituţional tuturor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, asistenţilor-judiciari, grefieri, arhivari, aprozi, personalului auxiliar din justiţie, cu care avocaţii conlucrează profesional pentru realizarea binelui comun pe care îl slujim deopotrivă: triumful dreptăţii bazate pe lege!

Este cazul ca de Ziua Justiţiei să fie reafirmate raporturile principiale dintre avocaţi şi magistraţi spre beneficiul triumfului legii şi al dreptăţii, în condiţiile în care solidaritatea dintre avocaţi cu interesul public şi cu cel al cetăţeanului exclude orice conflict instituţional între avocaţi şi magistraţi, deşi grupuri de interese aprind şi susţin în spaţiul public, în scopuri egoiste, ideea că ar exista un astfel de conflict!

Ziua Justiţiei constituie pentru profesia de avocat ocazia de a reflecta asupra semnificaţiei Jurământului profesional al avocatului, legal instituit. Prin raportare la exigenţele sale, după 20 de ani de funcţionare autonomă a profesiei, avocaţii speră încă în realizarea plenară a încrederii în judecător care, în conformitate cu particularităţile ierarhiei judiciare, nu are superior faţă de care trebuie să răspundă sau să dea explicaţii pentru decizia adoptată într-un proces, în condiţiile în care activitatea judecătorului se realizează într-un sistem astfel organizat legal încât unicul remediu al greşelii de judecată este utilizarea sistemului căilor de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti. Este o constantă a relaţiei dintre „magistratura de scaun” şi „magistratura de bară” ca responsabilitatea judecătorului să nu poată fi controlată în contradictoriu cu pretinsa „victimă” a deciziei injuste!

Avocaţii cred încă în postulatul potrivit căruia profesia de avocat nu este „ruda săracă a ocupaţiilor profesionale” ori „veşmânt second-hand al timpului ploios”, iar opţiunea pentru exercitarea uneia dintre profesiile juridice este subordonată principiului că ceea ce alegi nesilit şi voluntar să faci, faci din plăcere!

Iată de ce toate manifestările organizate anul acesta de barouri de Ziua avocatului – 24 iunie – care marchează sărbătoarea avocaţilor în preajma „Zilei Justiţiei”, au subliniat semnificaţia conlucrării profesionale a avocaturii cu magistratura, spre binele dreptăţii, prin şi pe bază de lege.

Anul acesta profesia de avocat se află în plin proces de reformare a mentalităţilor pentru ca funcţia juridică a avocatului în societatea românească să se dezvolte astfel încât sistemul judiciar, mediul de afaceri, societatea în ansamblul său să perceapă avocatul ca fiind profesionistul demn şi onest, permanent în stare „să se lupte pentru dreptate pe bază de lege” datorită independenţei sale, inclusiv a independenţei şi securităţii economice, asigurată într-un cadru instituţional adecvat.

Nutrim speranţa că se va ajunge la situaţia în care se va marca, în comun, de către toate profesiile juridice, deschiderea Anului judiciar, în tradiţia pe care profesia de avocat a cultivat-o o lungă perioadă de timp, împreună cu magistratura, căreia să i se adauge, sub puterea vremurilor, profesiile de notar public, executor judecătoresc, consilier juridic, mediator etc.

Numai împreună cu familia tuturor profesiilor juridice avocaţii români vor reuşi să onoreze peste timp obligaţiile pe care tradiţia le impune pentru că numai astfel profesiile juridice din România vor dovedi mediului juridic din Europa şi din întreaga lume că idealul statului de drept bazat pe lege se realizează fără fricţiuni, ori neînţelegeri, indiferent de vicisitudinile economice şi presiunile, de orice natură, ce pot altera securitatea juridică şi judiciară în România.

În numele avocaţilor români, mulţumesc tuturor magistraţilor care contribuie cu profesionalism şi integritate la realizarea actului de justiţie pentru sacrificiul personal sau al familiilor lor, de care dau dovadă într-un context în care despre justiţie, în spaţiul public, patimile şi pasiunile adesea înveninează raporturile dintre justiţia în ansamblu şi cetăţeni prin generalizări pripite, judecăţi făcute fără cunoaşterea realităţilor, ori reacţii disproporţionate faţă de ceea ce ar trebui să constituie liniştea socială fără de care sanctuarul dreptăţii este grav afectat!

Cu ocazia „Zilei Justiţiei”, avocaţii adresează tuturor lucrătorilor din domeniul justiţiei – judecători, procurori, magistraţi-asistenţi, asistenţi-judiciari, grefieri, arhivari, aprozi – urări de multă sănătate şi realizări profesionale şi împliniri personale!

Fie ca Justiţia să triumfe în beneficiul cetăţeanului!

avocat dr. Gheorghe Florea

Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România”

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Materii / Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul securităţii sociale
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Drepturile omului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu
Studii
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Top Legal
Avocaţi
Consilieri juridici
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Revista revistelor juridice
Wisdom stories

J   Servicii   Membership   Comunicare   Documentare   Legal Talent Search   Partnership   Servicii tehnice